Pomozimo im: Margareta zaslužuje bolje uvjete za život

Gordana Farkaš i Margareta
(FOTO: Domagoj Katić)

29.03.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 11593

Najmanje 8 različitih dijagnoza od rođenja pati Margaretu, 16-godišnju djevojčicu Gordane Farkaš i Jurice Matijevića iz Oljasa nadomak Velike. Margareta ne hoda i ne koristi se rukama, uz to ima epilepsiju i potpuno iskrivljenu kralježnicu. Odlučili su pozvati novinare kako bi zamolili za pomoć, a kažu kako ih najviše pati struja.

- Nismo ni gladni ni žedni, ali nam je teško. Ne tražimo novac, ja bih bio presretan kada bi netko platio struju, novac uopće ne trebam vidjeti. Imamo 7.000 kuna duga HEP-u i to nam stvara probleme. Platio bih, ali ne mogu jer mi ne daju da podignem kredit. Sada su mi smanjili dozvoljni minus sa 6.500 kuna na 1.500 kuna tako da ni ne dobivam puna primanja. Mjesečno nam nedostaje 1.000 kuna kako bismo mogli normalno funkcionirati. Moramo joj omogućiti normalan život kao što ga imamo i mi. Ništa ne slavimo osim Margaretinog rođendan jer ne znamo hoće li joj upravo taj biti posljednji - kaže Margaretin otac Jurica, umirovljeni dragovoljac Domovinskog rata koji posljednje dvije godine vodi borbu s povišenim šećerom u krvi.

Njegova supruga i Margaretina majka Gordana već je nekoliko puta bila na psihijatriji, a bez tableta za smirenje ne može živjeti. Prošle godine je u Facebook akciji skupljeno 8.000 kuna, koliko košta poseban dodatak kako bi se Margareta mogla kupati.


- Imamo sve od potrebnih pomagala, ali je problem kada moramo ići na terapije. Sada trebamo ići na 3 tjedna u Krapinske toplice, a ne mogu bez 2.000 kuna tamo otići. Moram svaki dan kupovati hranu i ledeni čaj za kćer. Trebali smo ići i u Vela Luku jer Margareti more pomaže, ali nismo imali 5.000 kuna i nismo otišli. Svakako se snalazimo, kada imamo novca idemo. Margareta jako voli starijeg brata koji je na fakultetu u Splitu kao hrvatski kadet, kad on dođe ona se toliko razveseli da dobije epileptični napad, ista stvar se dogodi i zbog tuge na odlasku - kaže Gordana.


Očekuju sada 4. operaciju kojom bi Margareti popustili tetive kako bi bila opuštenija. Kažu kako može ići na operaciju kralježnice, ali se boje kako ne bi preživjela zbog dugotrajne anestezije. Uz Margaretu dugi niz godina su vodili borbu i sa sinovom epilepsijom. - Imao je napadaje čim mu se podigne temperatura, ali sada se to smirilo - kažu roditelji.

Svi voljni pomoći mogu to učiniti uplatom dobrovoljnih novčanih priloga na račun Gordane Farkaš, Oljasi 13, otvoren u Zagrebačkoj banci. Broj računa: 2360000-3218082315.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI