LEGENDARNI VELIMIR ZAJEC: ʺVeselim se druženju s navijačima u Požegiʺ

FOTO: Vedran Tolić

28.2.2023. | 13:57 | Kristina Šimić
Pregleda: 9198

Čitatelji ocijenili:

5

Uoči sutrašnje svečane promocije knjige "Zeko-biografija Velimira Zajeca“, koja će se održati u dvorani Gradskog kazališta Požega, legendarni Dinamov kapetan i trener Velimir Zajec samo za čitatelje 034 portala odgovorio je na nekoliko pitanja te kratko progovorio o svojoj bogatoj nogometnoj i trenerskoj karijeru, knjizi koju promovira, ali i novoosnovanoj požeškoj Udruzi navijača i simpatizera Dinama, što samo potvrđuje koliko Velimir Zajec, kao jedna od najvećih Dinamovih nogometnih ikona, još uvijek zorno prati sve aktualnosti vezane za Klub kojem je posvetio najbolje godine života.Podsjetimo, knjiga “Zeko – biografija Velimira Zajeca” puštena je prije godinu dana u prodaju, a na 480 stranica kroz razgovore s 96 sugovornika i više od 100 arhivskih članaka, autor knjige Sanjin Španović ispričao je Zajecovu karijeru ne samo kao kapetana Dinama, već i onu kao igrača Panathinaikosa, te trenera i direktora ova dva kluba i otkrio brojne nepoznate detalje povezane i s brojnim hrvatskim i grčkim nogometnim legendama.


Također, u knjizi se nalazi i preko 150 fotografija od kojih brojne nisu nikad dosad viđene u javnosti. Knjiga je naišla i na brojne komplimente i pohvale ne samo brojnih čitatelja, već i Dinamovih igrača i trenera, novinara i književnih kritičara, a na promocijama moći će kupiti po promotivnim, sniženim cijenama.


Kako ste se ipak odlučili za vlastitu biografiju, budući da sam pročitala da prije niste bili zainteresirani za takvo nešto?

Nisam se ja odlučio. To su krenuli u ideju Španović kao autor i moj dugogodišnji prijatelj i suradnik Milan Šulentić. Meni to nije bilo ni na kraj pameti dok nisam vidio da se dalo truda i da se na tome radi. Na kraju sam pristao na to.

Jeste li na kraju zadovoljni s knjigom koja donosi presjek cijele vaše karijere, od onih najranijih početaka sa zagrebačkog asfalta...?

Zadovoljan sam kako je knjiga ispala, koliki je trud se uložio u nju. Detaljno su se obradila sva poglavlja moje karijere i jako je to lijepo prezentirano uz rijetke fotografije. Na kraju su reakcije jako dobre i veselim se i grčkom izdanju knjige jer i tamo vlada veliki interesU bogatoj karijeri, koji vam je događaj, trofej ili nastup najdraži ili, ako vam je lakše, izdvojite ih tri?

Teško je to izdvojiti. Recimo nedavno sam pročitao da sam sa 7 bodova u 3 utakmice najuspješniji trener Dinama u Ligi prvaka. Pobjeđivali smo tada jedan od najjačih Ajaxa, jaki Porto. Borba protiv promjene imena kluba ili za povratak imena su isto danas značajne uspomene. Ali, ta 1982. je bila iznad svega. Ne bi dao tu 1982. za ništa, za nikakvu drugu karijeru. To mi je bilo neponovljivo, i za mene i za klub. 

Ima li nešto iz bogate klupske i reprezentativne karijere za čim žalite?

Ne žalim za ničim. Nisam u igračkoj karijeri požalio nikada. Što ne mogu reći za onu postigračku karijeru. Tu sam više razočaranja doživio. Tu sam radio konkretno i korektno, ostao sam i bez svoje, zarađene love, dao sam svoj doprinos klubu, naravno to se nikada nije vratilo. Ali nema veze, nije mi žao za ništa što sam radio. U Dinamu sam, smatram, napravio dobar posao kao sportski direktor i prvi i drugi puta kada sam bio. Jedino kao trener nisam uspio i to je fakat jer su me makli, nije mi se dalo prostora da u miru radiš i napraviš kaj hoćeš, da stvoriš neku igru i generaciju.Požeština je oduvijek bila većinski plava, kada je nogomet u pitanju pa ste vjerojatno i vi dolazili s Dinamom igrati prijateljske utakmice u požeški kraj? Očekujete li dosta posjetitelja na promociji svoje knjige u Požegi te što ste sve pripremili za tu prigodu?

Baš sam razmišljao posljednjih dana, ne mogu se sjetiti neke utakmice u Požegi, a išli smo tada puno na prijateljske utakmice po tim područjima. Nisam ni sa Dinamom kasnije kao direktor ili trener imao priliku biti ni u Velikoj kad je Kamen Ingrad bio prvoligaš. Ali, naravno, kako ste rekli, da je Požega i okolica uvijek bila plava i zato se veselim druženju s navijačima u Požegi. Čuo sam da se nedavno otvorila i Udruga navijača i simpatizera Dinama u Požegi i to je jako dobro, to treba da se ljudi druže, povezuju i da se tako širi Dinamovština. 

 Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI