NASLOVNAKUTJEVOPOLITIKAARHIV


Vlado Krauthaker, predsjednik GV-a (lijevo) s gradonačelnikom i pročelnikom (FOTO: Mario Nakić)

GRADSKO VIJEĆE
Kutjevu prijeti bankrot: Do prosinca neće imati za plaće?

26.03.2012. | Mario Nakić PREGLEDA: 7601

Komunalne teme prevladavale su na aktualnom satu 26. sjednice Gradskog vijeća Grada Kutjeva. Vijećnike je zanimalo što je s pročišćivačem u Kutjevu, kanalizacijom u Bektežu, vodovodom u Grabarju i zaobilaznicom u Vetovu.

Pročišćivač u Kutjevu

Vijećnik Franjo Krsnik (HSS) pitao je za pročišćivač u Kutjevu. Gradonačelnik Ivica Nikolić (SDP) odgovorio je kako je problem nastao jer lokaciju predviđenu u projektnom planu ne dozvoljava HEP koji na tom potezu planira postaviti dalekovod.


- HEP nam je dosad uvijek dao negativan odgovor. Ne zna se zapravo hoće li i kada uopće dalekovod proći tom trasom, ali oni su već rezervirali područje od 500 metara na kojemu se ne smije graditi pročišćivač. Ukoliko budu ustrajni u tome, morat ćemo naći novu lokaciju i ponovno raditi projektni plan. To bi moglo usporiti sve za još godinu dana - objasnio je Nikolić.

Vodovod u Grabarju

Josip Silović (HDZ) požalio se kako u Grabarju imaju izgrađenu vodovodnu mrežu, a kućanstva još nisu priključena. U zadnje je vrijeme dio sela ostao bez vode jer su bunari presušili pa ga zanima kada će se mještani moći priključiti na postojeću mrežu.


- Treba se prijaviti najmanje 50 kućanstava i zatražiti priključak da bi vodovodna mreža funkcionirala - odgovorio je Nikolić.

- Nisam zadovoljan odgovorom jer to slušamo od početka godine. Međutim, ako budemo čekali da 50 kućanstava samo zatraži priključak, to možemo čekati jako dugo. Predlažem da gradonačelnik posjeti Grabarje i održi sastanak s mještanima, da ih upoznamo sa situacijom, ali i konkretnim uvjetima po kojima se mogu priključiti i ja vjerujem da ćemo odmah naći 50 zainteresiranih - rekao je Silović.

Gradonačelnik se složio uz dopunu da trebaju s njim doći i predstavnici iz komunalnog poduzeća Tekija. Vidjet će kada oni budu u mogućnosti, ali vjeruje da će doći u Grabarje prije Uskrsa.

Kanalizacija u Bektežu

Vijećnika Tomislava Raštegorca (HDZ) zanimalo je kada će krenuti izgradnja kanalizacijskog sustava u Bektežu, koji je već bio najavljen. Gradonačelnik Nikolić mu je odgovorio kako je sva dokumentacija pripremljena i da će projekt kandidirati za program IPARD, ali natječaj još nije raspisan.

Ostvarenje proračuna 2011.

Vijećnici su prilikom izglasavanja ostvarenja proračuna za prošlu godinu ustvrdili što su već i znali - da novca nema i da Grad preživljava. Od planiranih 17, Grad je ostvario 7 milijuna kuna prvenstveno jer najveći planirani projekt, kanalizacija u Bektežu, nije bio ostvariv zbog neriješenih imovinsko-pravnih problema pa se za njega nije moglo ni tražiti novac iz fondova.

Gradonačelnik Ivica Nikolić je sa zadovoljstvom ustvrdio kako je godina završena u plusu, no predsjednik Gradskog vijeća Vlado Krauthaker (HDZ) imao je nekoliko zamjerki.

- Vidim da je za javnu rasvjetu uloženo oko 350.000 kuna u prošloj godini. To je u odnosu na cijeli gradski proračun prevelik udio pa treba vidjeti kako uštedjeti. Tko je odgovoran što je sve manja realizacija prihoda? Zašto je komunalni pogon tako skup, a 35 posto proračuna troši se na plaće zaposlenika? - upitao je Krauthaker.

Nikolić se složio uz vezi s rasvjetom.

- Javna rasvjeta je bila uistinu skupa i zato smo krenuli s polunoćnom rasvjetom. Neki smatraju da bi se trebalo gasiti svjetla već u 23 sata, dok drugi smatraju da bi trebala gorjeti cijelu noć. Mišljenja sam da nam cjelonoćna rasvjeta nije neophodna, a s početkom proljeća razmišljam i o tome da ukinemo ranojutarnju rasvjetu jer i tako bismo uštedjeli energiju i novac - odgovorio je gradonačelnik, dok je za plaće pojasnio kako su među njima i djetnice programa Pomoć u kući, djelatnici javnih radova i u Gradskoj upravi, koji su većim dijelom ili u potpunosti financirani sredstvima HZZ-a, tako da se njihove plaće nalaze u rashodovnom i u prihodovnom dijelu proračuna.

Nezavisni vijećnik Stjepan Kordiš upozorio je kako prema njegovoj računici Grad Kutjevo već 10 godina troši više novca nego što prihoduje te je jasno kako se nalazi pred bankrotom. Silović ga je nadopunio kazavši kako je glavni razlog tomu što još uvijek nema realiziranih projekata i novca iz državnih i europskih fondova. Njihove je sumnje potvrdio i sam stručni savjetnik Grada Kutjeva za financije Dinko Špoljarić.

- Lokalna je samouprava ostala bez novca. Ako se ovakav trend nastavi, do kraja godine više nećemo imati ni da platimo osnovne troškove i isplatimo plaće zaposlenicima Grada - upozorio je Špoljarić.

Nikolić je naglasio kako je glavni razlog tomu odluka Vlade RH koja je stupila na snagu 2010. godine, a nakon koje su srezani prihodi lokalne samouprave od mineralnih sirovina i koncesija na 30 posto od dotadašnjih. Na tome je Grad tijekom zadnje dvije godine izgubio oko 2 milijuna kuna.

Krenut će s ovrhama

Kako bi uspjeli naplatiti svoja potraživanja za komunalne doprinose i naknade, Gradsko vijeće je donijelo odluku o otpisu potraživanja do kraja 2008. godine. Cilj je omogućiti gradonačelniku donošenje odluke po kojoj će Grad krenuti s prisilnim ovrhama protiv onih koji od početka 2009. godine duguju za doprinose. Vijećnici su podržali ovu inicijativu gradonačelnika i ustvrdili kako je s naplatom trebalo ići još puno ranije, u prethodnom sazivu vijeća, kada su dugovi nastali.

Požežani bi mogli učiti demokraciju od Kutjevčana

Na Gradskom vijeću razgovaralo se i o programu komunalne infrastrukture koji gotovo u potpunosti nije izvršen, određena postrojba DVD-a Kutjevo za središnju vatrogasnu postrojbu te je donesena odluka o priključenju Grada u lokalnu akcijsku grupu LAG Papuk - Krndija. Sklopljen je sporazum s Općinom Babina Greda, u skladu s odlukom Vlade poništen je natječaj o prodaji poljoprivrednog zemljišta, a govorilo se i o korištenju gradskih prostorija.

Sve u svemu, puno demokratičnija sjednica gradskog vijeća od bilo koje požeške. U Kutjevu gradonačelnik ne vrijeđa vijećnike, a oni su se, iako članovi suprotne stranke, nerijetko složili s njegovim dobrim odlukama i pohvalili ih.

FOTO Pogledajte fotogaleriju Gradsko vijeće Grada Kutjeva.


Tagovi: grad kutjevo, ivica nikolić, vlado krauthaker

48 SATI NA 034PORTALU

.

NOVOST: Virtualna tržnica na kojoj OPG-ovci besplatno reklamiraju i prodaju svoje proizvode

.

Objavljene upute Ministarstva obrazovanja za ocjenjivanje nastave na daljinu

.

BOŽINOVIĆ ODGOVARAO NA PITANJA O KORONAVIRUSU: Mogu li građani nastaviti sa sportskim ribolovom?

.

U Hrvatskoj zaraženo 1079 osoba, a oporavile se 92 osobe

.

Google objavio podatke o pridržavanju mjera u Hrvatskoj, u PSŽ stanje zadovoljavajuće

.

Pobjednica natječaja ʺPušenje odbaci, lovu nabaciʺ je Renata Ružićka Babić iz Pakraca

.

Knjiga svaki dan – sedma godina projekta Gradske knjižnice Požega koji spaja fotografiju i čitanje, a podupire ga Ministarsvo kulture

.

HUMOR U DOBA KORONAVIRUSA: Pogledajte kako se neki ʺsnalazeʺ u izolaciji

.

Aktivnosti Caritasa u Daruvaru tijekom opasnosti koronavirusa

.

Nestala Renata Gillibrand djevojački Glumbić iz Prekopakre, policija moli za pomoć

.

U Brodsko-posavskoj županiji 10 zaraženih: Zaražena i zdravstvena djelatnica

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Mercedes ML 55 AMG MOŽE ZAMJENA-KREDIT-KARTICE-FULL

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Podržite NK Dinamo Vidovci-Dervišaga u finalu u izboru najbolje himne amaterskih klubova Slavonije i Baranje

.

U samo jednom danu izdano 100.000 e-propusnica, većina iz poslovnih razloga

.

Prijenosi svetih misa, pobožnosti i prigodnih programa iz požeške Katedrale

.

Jedna od teško bolesnih sestara jučer je, nažalost, izgubila bitku za život

.

Više policije i policijskih punktova nego u ratu, a pojedinci se vozaju okolo s oružjem i drogom. Ako ovo nije vrhunac, što onda je?

.

Pismo biskupa Škvorčevića o proslavi Velikog tjedna

.

Danas pretežno sunčano uz umjerenu naoblaku

.

Facebook predstavio veliku novost. Evo kako je možete početi koristiti

.

Prometna nesreća u Gradcu između teretnog i osobnog automobila, jedna osoba prevezena u OŽB Požega

.

SPAR radnicima smanjio broj radnih dana

.

BROJ ZARAŽENIH U HRVATSKOJ PREŠAO 1000: 15 više oporavljenih nego jučer

.

Glasajmo za NK Dinamo Vidovce kako bi ušao u finale u izboru za najbolju nogometnu himnu Slavonije i Baranje

.

Vlada RH prihvatila većinu mjera koje je predlagala i Hrvatska obrtnička komora

.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

.

Božinović objavio važnu odluku o osobnoj, vozačkoj i registraciji auta

.

Na današnji dan 2005. godine u Vatikanu je umro Papa Ivan Pavao II., Hrvatsku je posjetio tri puta

.

TRI OSOBE ZARAŽENE KORONAVIRUSOM U POŽEGI: 21 osoba kršila mjeru samoizolacije

.

U Pakracu kolona kupaca dugačka više od 50 metara za piletinu i jaja

.

Proljetna deratizacija na području Općine Kaptol

.

BEROŠ ODGOVARAO NA PITANJA: Od gripe je umrlo ove godine 25 ljudi... Zašto onda restrikcije zbog korone?

.

Policija zabilježila šumsku krađu i požar na otvorenom prostoru

.

Danas pretežno sunčano uz temperaturu do 14°C

.

HAMAG-BICRO uveo nove mjere ESIF zajmova za obrtna sredstva

FOTONALAZ

HUMOR U DOBA KORONAVIRUSA: Pogledajte kako se neki ʺsnalazeʺ u izolaciji