NASLOVNADRUŠTVO
Josipu Fa potvrđen novi mandat na mjestu predsjednika pakračkih Mađara

FOTO: Compas.com.hr

Josipu Fa potvrđen novi mandat na mjestu predsjednika pakračkih Mađara

19.1.2020. 11:46 | Compas.com.hr IZVOR: Compas.com.hr PREGLEDA: 565

Članovi Društva Mađara Pakraca 18. siječnja na izbornoj skupštini u gradskoj vijećnici unutar kurije Janković u Pakracu ponovno su za predsjednika udruge izabrali Josipa Fa te za potpredsjednika Josipa Abela i za tajnika Matiju Kulhavija, dok su u upravni odbor udruge, uz navedene, izabrani još i Regina Majstorović, Irena Klimeš, Mira Matičić, Đuro Takač, Nikoletta Nemet te Davorka Kulhavi. Izabrani članovi nadzornog odbora su Vesna Kasana, Marica Abel i Božena Takač.Podnoseći izvješće rada u 2019. godini, predsjednik Društva Josip Fa, istaknuo je kako su članovi Društva Mađara Pakrac tijekom protekle godine sudjelovali na brojnim manifestacijama koje su se odvijale na području Lipika i Pakraca te šire okolice, ali i na području i Baranje pa čak i same Mađarske.


Bili su prisutni na obilježavanju Dana branitelja Grada Pakraca, sudjelovali su na Prvenstvu Hrvatske u motocrossu, Gastromanifestaciji nacionalnih manjina u Siraču, obilježavanju 90. obljetnice KUD-a Seljačka sloga Prekopakra, "Ivanjskim krijesovima" i tradicionalnom "Slavonskom kolinju i čvarkijadi" u Dobrovcu.  U svibnju su prigodnim kulturno-umjetničkim programom u Hrvatskom domu "Dr. Franjo Tuđman" obilježili Dan Mađara, a svečanosti su nazočili i predstavnici hrvatske zajednice iz mađarskog grada Cseprega. Isto tako, nazočili su na manifestacijama u Prekopakri, Daruvaru, Dežanovcu, Doljanima i Belom Manastiru. Petu godinu za redom su nazočili Lipovljanskim susretima. Ljetos su ponovno sudjelovali na "Palačinka festu" u Csepregu, u rujnu na "Fišijadi" u Lipiku gdje su imali i svojevrsno mađarsko dvorište, a u listopadu na manifestaciji "Tragom Jankovića" te sajmu "Slavonski banovac" i "Grahfestu" u Pakracu. Krajem godine mađarsku djecu je posjetio sv. Nikola u Pakracu, a članovi Društva sudjelovali su na božićnim sajmovima u Lipiku i Pakracu.

Na svim tim manifestacijama su prezentirali umijeće tradicionalnih mađarskih gastronomskih specijaliteta, a već nadaleko su poznati po pripremanju mađarskog graha u ćupu, palačinki, langošica i kurtoš kolača.


Kao i dosadašnjih godina, tako su i prošle godine posjetili Mađarsku, Balaton, Harkany, Budimpeštu i Csepreg u kojem su sklopili Povelju o suradnji i prijateljstvu sa Samoupravom Grada Cseprega i Samoupravom Hrvatske manjine Grada Cseprega, a kojom je potvrđena dosadašnja suradnja, ali i nastavak zajedničke djelatnosti u domeni povijesti, javnog obrazovanja, kulture i gastronomije.Početkom jeseni ponovno je započeo besplatni tečaj mađarskog jezika u Pakracu kojeg drži profesorica Rebeka Toth, stipendistica mađarske Vlade. Ovom je prigodom istaknuto kako se, osim članova društva i pripadnika mađarske nacionalne manjine, tečaju mogu pridružiti i drugi zainteresirani građani.Članovi Društva Mađara Pakrac izvrsno surađuju sa srodnim mađarskim društvima, napose sa Zajednicom Mađara Daruvar, čija je predsjednica Snježana Sabo također nazočila skupštini.

Podnoseći plan rada za 2020. godinu, predsjednik Društva Josip Fa, kao glavni cilj naveo je nastavak aktivnog rada na očuvanju identiteta mađarske nacionalne manjine u našem kraju te suradnju s ostalim Mađarima u Hrvatskoj, a na financijskom planu se nada sličnim prihodima kakvi su bili u prethodnoj godini. Naime u protekloj godini prihodi su približno iznosili oko 78.000,00 kuna (Savjet za nacionalne manjine, Bethlen Gabor, Grad Pakrac, članarine), dok su rashodi bili neznatno manji.Skupštini je nazočio i zamjenik pakračke gradonačelnice Marijan Širac koji je pohvalio rad članova Društva Mađara Pakrac koji su malobrojni, ali redovito sudjeluju na svim manifestacijama ovoga kraja pa i šire te rado pomažu svim lokalnim udrugama. Također je istaknuto kako Društvo veliku potporu ima u Demokratskoj zajednici Mađara Hrvatske te Robertu Jankovicsu, saborskom zastupniku mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru.

(IZVOR: www.compas.com.hr)
48 SATI NA 034PORTALU

.

Bernarda Olujević pobjednica je natjecanja u šminkanju koje je održano u Slavonskom Brodu

.

MASAKR U NJEMAČKOJ: U dva su kafića pobili osmero ljudi

.

Otuđena dva bicikla u Požegi i novac u Vidovcima

.

Osvrt na pobačaje iz pera umirovljenog ginekologa iz Lipika

.

Najbolji splitski komičari prvi put u Pakracu: Ne propustite comedy show „Mi muškarci, vi žene“

.

Pogledajte koji su najčešći razlozi iseljavanja naših čitatelja iz Hrvatske

.

Završila planinarska škola u HPD Gojzerica Požega

.

U Novoj Kapeli održan susret župnih lektora Posavskog arhiđakonata

.

Struje neće biti...

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Danas pretežno sunčano i toplo

.

Senzacija: Požega postaje grad počasnog konzula Crne Gore Envera Moralića koji ovdje uopće ne živi

.

Održana 21. sjednica Gradskog vijeća - usvojena odluka o raspisivanju izbora za članove Vijeća mjesnih odbora

.

Požega se zacrvenila! - Renato Adžić iz Mihaljevaca novi je vijećnik Radničke fronte u Gradskom vijeću Grada Požege

.

Cijena goriva drastično porasle na benzinskim pumpama

.

PROBLEMI U PROMETU: Gotovo da nema vozača koji nije imao nesreću na parkiralištima!

.

Statistika kaže da je prosječna neto plaća u Hrvatskoj u prosincu bila 6.559 kuna!

.

Prijave za natječaj ʺPušenje odbaci, lovu nabaci!ʺ do 26. veljače

.

Nepropisnom vožnjom unatrag do prometne nesreće u Pakracu

.

Oko 35.000 neosiguranih vozila na cestama Hrvatske

.

Dožupan Vedran Neferović polako postaje nervozan, prijeti li novi napad na novinare?!?

.

Kako se zove ʺono za vađenje juheʺ ?

.

OŠ Antuna Kanižlića domaćin je međunarodnog Erasmus projekta - A school of democracy - we know our rights and duties

.

U Slatini započeli arhiđakonatski susreti župnih lektora

.

Struje neće biti .....

.

Danas prijepodne češća sunčana razdoblja, ujutro u unutrašnjosti lokalno magla

.

Odigrane utakmice 9. kola Županijske malonogometne lige Požeško - slavonske

.

U pakračkom rodilištu u 2019. godini rođenih čak 29 beba više u odnosu na 2018.

.

Struje neće biti .....

FOTONALAZ

Dost’ dobro parkiranje u Pleternici