Pierobon: Ovakav sustav redukcije vode neće dugo izdržati

Nestašica vode na pakračkom području dovela je do redukcije
(FOTO: Mario Barać)

13.08.2012. | Mario Barać
Pregleda: 9835

"Vremenska prognoza za naredna dva tjedna nije obećavajuća. Kiša nije najavljena pa je za očekivati da će stanje s vodoopskrbom na području Pakraca i Lipika biti sve lošije. Građani se pozivaju na racionalnu potrošnju, štednju i solidarnost, a budući da u kontroli provođenja redukcije „Komunalac“ nema instrumente, uključit će se službe Grada Pakraca (komunalni redar) i Policijske postaje Pakrac. Kućanstva koja se ne budu pridržavala mjera štednje vode, bit će isključena iz sustava vodoopskrbe" - najvažniji su zaključci sjednice Stožera zaštite i spašavanja koja je danas održana u Pakracu.

Marijan Pierobon, direktor „Komunalca“ je naglasio da ovakav redukcijski sustav vodoopskrbe s uključivanjem i isključivanjem kućanstava ne može dugo funkcionirati.

Opasnost od raspada sustava


– Bojim se da će, ako se ovakvo stanje nastavi, kroz tjedan dana doći do raspada sustava jer imamo velikih problema zbog hidrauličkih i drugih kvarova, a već sada je jasno da ćemo nakon stabilizacije sustava vodoopskrbe imati barem mjesec dana radova na popravcima. Plan redukcije provodi se u 4 zone i po zakon nitko ne smije više od 24 sata ostati bez vode, osim u slučajevima kvarova kao što je to bio slučaj jučer, pojasnio je Pierobon.


Dodao je kako se vodoopskrbni sustav Pakraca i  Lipika napaja s vodozahvata Šumetlice, iz arteškog bunara Kukunjevac i crpilišta Vrtić u Pakracu. Postoje dodatne dvije zone u kojima uvijek ima vode, a to je područje od Ergele do Marinog Sela i stambeni blokovi u Pakracu.

Za bolnice i stambene zgrade nema redukcije

– Redukcija se ne provodi u bolnicama i u stambenim zgradama, a sreća je što ostali veliki potrošači kao što su škole i vrtići trenutno ne rade ili rade u manjem obimu, naglašava Pierobon.

Redukcija moguća i u Požeštini

Slavko Marinac, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Požega apelirao je na traženje dodatnih rješenja u smislu postojanja izvorišta, odnosno alternativnih bunara koji nisu u sustavu vodoopskrbe, a dodao je i da ni na Požeštini stanje nije bolje i da se i tamo uskoro može očekivati uvođenje redukcije.

– Ne želimo dizati paniku, ali na području Pakraca i Lipika prijeti opasnost od raspada vodoopskrbnog sustava, a svi gradovi i općine na području županije su pozvani na smanjenje potrošnje i racionalizaciju, zaključio je Marinac.

Zlatko Zerdin, tajnik Vatrogasne zajednica Pakrac – Lipik naglašava kako su vatrogasci spremni za trenutnu situaciju, za snabdijevanje građana pitkom vodom na raspolaganju imaju cisterne od 7.000 i 4.000 litara, a imaju još 7 traktorskih cisterni za tehničku vodu.

Naglašeno je i kako među potrošačima u sustavu nema evidentiranih većih industrijskih potrošača, farmi i poljoprivrednih gospodarstava koja su vodoopskrbu uglavnom riješila kroz privatne bunare, a veće tvrtke poput „Lipik glasa“ su na minimalnom korištenju vode.

Na današnjoj sjednici je također zaključeno kako će biti određena osoba u „Komunalcu“ koja će za dojave građana i hitne intervencije biti na raspolaganju 24 sata. Time bi se izbjegao slučaj od ovog vikenda kada se u službu 112 javio stanovnik ulice Šeovački put koji 4 dana nije imao vode, a nije znao kome se obratiti tijekom vikenda.

Povlaštena cijena vode

Dok traje redukcija, voda će se građanima prodavati po povlaštenoj cijeni od 170 kuna za 7.000 litara vode koju svaki građanin koji nema vodovod može iskoristiti jednom mjesečno. Na današnjoj sjednici je zaključeno da će, u slučaju opće nestašice pitke vode, ona biti dijeljena besplatno, o trošku Grada. Duško Kliček, ravnatelj pakračkog Crvenog križa je rekao kako oni na raspolaganju imaju 200 kanistra zapremine 10 litara pa pozivaju građane, ukoliko su im potrebni, da ih posude u Crvenom križu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI