Ratkovica: Obnovljena stara crkva Sv. Mihovila

Josip Baltić, predsjednik MO Ratkovica
(FOTO: Domagoj Katić)

08.03.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 7031

Zubu vremena ništa ne može pobjeći pa tako ni građevine, još ako ih pogode ratovi onda je katastrofa neizbježna. Među starijim crkvama u Požeško-slavonskoj županiji je crkva Svetog Mihovila u Ratkovici kod Pleternice, koja je unatoč ratu i starosti uspjela doživjeti bolja vremena. Prvi put se spominje 1334. godine kao sjedište tadašnje velike župe Rakov Potok, a i danas se vide ostatci dvije freske iz tog vremena.

Kako nam priča Josip Baltić, predsjednik Mjesnog odbora Ratkovica nakon Drugog svjetskog rata crkva je u potpunosti opljačkana od strane doseljenih Srba, a 70-ih godina prošlog stoljeća je obnovljena kako bi se mogle održavati mise.




- Pokradeno je sve od zvona, preko cigle, kamena, crijepa pa do prozora. Jedno vrijeme nije bilo katoličkog stanovništva, a sedamdesetih godina kada se povećao njihov broj u Ratkovici tada se i crkva obnovila - kaže Baltić.






Prije nekoliko godina Grad Pleternica je prijavio crkvu koja je inače spomenik nulte kategorije Ministarstvu kulture koje je započelo obnovu 2008. godine. Radi se u etapama, a velika većina je već i napravljena.



- Koliko znam dosad je uloženo oko 600.000 kuna, a napravljeno je potpuno novo krovište, strop, drenaža, izmijenjena je stolarija i postavljen novi elektrificirani zvonik. Trenutačno se uređuje kor, a i nove klupe su gotove tako da ćemo ih uskoro postaviti unutra. Puno nam ovo znači jer nismo imali ni svoje groblje, tek 90-ih godina smo napravili groblje kada su komunisti otišli. Voljeli bismo kada bi se postavila rasvjeta tako da se crkva može vidjeti po noći s glavne ceste.



Prije dvije godine je asfaltirana pristupna cesta do groblja i crkve. - Oduvijek smo išli na misu čak i za vrijeme komunizma, a sad se napokon molimo u svojoj obnovljenoj crkvi - sretan je Baltić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI