Izuzetan završni koncert polaznika drugog Ljetnog tamburaškog kampa ispunio Trg bećarca u Pleternici

Ljetni tamburaški kamp
(FOTO: PSŽ)

21.8.2023. | 09:47 | PSŽ
IZVOR: pszupanija.hr
Pregleda: 2107

Grad Pleternica već dugi niz godina radi na očuvanju nematerijalne kulturne baštine kroz bećarac kojega brojnim projektima stavlja u funkciju Pleterničana i posjetitelja Grada Pleternice. Ljetni tamburaški kamp vrhunac je težnje za očuvanjem tradicije i kulture Slavonije, ali i nastojanja da se poveže mladost i iskustvo, struka i mlade nade tamburaške glazbe.

Drugu godinu zaredom kamp je okupio mlade tamburaše i tamburašice iz cijele Kontinentalne Hrvatske i Subotice, koji su pod vodstvom profesora šest dana radili na usavršavanju tamburaškog umijeća i pripremi svečanog koncerta koji je ujedno bio i sama završnica ovogodišnjeg kampa.
- Vjerujemo kako je prošlogodišnji kamp proširio svoj dobar glas, a rezultat tome je veliki broj prijava koje smo imali i ove godine. Najvećim dijelom to možemo zahvaliti roditeljima naših polaznika, na iznimnom povjerenju što nam je bila misao koja nas je vodila svakoga dana kampa. Spomenut ću da su ovdje naši profesori odradili lavovski posao, ušli su u kamp punim srcem kao i svi mi i vjerujem kako kao jedan pravi tim nastavljamo istim tempom dalje - rekla je Jasna Hoffmann, ravnateljica Javne ustanove Pleternica.
Stručne snage kampa činili su profesori s dugogodišnjim iskustvom podučavanja tamburaške glazbe, domaći profesori Saša Botički, Antun Adžić, Ivan Karadža i Zlatko Galik, Vice Zirdum s Umjetničke akademije u Osijeku, Damir Butković, jedan od dirigenata Šokačke rapsodije i gošća iz Subotice profesorica Mira Temunović.

- Naša želja je da ovaj kamp raste iz godine u godinu prilagođavajući različite nastavne materijale i želja nam je da naši polaznici kroz par godina stasaju u vrhunske tamburaše. Svake godine ovdje će ih dočekati drugi profesori koji će na tome zajednički raditi kako bi se ostvario cilj ovoga kampa - rekao je Saša Botički predsjednik Hrvatskog društva tamburaških pedagoga i voditelj glazbenog djela kampa.Ovogodišnji kamp okupio je 50 mladih tamburaša i tamburašica iz sedam županija i Subotice, a uz šest dana individualne škole tambure i orkestra, vrijeme su provodili u fakultativnim izletima u gradu domaćinu, Pleternici.

- Kada smo prije nekoliko godina došli na ideju da radimo ovakav kamp bilo je gotovo nezamislivo da se nakon šest dana učenja može napraviti jedan koncert. Prošle godine su se sve predrasude razbile i naši profesori iz Hrvatskog društva tamburaških pedagoga, kojima od srca zahvaljujem, rade zaista jednu prekrasnu priču u našemu gradu. Danas je ovdje u Pleternici prekrasno vidjeti registarske tablice iz raznih dijelova Hrvatske, isto kao što smo ovih dana uživali promatrajući naše mlade tamburaše koje šetaju ulicama grada - rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice.Ljetni tamburaški kamp nastao je u suradnji Javne ustanove Pleternica, Grada Pleternice i Hrvatskog društva tamburaških pedagoga, a međunarodnu notu dodali su partneri iz Vojvodine, Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevačkih pisama iz Subotice čiji su članovi bili dijelom orkestra Ljetnog tamburaškog kampa.

- Pleternica je malo mjesto uistinu punog srca i pune duše, mjesto koje želi očuvati svoju tradiciju, kulturu i baštinu i mjesto gdje Ljetni tamburaški kamp drugu godinu zaredom pronalazi svoj prostor. Podsjetit ću da je Pleternica jedini grad u Republici Hrvatskoj koji ima dječji tamburaški festival, stoga će i ovaj Ljetni tamburaški kamp zasigurno pridonijeti jačanju samoga festivala, ali i jačanju priče o bećarcu u Slavoniji, Baranju i Srijemu gdje se bećarac pjeva - rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

izvor: pszupanija.hr

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI