Bakinim pričama do državnog Lidrana

Pobjednice i njihove mentorice
(FOTO: Branislav Vončina)

24.02.2012. | Mario Barać
Pregleda: 11874

Učenice i profesorice Osnovne škole Vilima Korajca iz Kaptola i OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva zadovoljni su danas napustili Pakrac gdje je, u organizaciji OŠ braće Radića održana Županijska smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva Lidrano. Kutjevčani i Kaptolčani imali su najviše uspjeha na natjecanju i izborili su nastup na državnom Lidranu. Za svoj uspjeh najviše mogu zahvaliti svojim bakama, čije su priče bile temelj za radove ovih osnovnoškolaca.

U kategoriji novinarskog stvaralaštva za osnovnoškolce u konkurenciji je bilo 15 radova, a najuspješniji su proglašeni intervju učenice 8. razreda iz Kaptola, Kristine Mijoković naslova „I biti star, a biti mlad“ s 91-godišnjom Terezijom Rezom Vargić te reportaža „Čiji je danas red“, Angele Rezo, učenice 8. razreda iz Kutjeva koja je obradila temu problema pranja rublja danas i nekada.

- Željeli smo u našem mjestu pronaći zanimljivu osobu i s njom napraviti razgovor o njenom životu, a baka Reza, koja je imala vrlo težak, ali zanimljiv život i koja i danas piše pjesme, bila je idealan sugovornik, pojašnjava Kristinina mentorica Marija Mihalović, profesorica hrvatskog jezika i povijesti.


Baka Reza me naučila da ne smijem odustajati


Kristina dodaje kako je baka Reza, iako u poznim godinama, još uvijek vedra duha, druželjubiva i spremna na razgovor, a Kristini je pročitala i neke svoje pjesme.

– Imala je vrlo težak život, u 21. godini je ostala bez muža i sama brinula od djeci, a ipak je pisala pjesme. Naučila me da u životu nikad ne treba odustajati i da treba biti vedar i optimističan. Posjetila sam je prije natjecanja i pokazala joj intervju i baka je zaplakala od radosti. Jedva čekam da je posjetim i nakon ovog natjecanja i sigurno će biti sretna što je moj rad ocijenjen najboljim i što ću, zahvaljujući baki Rezi, ići na državni „Lidrano“ - rekla je  Kristina koja posljednjih godinu dana piše za školski list „Šijakov zvon“.

Kristina je odlična učenica, planira upisati gimnaziju, a želja joj je u budućnosti baviti se novinarstvom.

Kvar perilice rublja – ideja za reportažu

Ništa manje nije zanimljiva ni priča Kutjevčanke Angele Rezo koja je do teme za svoju reportažu „Čiji je danas red“ došla na svakodnevan ali orginalan način.

– U našoj se kući pokvario stroj za pranje rublja i nastala je strka i panika, kako ćemo sada prati rublje, kada će doći majstor i puno drugih pitanja. Tada je moja baka Anka Kutuzović započela priču kako se prije pralo rublje, o čemu ja nisam ništa znala - rekla je Angela koja je od bake Anke naučila što je to parjenica, križnica, čemu je služio lug i što su to rifljače i pralje te kako se rublje nekada ispiralo na potoku, sušilo na tarabama i glačalo velikim glačalom na žegu.

– Angelin rad je sveobuhvatan i detaljan, a pokazala je i osjećaj za ono što svima danas jako nedostaje, a to je njegovanje obiteljskih odnosa i međusobna povezanost - objašnjava Ljiljana Bernatović Markota, profesorica hrvatskog jezika i Angelina mentorica.

Ostali nagrađeni radovi

Kod srednjoškolaca je u konkurenciji 3 novinarska rada najuspješnijim proglašen rad „Ljubi rode jezik iznad svega“, autorice Marije Magdalene Horvat, učenice 3. razreda Ekonomske škole Požega, pod mentorstvom Marije Šag Sadilek.

U konkurenciji listova osnovnih škola, za državnu razinu predložena dva lista: "Velički magneti" - list učenika OŠ "I.G. Kovačić" iz Velike te "Emanuel", list učenika Osnovne katoličke škole iz Požege.

Budući da su bili jedini u svojim konkurencijama, direktno su državnu završnicu izborili Marta Ivanko i Ena Primus, učenice 7. razreda požeške Osnovne škole „Antuna Kanižlića“, pod mentorstvom Biljane Marković i to u kategoriji filmski i video radovi, za kratki film „Božićni običaji“.

U kategoriji digitalni školski list nagrađen je „Potres“, list Ekonomske škole Požega kojeg potpisuju Višnja Rakuša i Marija Magdalena Horvat, učenice 3. razreda, pod mentorstvom Marije Šag Sadilek.

U kategoriji kratke igrane forme jedini uradak prijavili su učenici požeške Gimnazije – Luka Leopoldović (1. razred) i Filip Štivičić (3.), pod mentorstvom Aleksandre Pavlović, naslova „Zlato je zlato“.

Literarne uspješnice

U literarnom stvaralaštvu kod osnovnoškolaca bila je najbrojnija konkurencija jer je prijavljen 31 rad, a najboljim su ocijenjeni pjesme „Možda“, Marte Ljevar, učenice 6. razreda OŠ Vilima Korajca iz Kaptola (mentorica Merisanda Lujić) i „Moja baka Boga moli“, autorice Danijele Mikša, učenice 8. razreda kutjevačke osnovne škole (mentorica Ljiljana Bernatović Markota).

Kod srednjoškolaca ocjenjivano je 9 radova, a državnu smortu su izborile „Izgubljene misli“ Andree Baričević, učenice 3. razreda Gimnazije Požega (mentorica Duška Galić) i „Utočište“ Ive Grgić, učenice 4. razreda Katoličke gimanzije Požega (mentorica Marijana Ćorluka).

Prikaz dramsko - scenskog stvaralaštva održan je u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman u Pakracu, a dugo će ga Pamtiti najmlađa sudionica ovogodišnjeg Lidrana, Pakračanka Nina Babojelić, učenica Osnovne škole „Braća Radić“ iz Pakraca koja je u konkurenciji 9 pojedinačnih dramsko – scenskih prikaza, a svojim monologom „Miš uknjižnici“ (mentor Sanja Delač) jedina zaslužila prolazak za državnu završnicu.

U skupnim nastupila prijavljeno je bilo 9 skupina, a 4 su predložene za daljnje ocjenjivanje pa će konačna odluka o sudioniku na državnom „Lidranu“ biti donesena do ponedjeljka.  

Kod srednjoškolaca natjecalo se 5 pojedinaca, a najboljim je ocijenjen monolog „Na rubu pameti“ kojeg je izveo Karlo Došen, učenik Gimnazije Požega (mentorica Slavica Toman). U skupnim nastupima jedini prijavljeni su bili učenici Katoličke klasične gimnazije Požega koji su pod mentorstvom Marije Ćorluka uprizorili predstavu „Ja sve mogu, ja sam kralj“.

FOTO Pogledajte fotogaleriju s Lidrana u Pakracu



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI