Komentar: Zašto je važno izaći na izbore? Kemijska olovka kao jedino oružje koje narod posjeduje!

FOTO: Screenshot: Nova S

9.4.2024. | 20:35 | Redakcija 034
Pregleda: 1522

Čitatelji ocijenili:

5

U današnjem političkom pejzažu, gdje se čini da je svaki glas izgubljen u moru političkih manipulacija i klijentelizma, izlazak na izbore postaje iznimno važan čin građanske odgovornosti i izraza demokratskog suvereniteta. Kemijska olovka s kojom birači zaokružuju svoj glasački listić postaje, na neki način, jedino oružje koje ljudi posjeduju u borbi za demokratične interese i vrijednosti.

Kada građani pristupe biralištu i tajno ispune svoj glasački listić iza paravana, nitko, pa čak ni članovi izbornog povjerenstva, koliko god to htjeli, "kunili, molili" i kontrolirali tko je izašao na izbore, a tko ne, ipak ne znaju za koga ste glasali. Taj osjećaj anonimnosti omogućava ljudima da slobodno izraze svoje političke preferencije bez straha od pritiska ili osude, ma što god i koliko god na njih netko vršio pritisak. To je trenutak kada se svaki pojedinac osjeća važnim i moćnim, znajući da je njegov glas jednako važan kao i bilo koji drugi.

Velika izlaznost na izbore ključna je za demokratski proces. Kada veći broj građana sudjeluje u biranju svojih predstavnika, to osigurava širu legitimnost izabranih dužnosnika i politika koje provode. Osim toga, visoka izlaznost omogućava biranje i trećih, četvrtih opcija koje onda imaju realnu šansu za ulazak u Hrvatski sabor. To je ključno za razbijanje monopola većih političkih stranaka i otvaranje prostora za nove neopterećene ideje i perspektive.


Uzimajući u obzir dugogodišnji klijentelistički teror u kojem su narod i demokracija bili gušeni, posebno mladi i obrazovani građani, postaje jasno da je vrijeme da birači naoštre svoje kemijske olovke. Izlazak na izbore postaje način da se aktivno sudjeluje u oblikovanju budućnosti zemlje i izrazi nezadovoljstvo s postojećim stanjem. Svaki glas ima težinu, i svaki pojedinac ima moć da bude glas onih koji se bore za pravedniju i prosperitetniju Hrvatsku.


Stoga, izlazak na izbore ne smije se shvaćati kao obaveza, već kao prilika da se sudjeluje u građanskoj dužnosti i izrazi volja za boljim sutra. Kemijska olovka je simbol slobode i moći, i trebamo ga koristiti s punom sviješću o njegovoj važnosti u očuvanju demokratskih vrijednosti i ostvarivanju promjena koje želimo vidjeti.

Važno je imati na umu da su mala izlaznost birača i nevažeći listići uvijek išli u korist vladajućih, zbog toga pozivamo sve naše čitatelje da u srijedu, 17. travnja 2024. godine izađu na izbore i umjesto da ponište listić, svoj glas daju nekoj od kandidiranih lista!

Ispod članka nalazi se anketa s pitanjem:"Hoćete li izaći na parlamentarne izbore?"


ANKETA
Hoćete li izaći na parlamentarne izbore?
Kliknite na jedan od ponuđenih odgovora.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI