Franjevci izložili najstarije europske tiskovine

Izložba u knjižnici franjevačkog samostana
(FOTO: Aleksandar Grlić)

22.04.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6146

Franjevci su Požegi puno dali kao duhovnici, ali i čuvari znanja te narodne baštine. Danas je u prostoru njihove knjižnice samostana otvorena zbirka iznimno rijetkih knjiga prikupljanih godinama. Na otvaranju je bila iznimna gužva, jer su se mogle vidjeti i dvije inkunabule, jedne od prvih tiskanih knjiga u Europi.

- Najvrednije su inkunabule, jedna je iz 1487. godine, a druga iz 1498. Riječ je o Bibliji i o propovijedima franjevca Bernardinusa de Bustija, zapravo dva sveska propovijedi uvezana u knjigu. Knjižnica sadrži vrlo vrijednu arhivsku i rukopisnu građu, muzejske i umjetničke predmete, čak oko 700 primjeraka stare i rijetke hrvatske knjižne građe, sveukupna kolekcija ima 4000 svezaka. Bilo je pravo zadovoljstvo, koje se ne doživljava puno u životu, raditi ovu izložbu - rekla je Dijana Klarić, autorica izložbe.

U suradnji s Hrvatskim državnim arhivom, provodi se konzervacija i restauracija rijetkih knjiga. Vrijedna knjižničarka Dijana Klarić je pak zaslužna za katalogizaciju i informatizaciju.



Gvardijan Josip Poleto i Dijana Klarić, autorica izložbe


- 2010. godine započeo je projekt informatizacije samostanske knjižnice, uvelike je pomogao i Grad Požega koji je kupio program za katalogizaciju. Cilj nam je i digitalizirati najvrednije knjige da izvornik ostaje sačuvan, a kopija se može koristiti bez straha od oštećivanja. Ovo je zaštićeno kulturno dobro koje moramo očuvati - ispričala nam je.

- Franjevci tu kroz duga stoljeća žive s narodom i za narod. Bili su duhovni vođe i učitelji. Oni koji su se tu školovali za svećenika su trebali udžbenike i knjige. Kako se neko negdje školovao onda je i donijeo knjiga da bi mogao predavati đacima. Fratri su ih nakon smrti ostavljali samostanu. Ima i jedna papinska uredba po kojoj svaka crkva i samostan treba odvojiti dio milostinje da bi se nabavile knjige. Tako je nastala ova naša knjižnica - ispričao je fra Josip Poleto, gvardijan Franjevačkog samostana u Požegi.



Samostan i knjižnica pretrpjeli veliki požar 1842. godine, puno je toga stradalo, trebalo je obnoviti zbirku.

- Kad je neka knjižnica ili samostan stradao, onda su redovito iz susjednih samostana dobivali pomoć. Oni koji su imali duplikat darovali su ga. Tako se i naša knjižnica relativno brzo obnovila. Za same inkunabule mislim da nisu bile u Požegi u to vrijeme.

Ove rijetke izloške možete razgledati i ovoga utorka u sklopu Noći knjige od 21 do 22 sata.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI