Kriminal pao 12 posto u odnosu na lani

Ilustracija: policija
(FOTO: Mario Nakić)

08.03.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 2862

Nakon višemjesečnog rasta kriminala, Policijska uprava požeško-slavonska zabilježila je u veljači konačno pad broja kaznenih djela. Ukupno ih je bilo 44, što je 12 posto manje nego u siječnju i također 12 posto manje nego u veljači prošle godine, izvijestila je Ivana Radić, glasnogovornica PU požeško-slavonske na današnjoj konferenciji za medije.

Kod 18 djela počinitelji su odmah bili poznati, naknadno su otkriveni za 12, a kod 14 djela su i dalje ostali nepoznati. Naknadna otkrivenost u veljači stoga iznosi 46 posto, a razriješenost 68 posto. Najviše djela zabilježeno je u liniji općeg kriminaliteta, a slijede organizirani kriminal te kriminalitet droga. Zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela prijavljeno je 26 osoba, od kojih je troje maloljetnika.

Javni red i mir


Smanjen je broj prekršaja protiv javnog reda i mira. U veljači ih je zabilježeno 25, što je 19 posto manje nego u siječnju odnosno 4 posto manje nego u veljači prošle godine. Najviše prekršaja zabilježeno je u Požegi, a slijede Pleternica, Pakrac i Lipik.


Najviše prekršaja odnosi se na tučnjavu i viku na javnom mjestu, a slijedi drsko ponašanje te omalovažavanje ili vrijeđanje policijskih službenika.

Zbog narušavanja javnog reda i mira u veljači je prijavljeno 37 muških osoba, među kojima su dvojica maloljenika. Deset prekršaja ili 40 posto počinile su osobe pod utjecajem alkohola. Javni red i mir najviše se narušavao srijedom, četvrtkom i subotom.

Manje prometnih nesreća

Na cestama u nadležnosti PU požeško-slavonske u veljači je zabilježeno 40 prometnih nesreća, što je 5 posto manje nego u siječnju ili 9 posto manje nego u veljači 2012. godine.

U navedenim je nesrećama ozlijeđeno 11 osoba, među kojima dvije teško, dok poginulih nije bilo. Broj nastradalih znatno je manji nego u siječnju, kao i u odnosu na veljaču prošle godine.

Najčešće se radilo o slijetanju vozila s ceste i sudaranju vozila iz suprotnih smjerova. Najčešći uzrok bila je brzina neprimjerena uvjetima, a slijedi nepropisna vožnja unatrag.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI