Kaptol postaje jedno od najznačajnijih nalazišta u Europi

Istraživanje u Kaptolu
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

08.10.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 13056

"Sredinom šestog stoljeća prije Krista na širokom području Panonije, odnosno između Alpa i Dunava naglo prestaje ukopavanje pod monumentalne grobne humke s mnoštvom bogatih priloga pa se smatralo da je riječ o slomu halštatske kulture u ovom dijelu Europe zbog najezde skitskih ratničkih skupina. Smatralo se da intenzivniji kulturni razvoj u ovom prostoru ponovno počinje tek tijekom punog razvoja keltske, odnosno latenske kulture, gotovo tri stoljeća kasnije. Iako u Kaptolu doista nema mlađih tumula, na utvrđenom naselju je situacija potpuno drukčija! Nalazimo izuzetno bogate stambene slojeve koji pripadaju najranije kasnom šestom stoljeću (dakle vremenu kada tumula više nema) i koji upućuju na izuzetno bogatu zajednicu koja upravlja ovim prostorom", stoji u priopćenju koje potpisuje dr. sc. Hrvoje Potrebica, predsjednik Centra za prapovijesna istraživanja i voditelj arheološkog istraživanja u Kaptolu.

- Čini se da smo ove godine uspjeli i identificirati barem jedan stambeni objekt iz tog razdoblja. Na samom bedemu nalazimo i tragove kuća iz ranijih razdoblja latenske, odnosno keltske kulture koji upućuju da je na ovom prostoru život kontinuirano trajao i u vrijeme kada ga drugdje nema! Pri tome čini se da je riječ o izuzetno bogatoj zajednici koja ne zaostaje za onom koja je gradila tumule i vjerojatno je riječ o kontinuiranom razvoju koji čini se možemo pratiti i u kasnije vrijeme. Ukoliko bismo potpuno neočekivane latenske nalaze mogli uklopiti u taj slijed neprekinutog kulturnog razvoja, to bi imalo implikacije na sliku razvoja željeznog doba Europe u cjelini! Kaptolsko naselje time bi dobilo status jednog od najznačajnijih nalazišta za razumijevanje tog ključnog tranzicijskog razdoblja u kulturnoj povijesti Europe - objašnjava Potrebica.




- Da smo na dobrom putu pokazuje i najnoviji pronalazak fragmenta jedne rane latenske brončane narukvice u nasipu halštatskog tumula čije je istraživanje započelo ove godine. Čini se da nas prava uzbuđenja na željeznodobnom naselju iznad Kaptola tek očekuju u sljedećim sezonama.




Osnovnu financijsku potporu ovim istraživanjima pružilo je Ministarstvo kulture, a uključili su se Grad Požega i Općina Kaptol. U istraživanjima su sudjelovali i studenti s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu u sklopu redovite terenske nastave. Istraživanja se nastavljaju.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI