Kajkić za 034: Godinama vas kradu i lažu, očekuju se uhićenja i zato birajte čovjeka, a ne partiju!

FOTO: Ustupljena fotografija

30.3.2024. | 10:55 | S.I.
Pregleda: 11876

Donosimo ekskluzivan intervju s Nikolom Kajkićem, nezavisnim kandidatom za Hrvatski sabor na listi MOST-a i Suverenista u V. izbornoj jedinici.

Iako ste hrvatskoj političkoj javnosti dobro poznati, što zbog vaših gostovanja u raznim emisijama, što zbog dosadašnjeg policijskog rada na otkrivanju počinitelja zločina počinjenih na Ovčari 1991. godine, možete li se u nekoliko rečenica predstaviti čitateljima 034 portala? Tko ste, što ste, što ste po struci, čime se bavite?

Ja sam Nikola Kajkić, po struci sam magistar prava, s položenim pravosudnim ispitom, u službi sam bio 30 godina, 8 godina sam na nacionalnoj razini bio predsjednik Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH, 2007. i 2009. godine, nagrađen nagradama ponos Hrvatske, maloljetni sam dragovoljac Domovinskog rata, napisao sam dvije knjige Policija u obrani Vukovara, i Prevencija nasilja u obitelji, autor sam i scenarist dokumentarnog filma Ovčara neispričana priča.


2020. godine proglašen sam osobom godine u ocjeni Braniteljskih udruga RH, otac sam troje djece, živim u Vinkovcima, i trenutno sam županijski vijećnik, (najaktivniji), s učinkom otkrivanja afere PIS d.o.o, (najveća krađa državne imovine u zadnjih 10 godina), otkrivanja afere ministra Grlić Radmana Agroproteinka d.d. (oko zbrinjavanja uginulih svinja u aferi svinjske kuge), kao i brojnih drugih projekata koje sam kao oporbeni i nezavisni županijski vijećnik pokrenuo, a koji su realizirani (nabavka uređaja za magnetnu rezonancu u OŽB Vinkovci), način poticanja u poljoprivredi i gospodarstvu, socijalni program za zbrinjavanje mladih obitelji, starijih i nemoćnih koji imaju nedostatna primanja za zbrinjavanje u domovima i dr.


Zbog čega ste se odlučili na listu MOST-a i Suverenista i zašto baš na parlamentarneizbore idete s posljednjeg, 14. mjesta?

Prije svega za listu Mosta i Suverenista odlučio sam se iz razloga, što sam 2021. godine, na lokalnim izborima u Vukovarsko-srijemskoj županiji bio njihov kandidat za župana (kao nezavisni kandidat), pri čemu sam osvoji 13200 preferencijalnih glasova, dok je lista za županijsku skupštinu osvojila nešto manje od 7000 glasova!, (što govori da sam bio dobar kandidat za župana, sa slabijom listom za županijsku skupštinu, koju nisam imao priliku ja određivati).

Pored toga, sebe smatram demokršćaninom koji ima načela Obitelj, Vjera i Domovina, što je po mojim uvjerenjima preduvjet da bi netko mogao biti dobar predstavnik demokršćanskih vrijednosti, a upravo u tim vrijednostima vidio sam i predstavnika Suverenista i Mosta. Uz navedeno ne treba isključiti da sam imao kontakte i s Domovinskim pokretom, Damirom Vanđeliće, HSP-om, (s Karolinom Krišto nisam imao kontakte i nismo razgovarali o izbornoj suradnji).

HSP i Vanđelić su bili korektni, dok je primjerice Domovinski pokret odustao od razgovora sa mnom iz razloga što je to uvjetovao glavni tajnik stranke Josip Dabro. On nije želio da ja budem dio njihove liste smatrajući me previše "desnim", iako je to paradoks i neistina, razumijem Dabrinu zabrinutost s obzirom da je njegova majka srpske nacionalnosti, i da mu je ujak bio pripadnik postrojbi Republike srpske krajine, koja je ratovala protiv Hrvata u ratu u BiH.

Međutim, te njegove stavove odbacujem i decidirano potvrđujem da ja doista poštujem vrijednosti svih građana RH bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost, meni primjerice kod njega više smeta to što je on svoj neuspjeh u HDZ pokušao ostvariti uspjehom kroz DP, pa ispada da je DP "politički otpad" HDZ, budući da je puno visokih dužnosnika iz HDZ prešlo u Domovinski pokret.

Je li odluka o kandidiranju za Hrvatski sabor došla preko noći ili je ona sazrijevala u Vama duže vremena? Što je presudilo kandidaturi za Hrvatski sabor?

Već oko 3 godine djelujem kao nezavisni županijski vijećnik u skupštini Vukovarsko-srijemske županije, najaktivniji sam zastupnik, i najučinkovitiji u realizaciji mojih prijedloga i amandmana, što samo dokazuje da nije točno da se iz oporbe ne može učiniti puno, može dakako.

Smatram da bih kao zastupnik u Hrvatskom saboru mogao puno dati za našu Slavoniju, koju neizmjerno volim i bez koje ja osobno ne bih mogao živjeti, ne mogu sebe zamisliti da živim u nekom drugom kraju naše domovine, jednostavno s tim sam se rodio i s tim ću i umrijeti.

Pored toga Sabor je institucija gdje se rješavaju ključni problemi u društvu na koje ja učestalo pokazujem, puno problema na koje sam tijekom zadnjih godina ukazivao u vidu rješavanja problema leži u Hrvatskom saboru, pa je samim time razumljivo da pokušam i kroz djelovanje u Saboru ostvariti odnosno riješiti i dio tih problema.

Na Lokalnim izborima 2021. godine bili ste kandidat za župana u Vukovarsko-srijemskoj županiji, iako na kraju niste postali župan ostvarili ste fantastičan rezultat osvojivši više od 13 tisuća glasova. Računate li na te glasove kao preferencijalne?

Da već sam napomenuo da je to za jednog nezavisnog kandidata jako dobar rezultat, međutim i obaveza. Kada Vam vaši prijatelji, susjedi, sugrađani povjere glas i to samo na osnovu vašeg rada, poštenja, pravednosti i pravičnosti to vam daje i obavezu. Uz napomenu da sam bio nezavisni kandidat, dakle nisam imao stranku niti stranačku infrastrukturu. Moj rezultat je isključivo plod moga rada i angažmana u društvu.

Što smatrate velikim problem Požeštine, ali i Slavonije generalno te kako biste ga riješili?

Moram biti iskren, često dolazim u Požeški kraj, 1991., kao i 1995. godine, dolazio sam i kao pripadnik Hrvatske policije u svojstvu ratnog djelovanja, međutim u vidu cestovne infrastrukture ništa se nije promijenilo.

Čovjek ne može vjerovati da je HDZ zapostavio ovaj dio naše Slavonije u tom segmentu da nije bio u stanju pored toliko pokradenih milijardi eura izgraditi i cestovno povezati ovaj Požeški kraj s glavnom prometnicom autocestom A3 Zagreb-Lipovac.

Oni ovaj projekt već 30 godine koriste kao predizborni slogan i lažu, pa ne treba čuditi da je ovom dijelu Slavonije izostala i nekakva druga gospodarska razvojna strategija kroz poticajne mjere, zakonske olakšice, i sl.

Smatrate li da je HDZ-ova saborska većina i rad sada već tehničkog premijera Andreja Plenkovića bila ucijenjena od strane manjinskih saborskih zastupnika?

Naravno, ja sam to osjetio na vlastitom životnom iskustvu, ucjenom Pupovca zaustavljeni su brojni procesi protiv srpskih ratnih zločinaca, a mene su kao policijskog istražitelja suspendirali i dali mi otkaz bez obrazloženja, pod krinkom da sam ja krivotvorio službenu zabilješku, koja je plod zapisa zapažanja i takvo nešto se ne može krivotvoriti, ali dobro!

To nažalost nije jedina situacija gdje je Plenković i HDZ ucijenjen, ucijenjeni su oni i kod dodjele gospodarskih poticaja (kazneno procesuiran zamjenik predsjednika Vlade Milošević), te raznih projekata, izgradnje srpskih domova, isplate ratne odštete srpskim žrtvama rata kojeg su oni započeli, obnova kuća u cijelosti, dok je Hrvatskim obiteljima kuća obnovljena samo u dijelu 35 m2 uvećano za 10 m2 po članu obitelji, s kartonskim vratima i drvenim prozorima sumnjive kvalitete i kakvoće.

Kako ocjenjujete dosadašnji rad požeško-slavonske županice Antonije Jozić i požeškog gradonačelnika Željka Glavića?

I za jednu i drugu osobu iz redova HDZ vežu se brojne afere. Građani se žale se na sumnjiva zapošljavanja i dodjele poslova ispred Županije. Željko Glavić kao gradonačelnik grada Požege s tankom većinom, ispostavilo se da je jako loš gradonačelnik, ne bih zbog otkrivanja pojedinosti ulazio previše u detalje, međutim provjereno znam da je protiv njega podneseno više kaznenih prijava za razne zlouporabe položaja u vidu nezakonitog obnašanja gradonačelničke funkcije. Također po mojim saznanjima Uskok već duži vremenski period provodi izvide u institucijama na području Požeško-slavonske županije te se očekuje realizacija i uhićenja zbog počinjenja kaznenih djela.

Kada rezonski čovjek sagleda sve navedeno, opravdano si postavlja pitanje, pa gdje to vodi? Imamo gradonačelnika i županicu koji su pod određenim predistražnim radnjama zbog zlouporabe sredstava iz proračuna grada Požege i Županije Požeško slavonske, i to u gradu i županiji gdje je stopa nezaposlenosti na visokoj razini, bruto proizvod i stopa gospodarskog rasta na najnižim razinama u RH. Ako sagledamo njihove mandate i obećanja vidjet ćemo da su lagali na predizbornim kampanjama i neistini i lažno obećavali građanima ovog kraja.

Od njih kao gradonačelnika i županice, odnosno s razine saborske funkcije očekivalo se da utječu na donošenje mjera kojim bi se spriječio odlazak mladih iz ovog kraja, kroz poticajne mjere za zapošljavanje i samozapošljavanje, kroz porezne olakšice i sl.

Nevjerojatno je da iste mjere za ovaj vid poticanja vrijede u Požegi i Istri iako je Požega i Požeško-slavonska županija jedna od najnerazvijenijih u RH, to je bio između ostaloga njihov posao, demagogija i laži kroz izmišljeni projekt SLAVONIJA, BARANJA I SRIJEM kroz koji su neki HDZ ovci uzeli novac u Požegi, a izgradili hotele na moru, ukazuju da se sve svodi na zloupotrebe i malverzacije na štetu poreznih obveznika Požeškog kraja, to mora konačno prestati.

Ovaj kraj zaslužuje i zavrijeđuje bolje! Lopovluk, kriminal, manipulacije moraju prestati, a narod ovog kraja to ne zaslužuje.

Što nudite biračima, koji je Vaš program i cilj ulaska u izbornu utrku za Hrvatski sabor?

Vidite, ja sam čovjek od riječi, ja često obećam pa imam veliki problem dok to ne ispunim, ali uvijek ispunim. Oni koji me poznaju, znaju da je to tako.

Ukoliko uđem u Sabor, mogu prije svega obećati da se neću promijeniti, ostat ću uvijek isti, onaj Nikola Kajkić kojeg ste i do sada poznavali. Nikola Slavonac koji ne voli nepravdu, koji ne voli kriminal i koji ne voli laži.

Nažalost našu Slavoniju i Hrvatsku upravo je to premrežilo, morat ćemo se svi dobro potruditi da ih spriječimo prije svega da kradu, pa da nas više ne lažu, pa ćemo nakon toga morati izgraditi društvo jednako za sve, kako one koji su u HDZ-u, tako i one koji su u SDP, DP, MOSTU, nekoj drugoj stranci ili nisu uopće u stranci.

Moramo prestati sa zapošljavanjima po stranačkom i rodbinskom ključu, dodjeli poslova po podobnostima i uzimanjem mita, to sve mora prestati. Moramo shvatiti da su nam nužne mjere koje će zaustaviti demografski slom, naš kraj mora pod hitno dobiti mjere kojima će se povećati natalitet, kojima će se mlade obitelji vratiti iz inozemstva, ali za to nam trebaju ozbiljne mjere, olakšice, poticaji, dječji doplatak na razini dostojna života, a ne socijalna naknada.

Naša obveza je da minimalna mirovina ne smije biti manja od 850 eura, da svaka osoba starije životne dobi sebi može priuštiti zbrinjavanje u domu za starije i nemoćne osobe, ne smijemo si dopustiti da starije osobe koja nemaju primanja ili imaju niske mirovine si ne mogupriuštiti dom za starije, pate i žive oskudno u svom domu, to mora prestati i to će biti jedna od mojih zadaća.

Hipotetski, da imate priliku sudjelovati u sastavljanju Vladu Republike Hrvatske, koji biste resor i zašto izabrali?

Ako je nešto u interesu moje Slavonije i ovog kraja, nemojte sumnjati da sudjelovanje u vlasti ne bi bilo upitno, ako me građani biraju i daju mi povjerenje da nešto mijenjamo na bolje, zna se kako i na koji način se to mijenja, spreman sam za moju Slavoniju i Hrvatsku učiniti sve da nam svima bude bolje, mada isključujem suradnju s korumpiranim, potrošenim i uspješnim i nesposobnim političarima, to nikako.

Za kraj, što biste poručili biračima iz Požege i okolice. Zbog čega bi svoje povjerenje i svoj glas trebao dati Vama?

Poručio bih im prije svega da biraju čovjeka, a ne stranku, da biraju one koji su se u svom dosadašnjem radu dokazali u borbi za zavičaj i našeg čovjeka, stranačke infrastrukture nažalost stavljaju okove ljudima koji bi željeli nešto promijeniti, pa se takve osobe ustručavaju i pokušaja da nešto promjene ili učine na bolje.

Zapamtite, Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija, gospodare s preko 400.000 hektara poljoprivrednog zemljišta što je 1/4 ukupno obradive površine u RH. Najveći smo proizvođači žitarica u RH, gospodarimo s oko 200.000 hektara šuma, i najveći smo proizvođači ili najviše se drveta eksploatira iz naših šuma (oko 1 milijun prostornih m3).

Međutim prihodi koji se vraćaju u naš kraj su manji od 2%. Nema agrarne politike i poljoprivrednici su na rubu održivosti proizvodnje. Na području naše izborne jedinice je najveće nalazište plina i nafte u RH, ali uzalud i tu je prihod koji pripada lokalnoj zajednici manji od 3%, sve to ukazuje da smo bogat kraj, ali da s nama gospodare loši poslodavci, možda je vrijeme da im kažemo dosta je i da im se zahvalimo na dosadašnjem uspjehu.

Moj odgovor, je svakako i taj da građani biraju čovjeka, a ne partiju, ovi nas doista već godinama lažu i lažno obećavaju, stoga, dopustimo da se nešto promijeni i dajte priliku nekim novim licima, koja vas neće iznevjeriti, koji će biti vaš glas u Hrvatskom saboru, i koji će biti za vas, a ne za partiju!

Hvala Vam na Vašem vremenu. Hvala Vama!

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI