Broj uzgajivača lubenice u Kuli prepolovljen (foto)

Prodavači lubenice uz cestu u Kuli
(FOTO: Domagoj Katić)

31.07.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 14560

Na putu između Čaglina i Kutjeva smještena je "slavonska dolina Neretve", mjesto prepoznatljivo po uzgoju domaće lubenice i prodaji uz cestu. Uzgoj u Kuli je počeo prije 20 godina, a prije 15-ak godina više od 30 obitelji prodavalo je lubenice i dinje. Dolaskom sve većeg broja trgovačkih lanaca i smanjenjem otkupne cijene taj broj je danas prepolovljen.

- Mi ne prodajemo trgovačkim centrima jer nemamo potrebnu količinu, sav svoj prinos prodamo uz cestu i nakupcima kada dođu - kaže nam Dalibor Cindrić, jedan od mlađih uzgajivača čija je obitelj začetnik uzgoja lubenice u Kuli.

Obitelj Cindrić u ukupnoj proizvodnji lubenice u Kuli od 300 tona po godini sudjeluje s 25 tona.



Dalibor Cindrić


- Uz lubenicu uzgajamo i kupus, salatu i dinje. Stanje na tržištu lubenice se mijenja, stoga ćemo svoj razvoj usmjeriti na druge kulture, a izvanrednu priliku vidimo u salati - dodaje Dalibor.

Svakodnevno je u mjestu postavljeno 20-ak štandova na kojima se osim lubenice može kupiti i domaća dinja, krumpir, luk...





- Ovdje sam došao na odmor, budući da mi se baka i djed bave uzgojem lubenice svaki dan im pomažem u prodaji. Vikenom je prodaja puno bolja - kaže nam Dejan Marković kojega smo također zatekli uz cestu.

Iako se broj uzgajivača lubenice u Kuli smanjuje, oni koji ostaju ne žale se. Jedan od najstarijih prodavača i uzgajivača lubenice, Daliborov djed Mile ima 79 godina i kaže kako pamti bolja vremena kada su prodavali na kamione, ali ni danas nije loše. Iako sjedi i po 10 sati uz štand kaže kako mu vrućina ne smeta.



- Išli smo sada u Slavonski Brod i zadovoljan sam prodajom, imao sam lubenicu i dinju prije svih i po zadovoljavajućoj cijeni sam prodao svu robu - izjavljuje Miroslav Turkalj, jedan od uzgajivača.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI