NASLOVNAŽIVOT

KB Sv. Duh: požeški liječnik dio je tima koji liječi donedavno neizlječive bolesti oka

9.1.2021. 11:13 | Kristina Šimić PREGLEDA: 7662

Leon Marković, Požežanin sa zagrebačkom adresom, specijalizant oftalmologije i optometrije, zaljubljenik u fotografiranje i putovanja, ali prije svega skroman i samozatajan mladić, čovjek sa srcem i osjećajem za drugog. Teško je u nekoliko rečenica opisati svestranost mladog liječnika na početku svoje karijere, ali bez lažne skromnosti možemo reći da je Leon najsjajniji dukat u niski slavonske ogrlice.

Još jedan u nizu Požežana koji je svoj Grad prikazao u najboljem mogućem svjetlu, potvrdivši još jednom činjenicu da plodna zemlje Zlatne doline pod prostranom nebeskom kapom, svijetu i državi daje najbolje plodove. Klinička bolnica „Sveti Duh“ prva u ovom dijelu Europe provodi revolucionarnu metodu genskog liječenja donedavno neizlječivih bolesti oka. Sjaj ogromnog uspjeha hrvatskih liječnika svojim zrakama prošarao je tmurnu i zimsku požešku svakodnevicu jer je dio tog izvanrednog tima i Požežanin, dr. Leon Marković.

Klinička bolnica „Sveti Duh“, već godinama postiže izuzetne rezultate na svim poljima medicine i upravo je ta konstantna izvrsnost privukla i mladog liječnika.


-Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh” oduvijek mi je bila na prvom mjestu želja, a pogotovo uspjesima na području prevencije slabovidnosti u dječjoj dobi, uvođenjem Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam pri Klinici i prvim Registrom ranog otkrivanja slabovidnosti u svijetu te statusom jedinog Suradnog centra svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju u zdravstvenoj mreži Republike Hrvatske.

Vjerujem kako je svim zaposlenicima u zdravstvenom sustavu cilj pomagati i podizati kvalitetu života pacijenata i baš zbog toga smatram kako kao specijalizant oftalmologije i optometrije na vrhunskoj klinici okružen vrhunskim ljudima, mogu dati više i bolje. Biti s ljudima koji osim rada u redovnom radnom vremenu, pronalaze i vrijeme za promišljanjem novih metoda prevencije i liječenja, ostajanjem nakon posla dajući dio sebe za dobrobit drugih, ispunjava me u potpunosti.- objašnjava nam dr. Marković svoje početke.Leonova posvećenost poslu, želja za napredovanjem i osobnim usavršavanjem te učenje od vrhunskihmentora koji nesebično prenose svoje znanje kao i poticajno okuženje, dovele su ga do toga da bude dio vrhunskog tima koji je donio novu nadu pacijentima.

-Tijekom specijalizacije radio sam sukladno obvezama i zadatcima specijalizanta oftalmologije optometrije. Nakon prve primjene genskog liječenja nasljednih distrofija mrežnice u svijetu prije 2 godine, a uzimajući u obzir prve rezultate koji su bili revolucionarni, idejom prof.dr.sc. Mladena Bušića, prim.dr.med. i prof.dr.sc. Mirjane Bjeloš, dr.med., postavljen je cilj da svim pacijentima u Republici Hrvatskoj omogućimo navedenu terapiju pri Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice „SvetiDuh“.

Zahvaljujući njihovoj podršci uključen sam u tim za aplikaciju prvog genskog liječenja pri Klinici, izabran voditeljem farmaceutskog tima za liječenja nasljednih distrofija mrežnice te u suradnji s vrhunskim stručnjacima različitih profila, subspecijalistima dječje oftalmologije, retinolozima, vitreoretinalnim kirurzima, magistrima farmacije i visokoeduciranim sestrinskim osobljem te medicinskim genetičarima, pohađali smo razne internacionalne tečajeve i webinare te naposljetku u srpnju 2020. godine postali jedini certificirani centar za liječenje nasljednih distrofija mrežnice u istočnoj i jugoistočnoj Europi.- kazuje nam Leon.

Dr. Marković pokušao je nama laicima objasniti o kakvoj se terapiji radi, ali i tome što takva terapija znači za pacijente budući da sve troškove liječenja pokriva HZZO.

-Sama terapija se primjenjuje kirurškim putem u oku, djeluje tako da se zdravi sintetizirani gen, umotan u kapsulu virusa dostavlja do preostalih živih stanica mrežnice čime se naposljetku nadomješta funkcija bolesnog, oštećenog gena i osigurava zaustavljanje bolesti. Zdravi gen ubacivanjem u stanice oka ne utječe na funkcionalnost preostalih gena u stanici što je izrazito važno za sigurnost primjene ovog lijeka. Lijek se primjenjuje jednokratno, prvo u jedno, a zatim u razmak od najmanje šest dana i u drugo oko, a njegov je učinak, smatra se, doživotan.

Po prvi puta u povijesti medicine oboljelima od pigmentne retinopatije i Leberove kongenitalne amauroze, genetskih nasljednih bolesti oka s dokazanom mutacijom gena RPE65, a koje rezultiraju sigurnom sljepoćom već u prvim godinama života, najkasnije u ranoj mladosti, omogućeno je liječenje i sprječavanje do sada neminovne sljepoće! 

Tijekom 2018. godine u Sjedinjenim Američkim Državama po prvi put primijenjena je genska terapija i to upravo za navedene dvije bolesti s opisanom mutacijom, pigmentnu retinopatiju i Leberovu kongenitalnu amaurozu. Ista je prvi put u Europi primijenjena prošle godine u Francuskoj, a ove godine u UK, Njemačkoj I Hrvatskoj, te u Izraelu. Lijek nosi zdravi gen koji će nadomjestiti funkciju bolesnog, oštećenog gena i time osigurava zaustavljanje bolesti i poboljšanje vida! Sam postupak liječenja je kirurški i provodi se u specijaliziranim centrima u do sada, svega pet država u svijetu. Republika Hrvatska postala je 1. siječnja 2020. godine šesta zemlja u svijetu nakon SAD-a, UK, Njemačke, Francuske i Izraela u kojoj je oboljelima omogućeno liječenje lijekom voretigen neparvovek, u specijaliziranom centru Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh”. Zahvaljujući kapitalnoj odluci Vlade Republike Hrvatske putem resornog Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, troškove liječenja za hrvatske pacijente u cijelosti pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.- pojašnjava dr. Marković.

U svakoj karijeri, pogotovo liječničkoj gdje je odgovornost puno veća nego u drugim zanimanjima, važna je podrška kolega. Pozitivan vjetar u leđa, riječ potpore puno znače, a takve potpore u Leonovom timu ne nedostaje- Tim za liječenje nasljednih distrofija mrežnice pri Klinici jedna je harmonična cjelina uz koju je svaki novi zadatak, zadovoljstvo. Posebice bih istaknuo stalni angažman prof.dr.sc. Mladena Bušića, prim.dr.med., predstojnika Klinike i ravnatelja Kliničke bolnice “Sveti Duh”, koji daje sve od sebe, svaku minute u danu, svaki trenutak posvećuje motivaciji svih svojih zaposlenika, konstantnom napretku Klinike i Kliničke bolnice te osigurava podlogu novim idejama bitnima za razvoj oftalmologije u Republici Hrvatskoj i šire. Svojom ekspertizom, jednostavnošću pristupa problemima te genijalnim rješenjima, uz uvijek otvorenost za analizu, diskusiju i pomoći pri raznim zadacima, jedinstven i nezamjenjiv dio tima je i prof.dr.sc. Mirjana Bjeloš, dr.med. Osim njih, vrhunski stručnjaci u području vitreoretinalne kirurgije, prof.dr.sc. Damir Bosnar, dr.med. i dr.sc. Borna Šarić, prim.dr.med., stvaraju dojam kako je i najkompliciraniji postupak jednostavan za savladati, a boravak u operacijskoj sali ispunjavaju nadom i pozitivnom energijom. Biti dio takvog tima izuzetna je čast i privilegija te vjerujem kako uz takve ljude motivacije za novim idejama ne nedostaje.- ponosno će o svom timu dr. Marković.

Čini se kako se sva etičnost i ljepota ljudskog bića slila u ovog mladog liječnika, koji živi u trenutku, svjestan odgovornosti, ali i ljepote svog zanimanja te u svakom novom jutru što sviće pronalazi
načine da komadiće svoga srca daruje kako svojim pacijentima, tako i obitelji koja jako dobro zna koliko posvećenost ovom poslu oduzima vremena.

-Iskreno govoreći, ne razmišljam puno o dalekim razdobljima, radije se koncentriram na trenutne izazove. Nadam se da ću opravdati povjerenje ljudi oko sebe, ponuditi pacijentima novu nadu u bolje sutra, a ujedno uspjeti pronaći vremena i ne zapostaviti one do kojih mi je stalo.- završava naš razgovor dr. Marković.

Premalo, ponekad tek usput i površno pišemo o ljudima kao što su dr. Leon Marković, inspirativnim i vrijednim ljudima poput prof.dr.sc. Mladena Bušića, prim.dr.med, prof.dr.sc. Mirjane Bjeloš, dr.med, prof.dr.sc. Damira Bosnara, dr.med. i dr.sc. Borne Šarića, prim.dr.med.

Dopuštamo da nas sjaj i blještavilo površnosti zaslijepi pa ni ne svrnemo pogled prema marljivim, ustrajnim ljudima koji donose nadu čak i kad mislimo da je više nema. I dok se riječi nečujno prosipaju po papiru, njihova djela i ostavština odjekuje zauvijek za dobrobit čitavog čovječanstva

 


Tagovi: Dr. Leon Marković, KB ʺSveti Duh, bolesti oka, metoda, revolucionarna

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Vatrogasci i dalje angažirani na uklanjanju posljedica potresa

.

Taman za vikend: Tortilje s jajima i puno sira na francuski način

.

Ništa od popuštanja mjera do sredine veljače, a moguće i dulje?

.

Ovo su najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Psihologinja kaže kako će se blagdanska depresija ove godine javiti kasnije nego inače

.

Buča od skoro 900 kg pobijedila na festivalu divovskih lubenica i bundeva

.

TRAGEDIJA: Slavonac smrtno stradao za vrijeme posla u Njemačkoj

.

PSŽ: od jučer 5 novozaraženih, ukupno je 174 slučaja zaraze

.

Nestala 15-godišnja Magdalena Šašković

.

Požeški vatrogasci i dalje aktivni na potresom pogođenom području

.

Britanski epidemiolog upozorio: ‘Ovo je sve češći simptom korone’

.

Danas pretežno oblačno uz mjestimičan snijeg

.

FOTO: 29. obljetnica oslobađanja zarobljenika logora Bučje, 16.1.2021.

.

TOPLICE LIPIK: Bazen ponovno otvoren za rekreativno kupanje

.

500 tisuća kuna pomoći poljoprivrednicima za fiskalizaciju automata

.

Nakon potresa Šarava se otelila u utočištu, njezina beba simbol je nade

.

Subotnja šetnja Požegom, 16.1. 2021.

.

Medicinska sestra koja svakodnevno radi s koronapacijentima dobila 120 kuna veću plaću

.

Brzi čokoladni kolač koji se neće lijepiti za bokove

.

Poznati najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Najljepše božićne okućnice imaju obitelji Pleše iz Lipika i Marković iz Gaja

.

Helena, Martina i Ana su nogometašice iz Pakraca u 1. ŽNL: ʺObožavamo nogomet, želimo jednom i u inozemstvo!ʺ

.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 245 slučajeva zaraze korona virusom

.

Kraj ere duge 14 godina: Razišli se Vinko Ančurovski i Slavija, poznat je i novi klub

.

Obavijest: Početak drugog polugodišta u OŠ Julija Kempfa i OŠ ʺDobriša Cesarićʺ

.

Biskup Škvorčević i episkopi Jovan Ćulibrk i Gerasim Popović posjetili glinsko područje nastradalo potresom

.

Danas oblačno uz malo snijega

.

Građani iz gotovo svih dijelova županije nam se žale na neočišćene i zaleđene prometnice

.

Požežanke i Požežani ne žele promjene!?

.

Donosimo popis tvrtki iz Požeštine koje su radile na poslijeratnoj obnovi u potresom pogođenom području

FOTONALAZ

Mreža telefonskih linija za psihološku pomoć HPK-HPD u našoj županiji