LAG Zeleni trokut: Cilj je uključiti građane u ruralni razvoj

Igor Matek, upravitelj LAG-a Zeleni trokut
(FOTO: Mario Barać)

04.04.2013. | Mario Barać
Pregleda: 4840

U Lokalnoj akcijskoj grupi „Zeleni trokut“ zajedničke su interese pronašli gradovi Pakrac, Lipik i Novska. Ona ima za cilj aktivno uključiti građana u kreiranje ruralnog razvoja na kojem se bazira i Lokalna razvojna strategija ovoga kraja.

Predstojeće aktivnosti LAG-a predstavio nam je Igor Matek, 40-godišnji magistar agronomije iz Pakraca koji je od 4. ožujka izabran za upravitelja LAG-a "Zeleni trokut".

Pripremljena dokumentacija za prvi natječaj


- Do kraja lipnja je takozvano prijelazno razdoblje, ali smo već u pripremi za natječaj IPARD, mjera 202 - provedba lokalnih razvojnih strategija gdje ćemo se natjecati za financijska sredstva. U Hrvatskoj ima 56 LAG-ova, 30 projekata će biti odobreno, mi imamo pripremljenu svu potrebnu dokumentaciju i prijavljeni smo za sudjelovanje na natječaj gdje je moguće dobiti maksimalan iznos od 400.000 kuna, ističe Matek.


Gradovi Novska, Lipik i Pakrac će uskoro potpisati i sporazum o financiranju ove grupe, za što će svaki grad ove godine izdvojiti 50.000 kuna, a Matek tvrdi da očekuje i financijsku potporu od Ministarstva poljoprivrede te Ministarstva gospodarstva.


Lokalna razvojna strategija

Dugoročno gledajući, primarna zadaća LAG-a će biti u što većem obimu provesti Lokalnu razvojnu strategiju koju je LAG Zeleni trokut usvojio u siječnju. Strategija već sada sadrži 150 projektnih ideja, a ima tri osnovna cilja: razvoj konkurentne i dugoročno održive poljoprivrede i šumarstva, zatim očuvanje, zaštita i održiva uporaba okoliša, prirodnog i kulturnog naslijeđa te revitalizaciju ruralnog prostora i unaprjeđenje kvalitete života na području LAG-a.

Matek je za upravitelja izabran u veljači, a od 4. ožujka je i službeno započeo s radom i to na pola radnog vremena, a drugu polovinu će do 30. lipnja odrađivati kao viši stručni referent za gospodarstvo u pakračkoj gradskoj upravi gdje radi već 12 godina. I sjedište LAG-a je privremeno - u zgradi Poduzetničkog inkubatora u Pakracu, a preseljenje u Lipik, gdje će biti i službeno sjedište LAG-a, bi trebalo biti početkom srpnja.

Za sada 25 članova

Na području koje administrativno pokriva ovaj LAG živi više od 28.000 stanovnika i prostire se na gotovo 890 četvornih kilometara. Osim kvalitetnih poljoprivrednih i šumskih površina, prirodnih vrijednosti i resursa, ekološki čistih prostora, važni potencijali ovoga područja su ljudi, geografsko-prometni položaj, te stvorena infrastruktura.

„Zeleni trokut“ trenutno ima 25 članova, a uz gradske institucije tu su još udruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, tvrtke, dionička društva, ali i pojedinci koji smatraju kako mogu pridonijeti ruralnom razvoju ovog kraja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI