U službi ljepote i zdravlja: Luk kao melem

Maja Katušić - luk
(FOTO: Iz priv. kol. M. Katušić)

18.02.2013. | Maja Katušić
Pregleda: 10014

Odlučila sam se za ovu čudesnu biljku iz razloga što vam želim približiti baš ono što imate nadohvat ruke, a luk vjerujem imamo svi u kući. Naime, luk je upravo zaslužan za čišćenje organizma i rješavanje štetnih tvari. Blaži je od češnjaka, a onaj ljubičasti je čak i sladak.

Za razliku od mnogih vrsta povrća koji kuhanjem gube na bogatstvu vitamina i minerala, luk  čak i tada zadržava određene vitamine. Pomaže nam i u ljubavi jer osim što čisti krv, pomaže ženama kod održavanja čistog tena. Ako se konzumira svjež služi kao prirodna vrsta saune. Sad vas zbunjujem, čisti ten, a što je sa svježim dahom? Ma ovdje pomaže čokolada, mlijeko ili pak žvakanje peršina ili zrna kave.




Gdje sve pomaže luk:
- kod problema s probavom  (konzumira se svjež)
- kod išijasa (masiranje svježeg luka na oboljeli dio tijela)
- kod prehlade (svjež ili u obliku sirupa)
- kod angine (svjež ili u obliku sirupa)
- kod otežanog mokrenja (sirup)
- kod suhog kašlja (narezati glavicu svježeg luka i ostaviti u prostoriji u kojoj boravite, pomaže kod malene djece ili čak dojenčadi)


- kod menstrualnih bolova (pijenjem mlijeka u kojem se kuhao svježi luk)
- kad su oči suhe krmeljave, suzne (oči se dnevno nekoliko puta ispiru u mlijeku u kojem se kuhao luk te  se na kraju doda malo domaćeg meda)

Sasvim je jasno da ljepota dolazi iznutra jer kad smo dobro, kad se osjećamo zadovoljno tada ljepše i izgledamo. A evo i par recepata za njegu:

JAČANJE NOKTIJU - za slabe nokte koji se listaju ili poslije skidanja umjetnih noktiju. Ne morate kupovati skupe preparate, dovoljno je da luk isjeckate s mikserom te ga procijedite kroz gazu. Time premazujte nokte što češće možete, miris nije tako intenzivan kao kod svježeg luka. Ovaj pripravak čuvajte u hladnjaku, ali poželjno što češće pripravljati ga svježeg.

LOSION PROTIV ISPADANJA KOSE
Potopiti 4 glavice sitno izrezanog luka u vodu, voda mora preliti glavice, te tako ostaviti da odstoji 36 h. Zatim dobro procijediti losion, najbolje kroz gazu u staklene boce. Losion nanijeti na vatu te time dobro istrljati tjeme, najbolje kad znate da će te biti kod kuće taj dan ili prije spavanja. Svoj miris izgubi stajanjem u vodi, no ukoliko vam i dalje smeta ujutro oprati kosu šamponom. Losion nakon stajanja u vodi poprimi svijetlosmeđu boju.

MELEM ZA GRUBU I ISPUCANU KOŽU
Dvije glavice luka usitniti mikserom, otprilike 50 gr, zatim protisnuti kroz gazu tako da se dobije sok.



U sok dodamo maslinovo ulje, jednu rakijsku čašicu vrhom punu. Melem nema miris po luku nego više po ulju, djelotvoran je odmah, a primjenjivati ga više puta dnevno. Promućkati melem prije korištenja jer se tekućine razdvoje.



Pratite me na blogu



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI