Pješaci, motoristi i biciklisti sve češće stradavaju

Policijski službenik na motociklu u novoj odori
(FOTO: PU požeško-slavonska)

14.03.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 6196

"Od šest smrtno stradalih osoba prošle godine u prometnim nesrećama, čak pet spada u skupinu najugroženijih sudionika u prometu, a to su pješaci, biciklisti, mopedisti i motociklisti", rekao je Zvonimir Lukačević, službenik za sigurnost u prometu PU požeško-slavonske na današnjoj konferenciji za medije.

Dolaskom ljepšeg vremena ponovno je na cestama više pješaka i biciklista, a motociklisti se trude nadoknaditi izgubljeno razdoblje za vožnju tijekom zime pa je samim tim i veći rizik od prometnih nesreća. Lukačević je upozorio da motociklisti često bezobrazno krše pravila u prometu, prvenstveno ograničenje dozvoljene brzine, prednost prolaska i nedozvoljeno pretjecanje. Biciklisti, koji su dužni nositi zaštitnu kacigu, ali tijekom noći i za vremena kada je smanjena vidljivost i zaštitni prsluk, često to ne čine. Pješaci također trebaju više paziti kada se kreću da to čine na nogostupu gdje ga ima i da prelaze cestu isključivo preko označenog pješačkog prijelaza.

Iako je broj prometnih nesreća lani smanjen u odnosu na 2010. godinu, povećan je broj sudionika iz ove grupacije. Međutim, pješaci su prekršajno kažnjeni samo u 12 prometnih nesreća, dok su vozači kažnjeni u 134 nesreće. Pješaci su najčešće bili krivi zbog neprelaženja ceste preko označenog pješačkog prijelaza.


Lukačević je govorio i o aktualnoj akciji koju ovih dana provodi PU požeško-slavonska koordinirano s drugim policijskim upravama u Republici Hrvatskoj, ali i zemljama Europske unije.


- Od 12. do 18 ožujka provodimo pojačani nadzor sigurnosti u prometu s posebnim naglaskom na korištenje sigurnosnog pojasa. Ukazao bih na osobitu potrebu korištenja pojasa koji dokazano smanjuje broj smrtno stradalih i teško ozlijeđenih. Ovom nam je akcijom cilj postići da 98 posto sudionika u prometu koristi pojas. Mnogi ne znaju, ali prema zakonu pojas se mora koristiti u vozilu na svim mjestima gdje je on ugrađen, što znači i na stražnjim sjedalima ako ga ima.

Za nekorištenje sigurnosnog pojasa u vozilu predviđena je novčana kazna od 500 kuna. Tijekom prošle godine 877 sudionika u prometu bilo je prijavljeno zbog ovog prekršaja, što je ukupno oko 440.000 kuna.

Policija je na današnjoj konferenciji za medije predstavila i novu odoru za službenike na motociklima.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI