Inflacija utječe i na postojeće kredite, kamate će sigurno rasti

Svi kunski krediti će se preračunati u eure, evo što će biti s kamatama...
(FOTO: Pixabay )

13.2.2022. | 11:56 | sib.hr
IZVOR: sib.net.hr
Pregleda: 986

Kao da rast cijena energenata, koji će povećati cijene skoro svega ostalog, nije bio dovoljan, sve je izvjesnije da će u ovoj godini rasti i rate kredita. Jedna od reakcija Europske centralne banke na inflaciju bit će povećanje referentne kamatne stope, što bi mjesečnu ratu kredita moglo povećati i do 20 posto. RTL je istražio što će se sve događati s kreditima do kraja godine.

Dok građani strahuju od zaduživanja, iz Vlade uvjeravaju da, ako do rasta dođe, neće biti niti velik niti brz, a zaustavit će se do kraja godine.

Sedam godina obilja padanja kamatnih stopa je, čini se, gotovo. Inflacija povećava troškove u svakom segmentu života, pa će tako porasti i rate kredita. Nakon energenata i hrane, još jedna briga za društvo u kojem su krediti sastavni dio života.


Dužnik kredita od 100.000 eura na 30 godina po kamatnoj stopi od 3,15 posto, plaća mjesečnu ratu od oko 430 eura. Kad bi kamata porasla za 1,5 posto, dužnik bi na mjesec plaćao čak 85 eura, odnosno oko 630 kuna više.


Iz Vlade kažu da su kamatne stope na sve vrste kredita na povijesno niskim razinama, a ako do povećanja i dođe, početkom iduće godine će se smiriti.

"Očekujemo određeni pritisak i mogućnost rasta kamatnih stopa relativno sporo i ne naglo, međutim, usporavanje će biti sigurno činjenicom ulaska Hrvatske u europodručje", kazao je Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera.

Guverner HNB-a Boris Vujčić je još u listopadu prošle godine najavio mogućnost rasta kredita i do 20 posto. Tada ga iz Vlade nisu shvaćali ozbiljno. Andrej Plenković je to komentirao ovako:

"Neka on to malo sam objasni. Ako on nešto misli o tome, neka nam priopći pa da vidimo što je."

Sada je mnogo toga jasnije.

Dok inflacija građanima povećava troškove, Vladi povećava prihode, kažu iz SDP-a, točnije predsjednik te stranke Peđa Grbin:

"Porast prihoda od PDV-a je u doba inflacije veći. I pazite sad ironije, svi u državi žive teže, a državni proračun se puni bolje."

I zato, kažu, Vlada dio mora vratiti građanima. Slično misle i u Mostu. Pripremili su interpelaciju o radu Vlade u ekonomskoj krizi koju će u ponedjeljak predstaviti kolegama u oporbi, zajedno s prijedlogom mjera. 

izvor: www.sib.net.hr


VIŠE NA TEMU:
KREDITI
BANKE
KAMATE
RAST
INFLACIJA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI