Munjara ne smije biti žrtva netrpeljivosti politika

Okoliš Munjare članovi GI Kuzmice nedavno su sami uređivali
(FOTO: GI Kuzmica)

30.01.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 5262

Ove godine u listopadu navršit će se 100 godina otkako je započela elektrifikacija grada Požege i Požeštine. U Kuzmici na Orljavi 1912. u rad je puštena hidrocentrala Munjara koja je nekih 50-tak godina električnom energijom opskrbljivala Požegu i okolicu.

Kako bi se donedavno potpuno zapušteni objekt koji spada u industrijsku baštinu sanirao i dao javnosti na korištenje, osnovana je Građanska inicijativa Kuzmica kojoj je cilj povezati zainteresirane strane i institucije kako bi se objekt primjereno uredio.

Svi trebaju imati isti cilj


- U proces obnove aktivno bi se trebali uključiti i Grad Pleternica i Grad Požega. Objekt danas pripada Gradu Pleternici, ali je prije 100 godina napravljen i korišten za potrebe Požege - rekao je Miro Rašić, predsjednik GI Kuzmica, naglašavajući kako bi se Munjari trebalo pristupiti bez političke netrpeljivosti. Uskoro će biti dovršen i troškovnik i konkretan prijedlog sanacije objekta i okoliša.



Naslovnice nacrta postrojenja i statuta Munjare. (foto: GI Kuzmica)

- Naša želja je da se sve zainteresirane strane svojim doprinosom ravnomjerno uključe u obnovu objekta. Nedavno smo zatražili ponovni sastanak s gradonačelnikom Pleternice Franjom Lucićem. Kako Kuzmica pripada Pleterničkom komunalcu, ta bi komunalna tvrtka mogla urediti okoliš oko Munjare, što bi bila osnova i zeleno svjetlo za sve daljnje radove - navodi Rašić.

Kao ideju i prijedlog navodi da bi se u projekt mogla uključiti i Tehnička škola u Požegi koja bi u Munjari u suradnji s Udrugom energetičara mogla organizirati povremeno izvanškolsku nastavu o industrijskoj i tehničkoj baštini Požeštine.

Info table i smeđa signalizacija

Kako GI Kuzmica želi istaknuti važnost još dva objekta u Kuzmici - kuriju Kušević i Viškovački grad, zatražene su dozvole Grada Pleternice i Konzervatorskog odjela za postavljanje info tabli uz objekte. Također je Pleternici poslan i dopis da su uz glavne prometnice turističkom tzv. smeđom signalizacijom obilježe pravci prema sve tri lokacije.

Suradnja GI Kuzmica i Društva energetičara Požega nedavno je pojačana uključivanjem u rad Građanske inicijative nekadašnjeg predsjednika Društva energetičara Slavka Mancea.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI