Krenula žetva suncokreta, otkupna cijena gotovo upola manja nego lani...

24.8.2023. | 11:54

RTL danas
IZVOR: danas.hr

Pregleda: 2137

Arhivska fotografija
(FOTO: S.V.)

24.8.2023. | 11:54 | RTL danas
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 2137

Žetva suncokreta u Baranji. U podne na 35 Celzijevih stupnjeva. Sunčano i toplo vrijeme – idealno za suncokret. Gdje nije bilo obilnih kiša i olujnih udara vjetra i prinosi će biti visoki. Na Atilinim njivama bilo je svega pa će prinos biti oko 3 tone po hektaru. Ispod očekivanog.

"Evo gledajte koliko ima tu polomljenog, ovaj, očito i bolest i vremenske neprilike", kaže zaRTL Danaspoljoprivrednik iz KarancaAtila Sabo.

Ratarima u Baranji vrijeme nije išlo na ruku.


"Loša je bila godina jer je bilo i leda i lošeg vremena, previše kiše, bolesti, što nije godilo nikako suncokretu", govori poljoprivrednik iz KarancaFerenc Dobsai.


I proizvođači suncokreta mogli bi poput njega imati ove godine pognute glave jer čak ako ostvare i dobar prinos – to im neće značiti i dobru zaradu. Razlog je - otkupna cijena suncokreta. Prošle je godine bila oko 600, a ove je 320 eura po toni.

"Cijena je doista katastrofa, 40 i više posto niža nego što je to bila prošle godine, skupo se išlo u proljetnu sjetvu i oni koji će imati izuzetno dobre rezultate mogu računati na nekakvu ravnu nulu", kaže član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić.

U godini kada je poskupjelo gotovo sve.

"Sve je poskupilo, tu smo se nadali da će doći do i do korekcije cijena na više – nažalost ovaj ne na više nego na manje i to dosta, ovaj 40 posto jeftinije prodamo naše robe to baš nije sjajno", govori Sabo.

Kao ni osjećaj ratara nakon žetve.

"Ne možemo utjecati ni na vrijeme, ni na cijene, mi dajemo uvijek maksimalno od sebe, uvijek mi dobijemo najmanje", kaže Dobsai.

No, obitelj Sabo ratarstvom se bavi više od pola stoljeća i vjeruje da će se baviti i dalje.

"Rimljani kažu jeli in spe, u nadi nam je ovaj šansa pa vidjet ćemo kako će to ispasti", govori Sabo.

Atila pamti bolje i lošije godine, a za ovu kaže da ju je najbolje izgurati i što prije zaboraviti.

( IZVOR: www.danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI