Lipička ergela lipicanaca dobila prinovu

FOTO: compas.com.hr

18.3.2023. | 13:28 | Matija Kulhavi
IZVOR: compas.com.hr
Pregleda: 456

Upravitelj ergele lipicanaca u Lipiku,Damir Jakšić, obavijestio nas je da je jučer dobivena prva prinova na ergeli te da ih se očekuje još 13 tijekom godine.

Prosječno se na ergeli godišnje oždrijebi petnaestak ždrebadi, a svako od njih ima detaljan rodovnik koji seže čak do 18. stoljeća. Novorođena ždrijebad imaju tamnu dlaku, koja nakon dvije godine postaje sve svjetlija te na kraju prelazi u čistu bijelu boju karakterističnu za lipicanca.

Državna ergela lipicanaca u Lipiku je važan spomenik povijesti i tradicije uzgoja konja u ovom dijelu Hrvatske te je također dom za devedesetak prekrasnih lipicanaca koji su tijekom Domovinskog rata otuđeni i odvedeni u Srbiju, ali su vraćeni 2007. godine. Prošle je godine tradicija uzgoja lipicanaca upisana na UNESCO Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a nedavno je započela izgradnja nove ergela, investicije koja će zasigurno dati snažan zamah razvoju turizma i konjogojstva u ovom dijelu Hrvatske.


Upravitelj Jakšić je izrazio zadovoljstvo zbog nove prinove te naglasio kako se na ergeli uvijek vodi briga o životinjama na najbolji mogući način. Lipička ergela lipicanaca ostaje važan simbol tradicije uzgoja konja u Hrvatskoj i nadamo se da će se i dalje razvijati u skladu s visokim standardima koje već dugo zastupa.

(Izvor: compas.com.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI