Vrane su čistači grada, da njih nema proširili bi se štakori

Vrana
(FOTO: Aleksandar Grlić)

10.06.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 14866

U parku uz Orljavu, ali i diljem Požeštine, ovih dana je velika vjerojatnost da naletite na male vrane odlutale iz gnijezda. Te ptice izazivaju kod ljudi dvojake reakcije jer ih neki cijene zbog njihove inteligencije, a drugima su samo graktajuća opasnost iz zraka. Potražili smo savjet što s njima učiniti u slučaju da želite spasiti ptiće ispale iz gnijezda. Prvo smo nazvali veterinarsku inspekciju.

- To nije u našoj domeni, sve zaštićene ptice su u nadležnosti Ministarstva kulture, a stvarno ne znam jesu li vrane zaštićene niti tko je nadležan za one nezaštićene. Probajte nazvati njih, biologe ili ornitologe, oni bi mogli više o tome znati - rekao nam je veterinarski inspektor Mario Šegota.

Budući da vrane nisu zaštićene kao vrsta potražili smo odgovor u Zavodu za Ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.


- Mlade je najbolje ne dirati, njima je prirodno da se leglo rasprši, većina ptica izlazi iz gnijezda prije što počne letjeti. Ako ne vidite roditelje ne znači da neće doći, ako im pokupite mališana mogu reagirati agresivno. Kod tih ptica smrtnost je inače visoka, oko 50 posto ih ne preživi, ali nisu ugrožene pa ih vrlo vjerojatno ne bi ni prihvatili u prihvatilištima za ptice - kazala nam je Jelena Kralj, upraviteljica Zavoda.


Kako mnoge naše čitatelje brine više kako ih se riješiti, postavili smo i to pitanje.

- Nisu zaštićene, ali ne možete ići s puškom po gradskom parku. Crnih gačaka se može riješiti da se podrežu grane na kojima se skupljaju izvan sezone gniježđenja. Sive vrane su puno inteligentnije, one su prirodni čistači i jedu skoro sve živo, možda ih ne volimo, ali one čiste grad. Ako ih se želite riješiti, uklonite otpad iz okoliša, ali kad njih ne bi bilo proširili bi se štakori i druge životinje koje zauzimaju sličnu nišu - objasnila je.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI