Kako 034portal nisu pustili u požešku Gradsku kuću (video)

Gradska kuća u Požegi
(FOTO: Mario Nakić)

05.04.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 12131

Imali smo najbolju volju donijeti vam priču o posjetu ruskog veleposlanika Gradu Požegi. Pozitivnu priču, jer podupiremo svaku pozitivnu i dobronamjernu inicijativu koja može ovom kraju donijeti dobro.

Na sastanku su danas (utorak, 5.4.2011.), saznajemo od kolega novinara, u Gradskoj kući bili i predstavnici požeških obrtnika i gospodarstvenika. Dio njih već je ostvario pozitivne poslovne rezultate na ruskom tržištu, a procijenili smo kako bi to bila lijepa priča zanimljiva našim čitateljima.

Novinari svih lokalnih medija dobili su pravovremeno poziv za spomenuti događaj tj. konferenciju za medije koja se održala u Gradskoj kući danas u 13,30 sati. Svi su dobili poziv osim 034portala.


Dopis o tome kako pokrećemo novi profesionalni lokalni portal sa željom da upotpunimo medijski prostor naše županije u Grad Požegu, kao i dio drugih institucija, uputili smo 18. ožujka 2011. Od tada do danas nismo dobili niti jedan poziv iz Grada, dok su se ostali javili pozivom na događaje. U dopisu u kojemu smo se predstavili naveli smo i kako je naš cilj informiranje i obavještavanje javnosti. Urednik 034portala na više je načina tražio i susret s gradonačelnikom Zdravkom Ronkom, ali do tog susreta još nije došlo. Želja je bila, i dalje postoji, gradonačelniku prezentirati inicijativu lokalnog online medija.


Unatoč svemu odlučili smo popratiti današnji događaj. Prilikom dolaska u Gradsku kuću zaštitarka je novinaru 034portala rekla da bez pozivnice ne može ući. Moramo naglasiti kako to nije uobičajena praksa u Gradu Požegi. Nikada do sada pozivi nisu bili neophodni da ijedan novinar poprati događaj od javnoga interesa, što je ovo zasigurno bio iako se radi o čistom protokolu Grada Požege. Tim više nerazumljiv je događaj kojega smo snimili. Požeške kolege novinari ne mogu se sjetiti je li se ikada dogodilo da jedan novinar nije pušten u Gradsku kuću.

Novinar 034portala vratio se za desetak minuta nazad u Gradsku kuću, dakle drugi put, i ponovno zaštitarku zamolio da ga pusti na tiskovnu konferenciju. Pogledajte što se tada dogodilo.



Nakon ovoga, urednik 034portala pokušao je telefonom dobiti gospođu Branku Starčević Tesari, tajnicu ureda gradonačelnika Zdravka Ronka koja se inače brine za odnose s javnošću. No, nitko na poziv nije odgovarao. Nakon još jednog neuspjelog pokušaja, jer se bližio kraj radnog vremena u Gradu, urednik se uputio do Gradske kuće kako bi osobno tajnicu Tesari pitao zašto 034portal nije dobio poziv. Nakon što mu je na upit da ga se primi rečeno "drugi put", odlučio je pričekati gospođu Tesari da završi posao te s njom popričao na parkiralištu iza Grada Požege.

Na direktni upit zašto 034portal nije dobio poziv odgovorila je da je danas bilo tako kako je a da će drugi put biti drugačije. Između ostaloga rekla je kako trebamo akreditirati jednog novinara. Treba reći kako ni to nije dosadašnja praksa u Gradu Požegi.

U razgovoru s tajnicom saznajemo i kako osobno prati naš rad jer se požalila kako ne pratimo sve događaje. Ova izjava prilično je čudna jer iz Grada Požege, unatoč našoj službenoj obavijesti da nas uvrste na popis medija koje obavještavaju o događajima, nismo dobili niti jedan poziv.

Na pitanje tajnici je li netko rekao kako novinari ne smiju doći u Gradsku kuću, tajnica Tesari nije htjela odgovoriti rekavši kako na pitanja koja predmnijevaju odgovor niti ne želi odgovarati. Na isto pitanje upućeno zaštitarki odgovor je bio negativan.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI