Kolektivno pamćenje u Požežana je slabo

FOTO: TZ Grada Požege

30.1.2023. | 22:44 | Ante Mandarić
Pregleda: 3879

Na jednom od vodećih lokalnih portala Urbi et orbi problematizira se ovogodišnji Advent u Požegi i otklizavanje 30 tisuća eura proračunskog novca.

Naime, autor članka kao isključivog i jedinog krivca za "loš” Advent u Požegi označava direktoricu TZ Grada Požege Mirnu Šimunović Svoboda. Tako se u članku navodi:”Klizalište s naglaskom na nikad veće i nikad skuplje, bilo je postavljeno na igralište u krugu Osnovne škole Antuna Kanižlića, dok su pak Adventske kućice bile smještene u pješačkoj zoni, odmah pored zgrade Općinskog suda u Požegi. Iako je svugdje normalno da su kućice smještene odmah pored klizališta i dok djeca kližu, roditelji mogu pronaći okrjepu u vidu hrane ili pića u istim kućicama koje u Požegi naravno nisu bile na mjestu na kome su trebale biti. Na taj način, zasigurno je smanjena zarada kućicama, ali i samom klizalištu.”

I slažemo se, pitanje je koliko je takva odluka o održavanju kućica na jednoj strani, a klizališta na drugoj, racionalna i održiva za grad veličine kao Požega. Ipak, podsjetimo kako je lokaciju o postavljanju klizališta odlučio gradonačelnik, a ne direktorica TZ Grada Požege. Prvo je putem medija lokacija postavljanja klizališta najavljena na Trgu Svetog Trojstva ispred Gradske kuće, bez da su se prethodno konzultirali s PU Požeško-slavonskom koja je takav prijedlog ocijenila negativno i glatko odbila da bi kasnije javno na jednoj od sjednica Gradskog vijeća Grada Požege gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić rekao kako klizalište neće biti ni na Trgu svete Terezije Avilske, a gdje ga Požežani neuspješno godinama priželjkuju i da je to isključivo njegova odluka, valjda aludirajući na to da ne postoje neki drugi “gospodari" spomenutog Trga, a onda je odlučio najaviti i postaviti klizalište u dvorištu O.Š. Antuna Kanižlića. Tim činom gradonačelnik Glavić je (ne)namjerno onemogućio postavljanje adventskih kućica u dvorište škole iz razloga što su glavni topli napici na kojima ugostitelji ostvaraju svoju zaradu iz pedagoških razloga zabranjeni u dvorištima škole, a to su kuhana vina, rakije, ginovi i slično. Tako se kao jedino alternativno mjesto, uz vezane ruke direktorice TZ Grada Požege Mirne Šimunović Svoboda, samo po sebi postavila lokacija u Pješačkoj zoni, pored zgrade Općinskog suda u Požegi.


Koordiniranje između gradonačelnika Glavića, Požeškog športskog saveza i TZ Grada Požege trebao bi raditi novoosnovani Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Požege kojem je na čelu pročelnica Maja Petrović, a oko koje je DORH svojedobno radio izvide zbog natječaja za imenovanje na mjesto pročelnice. Upravo ovakvim propustom ponovno se pokazuje (ne)opravdanost osnivanja navedenog upravnog odjela, a koji je imao samo jedan posao, koordinirati i brinuti da je sve u redu, ali ni taj posao nisu bili u stanju odraditi kako “spada”.

Kolektivno pamćenje u Požežana je slabo, ali krivca ipak ne treba tražiti u direktorici TZ Grada Požege Mirni Šimunović Svoboda već eventualno u gradonačelniku Glaviću ili “prima-pročelnici” koja ima žarku želju nasljediti ga na toj vrućoj stolici. Svojom kratkovidnom odlukom gradonačelnik Glavić onemogućio je održavanje adventa u Požegi na jednoj lokaciji.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI