Kamioni više neće dovoziti smeće na smetlište u Golobrdcima

Požeški gradonačelnik Zdravko Ronko
(FOTO: Domagoj Katić)

13.02.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 9240

Gorući problem u Golobrdcima nadomak Požege je saniranje smetlišta koje prema riječima mještana sadrži otrovne tvari, doznajemo na sinoćnjem sastanku mještana s gradonačelnikom Zdravkom Ronkom, održanom u društvenom domu.

- Kada smo bili kod vas rekli ste nam da ćete poslati redare, ali od toga ništa. I dalje se vozi kancerogeni pijesak iz ljevaonice. Rublje nam je posve crno kada ga objesimo van da se osuši - rekao je jedan od mještana požeškom gradonačelniku dok je drugi upitao kako riješiti deponije između Požege i Ugaraka.

Ronko kaže kako poziva sve građane na suradnju jer je jako teško pronaći krivca koji je bacio to smeće.


- Što se tiče smetlišta u Golobrdcima na kojemu se godišnje istovari između 5,5 i 6 tisuća tona neopasnog smeća, dakle ne radi se o kancerogenim tvarima, moram vam reći jednu jako bitnu stvar. Grad Požega je jučer potpisao ugovor s Tekijom i Ljevaonicom, tako da kroz mjesec dana više neće dolaziti kamioni na to smetlište. Ono što ostane će se sanirati, a ja sada molim vas da više ne bacate smeće tamo jer ima i vašeg smeća na tom smetlištu - kaže Ronko. Dotakao se i problema zemljišta na kojemu se pojedina smetlišta nalaze.


- Neki dan je bilo na portalu smetlište u Komušini, mi smo provjerili i saznali kako je vlasnik tog zemljišta osoba iz Slovenije. Grad nema pravo ulaska na ničiji posjed kako bi sanirao nastalu štetu osim ako nam to netko ne naloži - pojasnio je.

Mještane je zanimalo kako je moguće i tko je potpisao da društveni dom u Golobrdcima postane vlasništvo Grada. Gradonačelnik nije odgovorio tko je prenio vlasništvo nad domom, ali je rekao kako selo ne može biti vlasnik jer nema pravno svojstvo, na što je dobio upit znači li to da Grad može dati dom nekome u koncesiju.

- Da, ta mogućnost postoji i dogodila se s domom u Dervišagi kada su članovi mjesnog odbora zbog lošeg stanja doma zatražili da on ide u koncesiju. Javila se tvrtka Fero-Leko i obnovila dom, ali Grad nikako neće samoinicijativno dati jedan društveni dom u koncesiju.

Bilo je govora i o legalizaciji gdje je Ronko pojasnio kako Grad ima jako puno objekata koje mora legalizirati i platiti legalizaciju.

- Znam da vam je i to puno, ali ne možemo ići s većim popustom od 70 posto jer nam ovaj ostatak treba kako bismo to mogli realizirati - pojašnjava. Osvrnuo se i na kasni ulazak u izgradnju kanalizacijske i vododovodne mreže za koju kaže kako je bilo potrebno novac Hrvatskih voda koje su investitor potrošiti do isteka prošle godine.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI