Iz daleke Češke promovira Slavoniju: Požežanki Lidiji Kovarik uručene dvije nagrade zbog kulturno-umjetničkog doprinosa hrvatskoj zajednici u inozemstvu

FOTO: Ustupljene fotografije

26.3.2023. | 13:47 | Kristina Šimić
Pregleda: 4636

Požežanka Lidija Kovarik koja već dugi niz godina živi i radi u Pragu domaćoj publici predstavila se prošle godine prilikom promocije svog književnog prvijenca „Živimo život svojih snova“. Ova svestrana spisateljica i poduzetnica jednu od svojih životnih ljubavi -psihologiju, ukoričila je između stranica svog priručnika te požeškoj publici dala kratki, i pomalo intimistički uvid u širok spektar svog književno-umjetničkog rada koji je uvijek usmjeren na osobni rast pojedinca.Godinu dana nakon svečane promocije u rodnom gradu, neumoran rad na kulturno-umjetničkom polju i doprinos hrvatskoj zajednici, prepoznat od strane kolega i suradnika, nagrađen je dvjema nagradama: posebno prizanje Večernjakove domovnice 2023. te nagradom Mreže hrvatskih žena, “Utjecajne hrvatske žene 2023.” u kategoriji Umjetnost i kultura, što Lidiju svrstava uz bok jedne od dvadesetak žena koje su ove godine dobile nagradu Mreže hrvatskih žena. Obje nagrade nagrađenoj Lidiji Kovarik predstavljaju daljnji poticaj za stvaranje još jačih spona s domovinom.

-Obje nominacije, a potom i same nagrade su me neopisivo ugodno iznenadile. Većinom sam fokusirana na svakodnevne obaveze koje predstavljaju korake k ispunjenju postavljenih ciljeva u bilo kojem životnom području. Upravo to prirodno stvaranje me vrlo često zna zaokupiti u tolikoj mjeri da zaboravim pogledati samu sebe te plodove svog rada iz neke druge perspektive. Primivši vijesti o posebnom prizanju Večernjakove domovnica, najprestižnije nagrade za Hrvate u iseljeništvu te o nagradi Utjecajne hrvatske žene za 2023., sam se nakon dužeg vremena zaustavila i osvrnula na svoj dosadašnji rad. Zahvalna sam jer je prepoznat moj doprinos u promicanju hrvatske kulture i umjetnosti te generalno moje poduzetničke aktivnosti s posebnim osvrtom na prošlu godinu koja predstavlja vrhunac moje dosadašnje poslovne karijere. Nagrade su mi velika motivacija za sve sljedeće planirane projekte u svim zemljama u kojima djelujem. Predstavljaju mi neki poseban vjetar u leđa jer dolaze iz moje voljene Domovine- kazala je Lidija Kovarik pri čemu joj je posebno draga nagrada Croatian Woman’s Network/ Mreža Hrvatskih Žena jer predstavlja snagu nesputane, ali kreativne žene koja baš poput nje same, gradi uspješnu poslovnu priču crpeći snagu iz vlastite individualnosti i životnog optimizma. Stoga će ova nagrada poslužiti i mnogim drugim Hrvaticama u inozemstvu da prepoznaju vlastitu snagu i možda krenu graditi vlastitu, jednako uspješnu, i jednako prepoznatu priču.- Prepoznavanje snage žena, duboko razumijevanje naših potreba i zanimanja, cjelovita podrška i profesionalan pristup je upravo ono što svaka od nas žena Hrvatica u iseljeništvu treba. Vjerujem da će postignuća i uspjesi svih nas dobitnica nagrade CWN/MHŽ nadahnuti mlađe naraštaje i pomoći im u ostvarenju njihovog potencijala. Dodjela nagrade Utjecajne Hrvatske Žene je prilika da pronađemo, upoznajemo i odamo priznanje vodstvu, inovativnosti i društvenom utjecaju hrvatskih žena diljem svijeta. Sve jači međunarodni interes za nagradu motivira me da još intenzivnije radim na povezivanju i isticanju postignuća hrvatskih žena diljem svijeta te promoviranju svih bogatstava koje Hrvatska ima- ističe Lidija.

Domovina kao vječna inspiracija

Poslovna karijera odvažne Požežanke s praškom adresom prije svega je bazirana oko njezine rada u Muzeju iluzijske umjetnosti u Pragu, gdje s mjesta izvršne direktorice ima priliku uživati u različitim tehnikama umjetničkog stvaralaštva, dok kao organizatorica raznih kulturnih i poslovnik događaja vješto isprepliće hrvatsku priču s motivima Slavonije u mala umjetnička djela namijenjena širem auditoriju.-Posljednjih nekoliko godina radim kao izvršna direktorica Muzeja iluzijske umjetnosti u Pragu koji je nastao temeljem suradnje s nekoliko čeških i inozemnih umjetnika čija originalna umjetnička djela prezentiraju zanimljive osobnosti povijesti Češke Republike i svijeta, prikazujući različite tehnike umjetničkog stvaralaštva obogaćene modernim načinima 3D fotografiranja te virtualnom realnošću.Među izloženim eksponatima su genijalne anamorfoze Patrika Proška, među kojima je najpopularnija Nikole Tesle, umjetnička djela nastala zagrijavanjem metala vatrom Ladislava Vlne, inspirativni portreti Ivane Štenclove ili eksponati osnivača “reverpektive“, Patrica Hughesa. Platno za crtanje svjetlošću pruža posjetiteljima mogućnost interaktivnog umjetničkog izražaja.

Suosnivačica sam također prve NFT galerije u ovim krajevima te inicijatorica i organizatorica brojnih kulturnih, umjetničkih i poduzetničkih suradnji. Umjetnost je za mene jedan poseban izričaj koji sam za sebe puno govori kroz glazbu, film, slikarstvo, kiparstvo, ples, književnost, arhitekturu…Upravo to je jedan od razloga zbog kojih sam se zadržala posljednjih 13 godina u Zlatnom gradu-pojašnjava Lidija uz napomenu da je Slavonija bogatstvom svog kulturno-umjetničkog nasljeđa uvijek prisutna kao pokretačka snaga, ali i zalog nekih budućih suradnji i promicanja hrvatske kulturne baštine pod svjetlima europskih reflektora.-Slavonija će uvijek imati snažan utjecaj na mene bogatstvom svoje kulturne tradicije koju se trudim predstaviti u svim ulogama koje mi život donosi. Meni osobno najdraži projekt je inicijativa potpisivanja Povelje prijateljstva između slavonske općine Babina Greda, u kojoj sam provela nekoliko godina svog djetinjstva i češke općine Vacenovice, temeljem koje smo održali pregršt iznimno posjećenih manifestacija kako na Moravi, tako i u Slavoniji. Velika čast mi je bila organizacija izložbe “Stjepan Radić: Jučer, danas, sutra” povodom 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića, u suradnji s ravnateljicom Kulturnom centra Braće Radić, Jasminom Jovev, autorom izložbe Ivicom Valentom te Veleposlanstvom RH u Češkoj. Izložba se održala u Pragu na Trgu Staroga mjesta, a nakon toga i u Brnu pod pokroviteljstvom gradonačelnice Grada Brna. Noseći Hrvatsku u srcu, jednostavno pronalazim prilike mogućeg prezentiranja svih njezinih dijelova, a svaka suradnja na projektima kojima se prezentira bilo koja naša regija me uvijek iznova obraduje-zaključuje.

Isprepletenost Češke i Hrvatske

Lidija Kovarik prva je nominirana kandidatkinja iz Češke, što dodatno potvrđuje već poznatu povezanost naših dviju zemlja na turističkom polju, ali i svjedoči o međusobnom prepoznavanju na kulturno-umjetničkom planu. Put je to koji Lidiji Kovarik zasigurno ostavlja dovoljno prostora za daljnji napredak pa na pitanje je li hrvatsko kulturna bogatstva dovoljno prepoznata prvenstveno u Češkoj, a zatim i širom Europe smjelo odgovara:-Moj odgovor je definitivno subjektivan jer ću uvijek smatrati da se mogu još više promovirati sva naša bogatstva svugdje u svijetu vjerojatno zbog potrebe da kao iseljenica budem okružena svime što me asocira na Lijepu našu. Objektivno gledajući, svjesna sam broja manjina koje žive u državama članicama EU te potrebnog prostora za promocijama i njihovih kulturnih bogatstava te ostavštine. Upravo iz tog razloga me ispunjava organizacija međunarodnih suradnji koje pridonose ne samo predstavljanju Hrvatske, ali i spajanju različitih kultura kroz prezentaciju raznolikih umjetničkih izričaja i običaja te razmjene iskustava i stjecanja novih znanja vezanih za poduzetništvo koje uvijek vodi prvo individualnom, a nakon toga i regionalnom razvoju. Smatram da su Česi dosta upoznati s našom kulturom i tradicijom koju dosta cijene. Najviše tragova hrvatskog identiteta u Češkoj možemo naći u južnoj Moravi gdje žive i kulturno djeluju Moravski Hrvati te u Pragu gdje se npr. susrećemo s Hrvatskom ulicom, Dubrovačkom i Zagrebačkom, ulicom Nikole Tesle, Stjepana Radića te Trgom J.J. Strossmayera. Spomen ploče imaju Vladimir Prelog, Andrija Mohorovičić i August Šenoa koji su bili praški studenti dok se najpoznatija hrvatska spomen-ploča nalazi u pivnici “U Fleku” podignuta u spomen na osnutak NK Hajduka. U katedrali Sv. Vida se nalaze grbovi Hrvatske, Slavonije i Dalmacije iz 17.stoljeća. Plesajuća kuća, jedna od najpopularnijih atrakcija Praga je djelo Franka Gehrya i hrvatskog arhitekte Vlade Milunića. U filmskoj umjetnosti je prepoznat režiser Lordan Zafranović. Najveću promociju turističkih destinacija ostvaruje predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Češkoj- ističe.Iako joj je radni dan ispunjen poslovnim obavezama i sastancima Lidija je pronašla savršenu formulu da u svoj prenatrpani raspored uklopi i obiteljski život iz kojeg crpi snagu.

-Trenuci koje provodim u krugu najdražih su moja oaza mira koja me uvijek vraća u mir i harmoniju. Posebnu radost mi donose nadahnjujuća putovanja. Trudim se raditi ono što volim i voljeti ono što radim. Upravo samo stvaranje me inspirira. Povezivanje ljudi uvijek rezultira jakim poslovnim ili prijateljskim vezama. Zajedničkim snagama možemo postići više za dobrobit svih. Pratim svoje ideje koje dolaze većinom iznenada samim pogledom na situaciju u kojoj se nalazim te na osobe kojima sam okružena. Promatranjem svijeta oko sebe učim i prepoznajem prilike vođena ljubavlju prema ljudima i Domovini. Posljednji događaji koji su me nadahnuli su upravo susreti s dobitnicama nagrada Mreže Hrvatskih žena, tijekom bogatog trodnevnog programa organiziranog od strane osnivačice Caroline Spivak. Caroline je izvanredna žena koje je svojim iznimnim trudom i radom stvorila sjajnu i jedinu mrežu koja povezuje utjecajne hrvatske žene iz svih društvenih područja na svim kontinentima. Biti okružena tih nekoliko dana inspirativnim ženama kao što su Antonija Trupinić, zapovjednica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Požežanka Matea Brižić, voditeljica odjela za upravljanje katastrofama HCK, Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Kluba članova Selo”, Jadranka Luketa Marković, osnivačica i predsjednica Udruge Bingo pčelarenja, Cathy Gorn, direktorica Dana nacionalne povijesti koja je 2012. godine primila Predsjedničku medalju za humanističke znanosti predsjednika Obame te brojnim drugim uspješnim ženama, otvorile su se sjajne poveznice za daljnje jačanje djelovanja i očuvanja hrvatske kulture, religije i baštine-govori.Kandidatura i dobitak posebnog priznja Večernjakove domovnice 2023. kao i nagrada Mreže hrvatskih žena, “Utjecajne hrvatske žene 2023.” u kategoriji Umjetnost i kultura, potaknule su ovu mladu i uspješnu ženu na stvaranje i novih planova koji bi u neko dogledno vrijeme mogli biti realizirani, a sve u svrhu jačanja hrvatskog identiteta izvan granica Republike Hrvatske.- U planu je organizacija nekoliko izložbi hrvatskih umjetnika u Češkoj, konferencija kojima bismo povezali poduzetnice našeg regiona, realizacija prijateljskih utakmica mlađih igrača nekoliko nogometnih klubova iz Češke i Hrvatske u sklopu ljetnog kampa u Slavoniji, aktivnosti vezane za promicanje turizma, promocije hrvatskog izdanja knjige u Austriji, Italiji, Francuskoj. Svako moje sudjelovanje na konferencijama, poduzetničkim i privatnim okupljanjima mi donosi pregršt novih ideja za stvaranjem zaključuje Lidija Kovarik.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI