Izložba plakata Tolerancija iz projekta dizajnera i ilustratora Mirka Ilića u Požegi

Izložba u GK Požega
(FOTO: gkpz.hr)

19.11.2022. | 09:36 | GKP
IZVOR: gkpz.hr
Pregleda: 1929

U srijedu, 16. listopada 2022. godine, u 19 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega otvorena je izložba plakata Tolerancija. Riječ je o plakatima iz projekta dizajnera i ilustratora svjetskog glasa Mirka Ilića, a predstavljeni su požeškoj publici u okviru izložbenog programa Knjižnice koji se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.Poruke tolerancije doprle su do više od 400 000 ljudi u više od 40 zemalja svijeta. Sada ih možeš pogledati i ti u Gradskoj knjižnici Požega! Na Galeriji svjetlosti Knjižnice izloženo je 32 plakata, među kojima su i radovi najpoznatijih hrvatskih grafičkih dizajnera.

Izložbu Tolerancija uvodnim je riječima otvorila ravnateljica Knjižnice Aleksandra Šutalo, a razgovor je nastavila s pokretačem projekta, Mirkom Ilićem, koji se okupljenima obratio videovezom iz New Yorka. Istaknuo je kako je ideja projekta dizajnom potaknuti na promišljanje o toleranciji, širiti poštovanje u svijetu koji je sve više podijeljen kada je riječ o rasi, religiji, seksualnosti, nacionalnosti i drugim različitostima. Tijekom razgovara Ilić je otkrio i kako su neki plakati uništeni isključivo na izložbama u istočnoj Europi, pa se može zaključiti kako tolerancije u istočnoj Europi najviše nedostaje. Razgovoru se priključila i Bernarda Veseličić, magistra psihologije, koja je okupljenima govorila o toleranciji u našem društvu, povezanosti između umjetnosti i tolerancije te je istaknula što pojedinci, škole i druge institucije mogu napraviti i kako podizati toleranciju u društvu.U Dvorani mudrosti Knjižnice održalo se i edukacijsko predavanje za mlade (P)ostani tolerantan koje je održala magistra psihologije. Socijalna psihologija okupljenima je objašnjena svakodnevnim i suvremenim primjerima, a saznali su što su stereotipi, predrasude, netolerantno ponašanje te kako (p)ostati tolerantan i podizati toleranciju na osobnoj razini i u zajednici.

Otvorenjem izložbe plakata i edukacijskim predavanjem o toleranciji obilježen je Međunarodni dan tolerancije u Gradskoj knjižnici Požega, a posjetitelji ovih događanja zaključili su kako promjene kreću od nas samih. (P)ostani tolerantan!

Izložbu možeš pogledati na Galeriji svjetlosti tijekom studenog i prosinca 2022. godine. Dođi i saznaj kako dizajneri iz raznih dijelova svijeta promišljaju o temi tolerancije te se nadahni porukama projekta.

Izvor: Gradska knjižnica Požega

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI