Šestorici učenika medalje za inovacije na sajmu u Iloku

Nagrađeni učenici Tehničke škole s mentorom Martinom Kaprelom
(FOTO: Tamara Pejić)

05.06.2013. | Tamara Pejić
Pregleda: 10577

Tehnička škola Požega ponovno niže uspjehe. Na Sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih nedavno održanom u Iloku učenici Tehničke škole su pod mentorstvom profesora Martina Kaprela postigli zavidne rezultate. Za svoje inovacije osvojili su tri zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane medalje.

Zlatne medalje osvojili su Romario Vijačkić, Matej Zeba i Karlo Mandć, srebrnu Dino Orešković, a brončane Nikola Orešković i Josip Matijević.

Profesor i mentor Martin Kaprel vidno je ponosan na svoje učenike koji iz godine u godinu osvajaju nova priznanja. Za ovo natjecanje su radili i pripremali se zadnjih 6 mjeseci i trud se itekako isplatio.


 - Jako sam ponosan, imamo višegodišnje iskustvo na natjecanjima, ali nisam ovo očekivao. Sve ove inovacije imaju namjensku, inovativnu i primjenjivu vrijednost. Svaki rad ima i svoj elaborat. Bitno nam je reći da učenici koji su osvojili zlatne medalje imaju direktni plasman na Međunarodni sajam ARCA 2013. u Zagrebu - rekao je Kaprel.



Romario Vijačkić

Zlatni učenik Romario Vijačkić ujedno je i najbolji maturant generacije 2012./2013. koji nakon srednje škole ima planove te želi upisati strojarstvo u Slavonskom Brodu.

- Ovaj projekt sam radio uz pomoć profesora. Shvatili smo koliko su cjelovite žitarice bitne u prehrani jer se njihovim rafiniranjem gube svojstva koja su organizmu potrebna. Ova natjecanja mi nisu strana, osvojio sam prošle godine u Nurnbergu 3. mjesto na sajmu inovacija, a također sam ove godine osvojio 3. mjesto na državnom natjecanju. Zanimljivo je i da smo dobili poziv da dođemo s ovim projektima na sajam inovacija u Angoli - izjavio je Romario.


Josip Matijević


Matej Zeba


Dino Orešković

Srebro je osvojio Dino Orešković koji je na zanimljiv, ali i bolan način došao na ideju za projekt.

- Pao sam s motocikla i tako dobio ideju. Kad sam pao, lim se savio pa mi palo na pamet da napravim višenamjenski stroj za ravnanje - kroz smijeh je rekao Dino.

Osim nagrada za inovacije, Tehnička škola se može pohvaliti i dvojicom profesora uz pomoć kojih su školi odobrena zasad dva od pet projekata mobilnosti. Prvi projekt je pod vodstvom profesora Denisa Smojvira koji će osigurati praksu za 16 učenika zanimanja tehničar za mehatroniku i računalni tehničar za strojarstvo u susjednoj Sloveniji. Praksu će obavljati u pratnji dva profesora. Trenutno su u fazi prikupljanja CV-a učenika te će po kvaliteti i znanju koje su učenici pokazali, odrediti tko će poći na usavršavanje.

- Program za mobilnost učenika je odličan za stjecanje kompetencije ne samo učenika, nego i nastavnika. Pronašao sam partnere i  mjesto za obavljanje prakse, a to će biti u jednoj od škola ili u prozivodnom poduzeću - rekao je Smojvir.


Ravnatelj Vedran Neferović i profesori Denis Smojvir i Zoran Galić

Drugi odobreni projekt je pod vodstvom profesora Zorana Galića i vezan je uz mobilnost profesora, od kojih će njih 5 krajem rujna ići na stručno osposobljavanje u portugalski grad Bragu.

- Nakon uspješno provedenog prošlogodišnjeg projekta mobilnosti ove godine ponovno provodimo program mobilnosti za nastavnike iz područja novih tehnologija - istaknuo je profesor Galić.

Za kraj je ravnatelj Tehničke škole Vedran Neferović poručio kako je cijeli školski kadar bio uključen u ove projekte, od nastavnika stranih jezika do nastavnika struke. Svi su shvatili kako i što trebaju raditi da se planovi ostvare.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI