Petar sa svojom prezentacijom osvojio zlato u Švedskoj

Petar Antolović
(FOTO: Domagoj Katić)

22.04.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 9329

Unatoč svim teškoćama s kojima se mladi susreću od pretrpanog rasporeda pa do nezaposlenosti za svaku je pohvalu činjenica da ih to ne ometa u vježbanju i radu koje nerijetko rezultira lansiranjem u prva mjesta na međunarodnim natjecanjima. Petar Antolović, učenik Tehničke škole u Požegi jedna je od zvijezda koja je zasjela na matematičkom konferenciji održanoj u švedskom gradu Goteborgu. U konkurenciji od 400 učenika od kojih se samo 30 plasiralo u finale je osvojio 1. mjesto sa svojom prezentacijom "Sempliranje i Shannonov teorem" za što je dobio iPad.

- Profesorica me početkom listopada prošle godine pitala želim li na natjecanje, a ja sam prihvatio. Pripremali smo se za cijelu godinu, posebno u korizmenom dijelu. Nisam očekivao prvo mjesto, nadao sam se prolasku u finale. Dojmovi su odlični, to je iskustvo koje mora doživjeti svaki srednjoškolac i pamtit ću to cijeli život - kaže Petar, inače učenik 3. razreda tehničara za računalstvo koji se natjecao i u kategoriji izrade plakata gdje je povezao matematiku i nogomet.

Petar je inače poznat po svojim uspjesima, tako je sudjelovao na županijskim natjecanjima iz fizike, matematike i informatike, a kako ne bi zanemario i onaj sportski dio trenira nogomet u požeškoj Slavoniji što mu je sigurno dobro došlo jer je osvojio i 1. mjesto u krosu na razini županije. Uz samo natjecanje bilo je i puno slobodnog vremena, tako da je Petar uspio u Švedskoj steći dosta dojmova.


- Grad je prekrasan i miran, malo je hladno, ali su mi se ljudi svidjeli. Drukčiji su nego ovdje u Hrvatskoj. Posjet je bio baš za pamćenje.



Petar Antolović i njegova mentorica Marija Bošnjak

Do svog uspjeha ne bi došao, kaže, da nije bilo škole koja je stala iza njega i njegove mentorice Marije Bošnjak, profesorice matematike.

- Smisao Petrove prezentacije je pokazati da je zvuk koji čujemo zapravo neprekidna matematička funkcija vremena i to što želimo zapisati moramo smjestiti na nešto što je konačne veličine, što je u Petrovom slučaju bio CD. Pitanje je koliko često moramo pohraniti informaciju o svom zvuku da bi opisivao ono što smo čuli - pojasnila je Marija Bošnjak, Petrova mentorica koja je u Švedskoj održala predavanje na temu "Matematika u službi kriptografije - kriptoanalize".

Osim Petra i njegove mentorice u Švedsku su išli i učenici MIOC-a iz Zagreba koji su također ostvarili solidan rezultat, ali bez zlatnog sjaja. Petar svoje školovanje planira nastaviti na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI