DUZS gasi sirene: Vatrogasci će kasniti i do 15 minuta!

31.12.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 12329

Odlukom Državne uprave za zaštitu i spašavanje mijenja se sustav uzbunjivanja građana, prvenstveno vatrogasnih društava. Ugašeno je devet vatrogasnih sirena, odnosno njihovo brzo uključenje putem telekomunikacijske mreže na području Požeško-slavonske županije, među kojima su po jedna u Jakšiću i Pleternici, a ostalih sedam je na pakračko-lipičkom području.

- Mi smo ovom odlukom najviše zakinuti. Tako je odlučeno na državnoj razini, ne znam zašto su ugasili sirene prvenstveno u seoskim DVD-ima. To bi moglo značajno usporiti intervencije - upozorava Tomislav Stokić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Pakrac - Lipik.

Pakrac je ostao bez jedne sirene pa sada ima još dvije iako, upozorava Stokić, ovaj grad bi ih prema provedenom istraživanju trebao imati osam. Lipik je sveden na samo jednu sirenu, dok su vatrogasna društva u Badljevini, Velikom Banovcu, Donjoj Obriježi, Poljani i Antunovcu ostala bez ijedne sirene za uzbunjivanje.


- Ja znam da se to radi zbog uštede jer DUZS mora plaćati T-Comu održavanje tog sustava koji omogućuje da se iz Centra 112 u Požegi telekomunikacijski uključi sirena na terenu, ali problem je što su trebali prvo onda izgraditi novi sustav. To nije učinjeno, nismo dobili dovoljno vremena za prilagodbu jer nam je rješenje stiglo 20. prosinca da će ugasiti sirene do kraja godine. Kako da se pripremimo?


Stokić tvrdi da bi novi način obavještavanja vatrogasaca o intervenciji, koji će ići ili pozivanjem na mobitele svakog ponaosob ili ručnim uključivanjem sirene, mogao usporiti intervenciju za 10 do 15 minuta. To pri gašenju požara ili izvlačenju unesrećenih iz razbijenog vozila doista može značiti puno.

- Zakonska obveza vatrogasaca u seoskim, dakle isturenim DVD-ima je da budu na mjestu događaja za najviše 15 minuta. Na ovaj način oni su našim DVD-ima praktički onemogućili ispunjenje zakonske obveze. Građani trebaju znati, ako intervencije budu kasnile, da to nije krivnja vatrogasaca - naglašava zapovjednik Stokić.

Dodaje kako Područni ured za zaštitu i spašavanje Požega nije kriv za ovu situaciju jer se radi o odluci donesenoj u Zagrebu. Pakračko-lipička vatrogasna zajednica će se žaliti na ovo rješenje, ali ne vjeruju da će njihova žalba uroditi plodom.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI