U bunarima pronašli oružje, građevinski otpad i ljudske ostatke

Čišćenje bunara
(FOTO: Mario Barać)

22.07.2012. | Mario Barać
Pregleda: 11287

"Nevjerojatno je što smo sve pronalazili u bunarima i što neodgovorni građani bacaju u njih", rekao je Krunoslav Slivar, voditelj dvočlane ekipe koja u sklopu Društva Crvenog križa vrši čišćenje bunara na ratom zahvaćenim područjima. Trenutačno rade na pakračkom i lipičkom području, gdje planiraju do kraja godine očistiti 40-ak bunara.

- U Derezi smo pronašli ljudske ostatke i daljnje vađenje preuzela ekipa Vladinog ureda za zatočene i nestale. Nije nikakvo iznenađenje kada nađemo ostatke životinja, streljivo, mine i granate, a zanimljivo je da sve češće nalazimo i građevinski materijal, uglavnom bačen tijekom obnove. Teško je objasniti kakav to mora biti čovjek da u bunar baca primjerice ciglu, crijep ili građevinsku šutu, pita se Vjenceslav Veno Pig, drugi član ove ekipe.

Krunoslav i Vjenceslav tijekom posljednjih 12 godina očistili su oko 2.000 bunara na ratom postradalim područjima sjeverne Hrvatske, a ako bi spojili sve očišćene bunare koji su u prosjeku duboki oko 12 metara, može se reći da su stigli 22 kilometra u dubinu zemlje.


- To je naš doprinos i pomoć za povratak i početak novog života prognanih i izbjeglih - rekao je Slivar.


Nakon što odrade čišćenje bunara, ova ekipa odmah obavlja dezinfekciju, a mjesec dana nakon čišćenja i kontrolnu i analizu kvalitete i čistoće vode.  Tvrde da im dubina, odnosno visina ne predstavlja problem, već su navikli i straha nema, iako naglašavaju kako je oprez uvijek prisutan, a čest problem s kojim se u radu susreću je dovod struje bez koje ne mogu raditi njihove crpke.

Sve je veći broj građana koji traže njihovu uslugu. Za to je dovoljno je nazvati Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac, koji sufinancira rad ekipe na području Pakraca i Lipika. Za građane koji nemaju vodovod, kao i za povratnike i izbjeglice, čišćenje bunara je besplatno, odnosno troškove snosi Hrvatski crveni križ.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI