U pakračku bolnicu dolaze roditi i žene iz Zagreba i Splita

Štefica Svjetličić, voditeljica pakračkog rodilišta
(FOTO: Pakrački list)

21.02.2012. | Mario Barać
Pregleda: 16538

Služba za ginekologiju i porodništvo Opće županijske bolnice Pakrac očekuje službenu dodjelu prestižne UNICEF-ove nagrade "Rodilište – prijatelj djece" što je veliko priznanje ovoj pakračkoj zdravstvenoj ustanovi. Svečano otkrivanje ploče kao i uručivanje priznanja bit će u OŽB Pakrac biti održano u petak.

- Morali smo zadovoljiti nekoliko kriterija. Prvenstveno smo proveli edukaciju osoblja kroz 20-satni tečaj, zadovoljili smo i "10 koraka prema uspješnom dojenju". Cjelokupno je osoblje educirano o pravilima dojenja te je važno i da trudnice budu upoznate s prednostima majčina mlijeka. Osoblje majkama pokazuje kako dojiti, poučava ih kako sačuvati laktaciju, čak i ako moraju biti odvojene od djeteta, dok je majkama osigurana pomoć da započnu dojiti već pola sata nakon djetetovog rođenja - rekla je doktorica Štefica Svjetličić, voditeljica Službe ginekologije i porodništva OŽB Pakrac i dodaje kako je lani u dva navrata pakračko rodilište obišla UNICEF-ova komisija.  

Status Pakračko je rodilište je 18. u Hrvatskoj s ovim statusom i jedino u Požeško–slavonskoj županiji, a u Slavoniji se ovim titulom mogu pohvaliti još rodilišta u Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru i Vinkovcima. U Hrvatskoj je ukupno registrirano 30 rodilišta.


Na porodu sve više očeva


Uz organiziranje grupa za potporu dojenja, pakračko rodilište omogućuje djetetu i majci da budu zajedno 24 sata na dan (rooming in), a sve popularniji su i trudnički tečajevi za parove pa je i očevima omogućeno da prisustvuju porodu, što je u pakračkoj zdravstvenoj ustanovi sve veći trend.

Lani su u pakračkom rodilištu rođene 523 bebe što je za 96 beba manje nego u 2010. godini, ali dr. Svjetličić ističe da je manji broj rođene djece prisutan gotovo u svim rodilištima u Hrvatskoj.

– Osim rodilja s područja Pakraca i Lipika i naše županije, u Pakrac najčešće dolaze rađati i žene iz Sisačko–moslavačke i Bjelovarsko–bilogorske županije, nerijetko nam stižu i rodilje iz Zagreba, a imali smo i žena iz Splita i sa Hvara koje su odlučile roditi u Pakracu, što potvrđuje da žene prepoznaju i cijene naš kvalitetan rad - ističe dr. Svjetličić.

Zanimljivo je da nakon dodjele certifikata i statusa „Rodilište – prijatelj djece“, ne prestaje praćenje i nadzor rada u rodilištima, pa je bilo slučajeva da su neka rodilišta, zbog kršenja propisanih pravila i kriterija, izgubila taj status.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI