NASLOVNADRUŠTVO
Lažna bolovanja u Hrvatskoj, provjerite kakvo je stanje u Požegi !

FOTO: net.hr

POŠTENO, PA TKO KOGA ....

Lažna bolovanja u Hrvatskoj, provjerite kakvo je stanje u Požegi !

8.11.2018. 09:49 | Ivana Ivandić IZVOR: tportal.hr PREGLEDA: 2721

Od siječnja do kolovoza ove godine provedeno je 2915 kontrola bolovanja u ordinacijama koje imaju ugovor s HZZO-m i pritom je pregledano 4979 osiguranika te zatvoreno 1517 bolovanja ili 30 posto kontroliranih bolovanja, kako doznajemo iz HZZO-a piše tportal.hr.

U ove kontrole ubrajaju se inspekcijske provjere na zahtjev poslodavca, pri čemu je kontrolirano 1814 ordinacija izabranih doktora, pregledano 1320 osiguranika i zatvoreno 364 (28 posto) bolovanja.

Izvanredne i redovne kontrole provedene su u 1101 ordinaciji izabranih doktora, a pregledano je ukupno 3659 osiguranika i zatvoreno 1153 bolovanja (26 posto), dok su posebna povjerenstva za kontrolu bolovanja pregledala 4087 osiguranika i zaključila 1641 bolovanje (40 posto).

Posebna povjerenstva za provođenje izvanredne kontrole bolovanja uvedena su, kako kažu iz HZZO-a, zbog intenzivnijeg provođenja kontrola u cilju smanjenja ukupne stope bolovanja.

Na zahtjev poslodavaca

HZZO ima četiri regionalna ureda, od kojih svaki ima po nekoliko područnih službi. Najviše bolovanja zatvorio je Regionalni ured u Osijeku s područnim službama u Požegi, Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Virovitici, koji je na zahtjev poslodavaca pregledao 344 osiguranika i zatvorio 127 bolovanja (37 posto) navodi tportal.hr.

Slijedi Regionalni ured u Zagrebu jer je zatvorio 131 bolovanje (25 posto) od pregledanih 523 osiguranika, a područne službe ima u Bjelovaru, Čakovcu, Karlovcu, Koprivnici, Krapini, Sisku i Varaždinu.

Zatim ukupno 289 osiguranika pregledao je Regionalni ured u Splitu, čije se područne službe nalaze u Dubrovniku, Šibeniku i Zadru, te je zatvorio 73 bolovanja (24 posto). Najmanje bolovanja zatvorio je Regionalni ured u Rijeci s područnim službama u Pazinu i Gospiću, a pregledao je 155 osiguranika i zaključio 33 bolovanja (21 posto).

Izvanredne i redovne kontrole

Kada su u pitanju izvanredne i redovne kontrole HZZO-a, Regionalni ured u Splitu zatvorio je najviše bolovanja, njih 272 (41 posto), a pregledao je 666 osiguranika. Drugi je Regionalni ured u Zagrebu jer je pregledao 1439 osiguranika i zatvorio 491 bolovanje (34 posto).

Posebna povjerenstva za kontrolu

Ukupno 875 (53 posto) bolovanja zatvorilo je posebno povjerenstvo u Zagrebu, a pregledalo je 1637 osiguranika, što je najveći broj u odnosu na ostale urede. Slijedi povjerenstvo Regionalnog ureda u Splitu, koje je pregledalo 1067 osiguranika i zatvorilo 424 bolovanja (40 posto).

Povjerenstvo Regionalnog ureda u Osijeku istražilo je 987 osiguranika, od kojih je zatvorilo 223 (30 posto) bolovanja, a povjerenstvo u Rijeci zatvorilo je 119 (23 posto) bolovanja od 396 pregledanih osiguranika.

Iz navedenih podataka može se zaključiti kako najviše 'lažnih' bolovanja ima na području koje pokriva Regionalni ured u Zagrebu s područnim službama u Bjelovaru, Čakovcu, Karlovcu, Koprivnici, Krapini, Sisku i Varaždinu. Ovaj ured sveukupno je zatvorio 1497 bolovanja, slijede Split sa 769 i Osijek sa 616 zatvorenih bolovanja.

Najmanje bolovanja bez osnove otkriveno je na području koje je istražio Regionalni ured u Rijeci s područnim službama u Pazinu i Gospiću, točnije zatvoreno je 276 bolovanja.

Opomena ili novčana kazna

Kada inspekcija utvrdi nepravilnosti, zatvara bolovanja, a liječnicima izriče opomenu ili novčanu kaznu. Moguć je i raskid ugovora, ovisno o težini prijestupa. Nakon provedbe kontrola na zahtjev poslodavaca 17 liječnika je dobilo opomenu, dvoje je dobilo opomene s novčanom kaznom, a dvoje mora naplatiti štetu.

Temeljem rezultata redovnih i izvanrednih kontrola bolovanja, 79 liječnika dobilo je opomenu, 13 opomenu s novčanom kaznom, devet opomenu uz naplatu štete, četiri opomenu uz naplatu štete i novčanu kaznu te jedan opomenu pred raskid ugovora uz novčanu kaznu.

Iz HZZO-a navode prestanak medicinskih indikacija za daljnje korištenje privremene nesposobnosti za rad (bolovanja) kao redovit razlog zatvaranja bolovanja. Kada su u pitanju razlozi odlaska na bolovanje, najzastupljenije dijagnoze u ovih prvih osam mjeseci bile su bolesti intervertebralnih diskova i ostale dorzopatije, ostale ozljede, otrovanja i djelovanja vanjskih uzroka, ostale bolesti mišićno-koštanog sustava, potom respiratorne infekcije (sezonske bolesti), kardiovaskularne bolesti i maligne bolesti.
Tagovi: bolovanje, požega, hrvatska

Pretraži 034 portal

48 SATI NA 034PORTALU

.

Dani tehničke ispravnosti vozila- obavijest i poziv za sudjelovanje

.

25-godišnjak se pijan i bez vozačke zabijao u vozila po Požegi te bježao policiji

.

Poludobre vijesti: Požeške Plodine imaju novo radno vrijeme nedjeljom!

.

Slavonijo moja, tugom izmorena!

.

Požeški boksači KBK ʺBuShidoʺ na Međunarodnom turniru osvojili tri medalje

.

Susret pape Franje i hrvatskih biskupa

.

Pretežno sunčano i suho, temperature do 16°C

.

Danas će bez struje biti...

.

In memoriam: 10. obljetnica smrti dr. Željka Muljevića (30.12.1937.- 13.11.2008.)

.

OGŠ Pakrac: Pakrački učenici “srebrni” na regionalnom natjecanju komornih sastava

Stolarska kombinirka HOBI89

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

Bench klupa ʺOLPRANʺ

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Stipendiranje studenata: Ove godine 14 novih stipendista

.

Izložba i književna večer u Multikulturalnom centru Lipik

.

Ekipa Game over pobjednik 1. PUB kviza u Lipiku

.

Vinart je proglasio Vladu Krauthakera vinarom godine

.

Zlatko Bradić: Vrlo teško se nosimo s cijenom mlijeka koja je katastrofalna

.

Razbio izlog zlatarne u Požegi i ukrao nakit

.

MNK Jakšić osvojio Županijski malonogometni kup

.

Hrvatski biskupi na početku pohoda Ad limina apostolorum slavili misu na grobu sv. Petra

.

Danas će bez plina biti potrošači u ulici Grgin dol u Požegi

.

Sutra će bez struje biti...

.

Plan odvoza glomaznog otpada za općine Brestovac i Jakšić

.

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku

.

Ovo su najbolje bolnice u Hrvatskoj: Požega čak na 3 liste u 10 najboljih

.

Putopisac Davor Rostuhar predstavio posljednju knjigu Polarni san

.

Odlazi skela iz centra grada: Obnavlja se zgrada “socijalnog” u Pakracu

.

Gimnastičari i gimnastičarke GD ʺSokolʺ odlični u završnici Kupa Hrvatske

.

Martinje u Kutjevu 2018.

.

Požeški umjetnik D. Matičević oslikao zid u novom prostoru HGSS stanice u Požegi

.

Požeški vatrogasci jutros spašavali mačku koja je zapela na drvetu

FOTONALAZ

Fotka dana: Roulette na hrvatski način