Mraz uništio urode: Proglašena elementarna nepogoda

Voćnjak - ilustrativna fotografija
(FOTO: PIXSELL)

17.04.2012. | M.N.
Pregleda: 11246

Zadnjih su se dana temperature spustile i do minus 8 stupnjeva Celzijusevih. U fazi pune cvatnje voćaka to je prouzročilo štete koje prema prvim procjenama u Požeško-slavonskoj županiji iznose oko 90 posto uroda, a na nekim je voćnim kulturama počinjena potpuna šteta. Župan Marijan Aladrović stoga je danas proglasio stanje elementarne nepogode za područje cijele županije.

Jabuke, kruške, šljive, lijeske upravo su se nalazile u punoj cvatnji, precvjetavanju i u fazi oplodnje cvjetnih zametaka, zapravo u najosjetljivijoj razvojnoj fazi. Pregledom cvjetova teško se može pronaći onaj s neoštećenim generativnim dijelovima. Kod oraha, primjerice, uslijed mraza dolazi do smrzavanja vršnih dijelova, dakle izostanka cvatnje. Uroda ove godine neće biti u većini voćnjaka, a stradale su i ratarske kulture koje su u fazi nicanja, poput šećerne repe, objavljeno je na službenoj stranici Požeško-slavonske županije.

Sve fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu uslijed mraza mogu izvršiti prijavu u roku od osam dana od dana proglašenja elementarne nepogode nadležnom tijelu općina i gradova. Prijavljuje se samo šteta na imovini koja nije osigurana od mraza.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI