Majka čije je dijete preminulo lani: ’Tjedan nakon smrti djeteta krećeš s traženjem posla. Jako bolno, ne razumiju u kakvoj se situaciji nalazimo’

22.3.2023. | 13:04

Dnevnik.hr
IZVOR: Dnevnik.hr

Pregleda: 4650

FOTO: Dnevnik. hr screenshot

22.3.2023. | 13:04 | Dnevnik.hr
IZVOR: Dnevnik.hr
Pregleda: 4650

Reporterka Sanja Jurišićrazgovarala je s 23-godišnjom Lucijom Balažić, majkom iz Knina, čije je dijete preminulo prije četiri mjeseca, i to s nepune četiri godine.

Dijete je bolovalo od miotubularne miopatije, a preminulo je od zatajenja srca. Kaže, i u njezinom slučajudržava se prema njoj ponašala - kao maćeha.

Na pitanje što je prvo trebala napraviti nakon tragedije, Balažić odgovara: "Krećeš s traženjem posla, tjedan, tjedan i po, nakon smrti djeteta".


Je li moguć povratak na posao odmah nakon smrti djeteta? Kaže kako je povratak na posao nakon smrti djeteta- nepojmljiv, no izbora nema.

"Pa kažem, fizički bih,fizički - ja mogu se vratiti, ali psihički je to još nepojmljivo, da krenem, da kreneš išta raditi. Jednostavno da kreneš, ali znam da raditi moram", objašnjava.

"S burze rada dobivam možda 300 eura, nisam sigurna ni da je toliko, i to ću primati do četvrtog mjeseca, eto", dodaje. "Onda prekid,nemam više nikakva primanja i to je to", navodi Balažić.

"Moj Paul je imao miotubularnu miopatiju, bolest mišića, nije mogao jesti sam, imao je kanilu i nije mogao hodati, živio je na respiratoru, imali smo sve doma, svu opremu, kao u bolnici, ajmo reći, bolnička soba. Nakon godinu i mjesec dana izašli smo iz bolnice, to je bio 25. veljače 2020., a tek u osmom mjesecu ja sam obila prve novce za status njegovatelja", rekla je.

Kaže da ju događanja posljednjih dana čine tužnom."Jako bolno, jer ne razumiju o čemu mi pričamo, ne razumiju u kakvoj se situaciji mi nalazimo. U kakvoj boli", dodaje Balažić.

"Ne bih htjela nikome zlo... Ne dao Bog nikome ovakvo što da prođe, ali tek kad osjete na svojoj koži, onda će promijeniti svoje mišljenje. I zakone", zaključuje Balažić.

Saborska većina odbila prijedlog oporbe Prošli tjedan saborska većina odbila je prijedlog oporbe da se roditeljima omogući naknada šest mjeseci nakon djetetove smrti kako ne bi morali odmah na burzu. Oporba je potom napustila sabornicu.

Iz stranke negiraju da su bili protiv prijedloga, izvjestila je reporterka Dnevnika Nove TVSabina Tandara Knezović. Naglasak je, kažu, na donošenju cjelovitog rješenja od čije odgovornosti ne misle bježati.

"Najniži iznos naknade roditelja njegovatelja, koji je sada 4000 kuna,neće biti ispod 5000 kuna. Nije trebalo biti suza, ali niti politiziranja onih koji su nekoliko puta digli ruku protiv povećanja naknade roditelja njegovatelja, iskoristili zaista tešku situaciju koja se tiče roditelja, koji izgube dijete, da koriste to u političke svrhe", rekao je Marin Piletić, ministar obitelji i socijalne politike.

"Uvijek visi iznad glave pitanje - kada će to biti? Mi na to čekamo dugi niz godina odgovor. Prvi je nekako najoptimističniji datum, u najboljem slučaju ako bude 1. siječnja.Dešavat će se do tada tragedijei ja stvarno ne znam kome ćemo mi onda te roditelje poslati na biro - ministru Piletiću ili samom premijeru", poručila je Suzana Rešetar iz Udruge Sjena.

Oporba ogorčena Oporba je ogorčenareakcijom premijera. Da mu je stalo do roditelja njegovatelja, kažu, taj je problem već mogao biti riješen.

"Onaj koji je želio biti veliki frajer i ostaviti zaista dojam da mu je stalo do toga,jer je to samo ostavljanje dojma, mogao je prihvatiti kao što sam ja nudila u prvom čitanju - ʼprihvatite ovo, složiti kako god treba, neka u drugom čitanju dođe prijedlog od vladajućih, ali to napraviteʼ", kazala je Anka Mrak Taritaš.

"Prije 10 dana je pismeno uputio u Hrvatski sabor prijedlog da se takav prijedlog Anke Mrak Taritaš odbije, znači negativno mišljenje, a danas, odnosno jučer, mi imamo sasvim drugu situaciju, pa se pitamo koji je premijer Plenković pravi, onaj od petka ili onaj od jučer?", komentirala je Martina Vlašić Iljkić.

"Izašli su vladajući, sjedio sam ispred na stolici, prišla mi je njihova kolegica, dakle oči su joj bile pune suze, stisla me za ruku i rekla - ʼMarine mene je sramʼ, i to vam je slika Plenkovićeva HDZ-a", rekao je Marin Miletić.

Oporba nije vjerovala HDZ-u. Tome u prilog išla je i izjavaLjubice Lukačić, saborske zastupnice.

"Nakon smrti djeteta s poteškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom prestaje svrha, to tako moramo reći, ali roditelj njegovatelj ne ostaje bez ikakvih prava nego se tada može prijaviti na Hrvatski zavod za zapošljavanje", rekla je 3. ožujka ove godine.

Danas tvrdi da joj nije bila namjera nikog povrijediti: "Ja, što sam rekla, nisam ništa rekla što je nekoga trebalo povrijediti, ja sam u svojoj izjavi rekla onako kako je stanje sada".

U jednom se svi slažu - najvažnije da se roditeljima pomogne, samo što prije.

(Izvor: Dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI