Pješačka zona pretvorena u umjetničku koloniju

Umjetnici su crne kišobrane pretvarali u šarene suncobrane
(FOTO: Aleksandar Grlić)

20.07.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 8999

"Slučajno je tako ispalo, prijatelj je imao mehanizam koji nisam htjela baciti", govori nam mlada požeška umjetnica Danijela Žilić pokazujući neobičnu glazbenu skulpturu i nastavlja objašnjavati jednu drugu. "Indijanka, božica mjeseca drži zeca jer je prema njihovoj mitologiji svijet imao dva sunca. Onda je netko bacio zeca na jedno i nastao je mjesec."


Danijela Žilić

Danijela je samo jedna sudionica ovogodišnjeg PožArta, dvodnevne izložbe požeških umjetnika. Izložba je započela u petak u Galeriji Ciraki u Gradskom kazalištu, a tijekom dana preselila se u požešku pješačku zonu gdje autori izlažu svoje skulpture, slike i primijenjenu umjetnost. Osim razgledanja, prolaznici se mogu uključiti i u bojanje kišobrana u akciji "Protest protiv sunca i kiše".


- Bojamo crne kišobrane u otkačene i šarene suncobrane. To je simboličan protest. Svi protestiraju protiv nečega pa idemo onda i mi prosvjedovati protiv ludih pojava u prirodi i društvu. Prijavilo nam se 16 kreativnih radionica. Ovdje je više primijenjena umjetnost, ali smo iznijeli i slike. Izlažemo zapravo sebe, to je jedna simbolika, umjetnik je izložen na ulici. Hoćemo predstaviti ljude koji se bave umjetnošću a koje Požežani ne poznaju. Umjetnost nema granica, glupost je da moraš biti akademski slikar da bi se izražavao. Umjetnik je u svima nama, samo je pitanje tko će dozvoliti da taj umjetnik izađe van - kazala nam je organizatorica Snježana Mekić Delić.



Snježana Mekić Delić

Kišobrani, odnosno suncobrani se prodaju prolaznicima, a novac se mogao donirati i direktno u "humanitarnu kost" udruge Sirius koja se brine za napuštene životinje. Priredba je osim Požežana privukla i jednu mladu osječku umjetnicu.

- Saznala sam za PožArt preko Facebooka. Sviđa mi se, ovakvih događanja nema ni u Osijeku, sviđa mi se i ovaj grad i kreativna ekipa koja sudjeluje u ovome, pokušavam upisati akademiju, od pretprošle godine slikam konje, fasciniraju me njihove oči. Volim otkrivati nove načine crtanja, kombinirati tehnike i slikam svašta, ovdje mi je super - rekla nam je Helena Halilović


Helena Halilović

Marijo Blažević je predstavio figure iz popularne kulture, od stripova, filmova do videoigara

- Izrađujem ih od papira i ljepila oko 7 godina. Inspiriraju me najviše likovi iz animiranih filmova, najviše Spužva Bob. Volim i motive iz rokerske kulture. Jednu figuru izrađujem 2 do 3 tjedna. To se suši, ne može se sve odjednom napraviti, pa ih radim više istovremeno. Lijepim ih sloj po sloj, svaki dan radim neki drugi dio. Samouk sam, inače sam tesar i povremeno radim sezonske poslove u poljoprivredi. Ovo mi je zabava , hobi ali i dodatni izvor prihoda. Prvi put sudjelujem u PožArtu i mislim da treba to malo češće organizirati - kazao nam je Marijo.


Marijo Blažević

- Ovakvo nešto bi se trebalo događati cijeli mjesec, kao neka likovna kolonija, ali sa štandovima. bilo bi to super - kaže požeška slikarica Maja Smoljanović.

Pogledajte cijelu fotogaleriju PožArt-a 2013.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI