Broj uzgajivača lubenice u Kuli prepolovljen (foto)

Prodavači lubenice uz cestu u Kuli
(FOTO: Domagoj Katić)

31.07.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 14569

Na putu između Čaglina i Kutjeva smještena je "slavonska dolina Neretve", mjesto prepoznatljivo po uzgoju domaće lubenice i prodaji uz cestu. Uzgoj u Kuli je počeo prije 20 godina, a prije 15-ak godina više od 30 obitelji prodavalo je lubenice i dinje. Dolaskom sve većeg broja trgovačkih lanaca i smanjenjem otkupne cijene taj broj je danas prepolovljen.

- Mi ne prodajemo trgovačkim centrima jer nemamo potrebnu količinu, sav svoj prinos prodamo uz cestu i nakupcima kada dođu - kaže nam Dalibor Cindrić, jedan od mlađih uzgajivača čija je obitelj začetnik uzgoja lubenice u Kuli.

Obitelj Cindrić u ukupnoj proizvodnji lubenice u Kuli od 300 tona po godini sudjeluje s 25 tona.



Dalibor Cindrić


- Uz lubenicu uzgajamo i kupus, salatu i dinje. Stanje na tržištu lubenice se mijenja, stoga ćemo svoj razvoj usmjeriti na druge kulture, a izvanrednu priliku vidimo u salati - dodaje Dalibor.

Svakodnevno je u mjestu postavljeno 20-ak štandova na kojima se osim lubenice može kupiti i domaća dinja, krumpir, luk...





- Ovdje sam došao na odmor, budući da mi se baka i djed bave uzgojem lubenice svaki dan im pomažem u prodaji. Vikenom je prodaja puno bolja - kaže nam Dejan Marković kojega smo također zatekli uz cestu.

Iako se broj uzgajivača lubenice u Kuli smanjuje, oni koji ostaju ne žale se. Jedan od najstarijih prodavača i uzgajivača lubenice, Daliborov djed Mile ima 79 godina i kaže kako pamti bolja vremena kada su prodavali na kamione, ali ni danas nije loše. Iako sjedi i po 10 sati uz štand kaže kako mu vrućina ne smeta.



- Išli smo sada u Slavonski Brod i zadovoljan sam prodajom, imao sam lubenicu i dinju prije svih i po zadovoljavajućoj cijeni sam prodao svu robu - izjavljuje Miroslav Turkalj, jedan od uzgajivača.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI