Naši gospodarstvenici nastavljaju povećavati izvoz

Kamini Color emajla uskoro će se bojati vodenim ekološkim bojama
(FOTO: Vjeran Blašković)

19.07.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 9512

Suprotno negativnom trendu na državnoj razini, gdje su hrvatska poduzeća tijekom prvog tromjesečja u ovoj godini zabilježila pad izvoza za čak 10 posto, gospodarstvo naše županije i dalje odolijeva krizi i uspijeva nastaviti rast izvoza robe u druge zemlje.

Od početka godine do kraja travnja požeško-slavonski su gospodarstvenici ostvarili izvoz u vrijednosti preko 37 milijuna američkih dolara, što je za 1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Povećan je i uvoz, koji je dostigao 31 milijun dolara. Prema riječima Luke Balenovića, predsjednika Gospodarske komore Požeško-slavonske županije, dobro je što je zabilježen rast i kod izvoza i kod uvoza robe. To znači, naime, da se roba i novac okreće i da se povećava njihov protok.

Najveći rast bilježi prerađivačka industrija, gdje prednjače prehrambena (Zvečevo i Kutjevo), metalna (Plamen i Color), a rast bilježi i drvna industrija (Spin Valis) te tekstil (Orljava i Sloga). Oko 18 posto ukupnog izvoza otpada na poduzeća s pakračkog i lipičkog područja. Industrija stakla (Lipik Glas) zabilježila je blagi pad izvoza, kao i ribnjačarstvo.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI