Rane su još uvijek svježe i bolne (foto)

Polaganje vijenaca u Brusniku
(FOTO: Mario Barać)

10.01.2012. | Mario Barać
Pregleda: 10757

Molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca članova obitelji, suboraca, izaslanstava županija Virovitičko–podravske i Požeško-slavonske, gradova i općina, te izaslanstva brojnih braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, danas je kod spomen obilježja u Brusniku nedaleko Pakraca obilježena dvadeseta godišnjica stradavanja 12 hrvatskih branitelja, pripadnika 127. Virovitičke brigade koji su na današnji dan 1992. godine masakrirani i mučki ubijeni u četničkoj zasjedi.

Na događanja s kraja 1991. godine kada su Virovitičani presjekli neprijateljsku komunikaciju Bučje – Pakrac napadom na jaka neprijateljska uporišta Brusnik i Lipovac, podsjetio je general pukovnik Đuro Dečak, ratni zapovjednik 127. Brigade HV-a.




Tko je i zašto zapovijedio povlačenje?


- Nakon vojnog napredovanja i odrađivanja obaveza koje su pred nas bile postavljene, čudno je da je izdana zapovijed da se pripadnici 123. i 136. brigade, nakon napredovanja, povuku na istočno ratište. Treba utvrditi razloge takvog razvoja situacije i dati odgovor na pitanje tko je odgovoran za povlačenje ovih dviju jakih brigada što je za posljedicu imalo da su pripadnici naše 127. morali biti rastegnuti od pakračke Pilane pa sve do odvajanja za Zvečevo, rekao je Dečak.



U Virovitičkom kraju je 10. siječnja 1991. bio proglašen danom žalosti, a Josip Đakić, predsjednik HVIDR-a Republike Hrvatske je naglasio kako zarobljavanje Virovitičana, te njihovo mučenje i masakriranja od strane jugovojske i domaćih četnika, ima aspekte genocida, dodavši kako je u Domovinskom ratu nad Hrvatskom počinjen genocid ogromnih razmjera koji neće i ne smije biti zaboravljen. – Baštiniti slobodu je lijepo, ali ginuti za slobodu je viteški i hrabro, poručio je Đakić koji je dodao kako je upravo Virovitica simbol otpora i združene borbe protiv sulude ideje da granica Hrvatske bude na liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag.

Najmlađi imao 25 godina

O prijateljstvu gradova Pakraca i Virovitice koji je utemeljeno upravo na žrtvi Virovitičana koji su svoj život dali u obrani Pakraca i Hrvatske, govorio je mr. Davor Huška, pakrački gradonačelnik, a okupljenima su se obratili i zamjenici župana Ferdinand Troha i Zdravko Dijaković, te Željka Grahovac, zamjenica gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina.

Nakon što su pročitana imena svih 12 poginulih branitelja, među kojima je najstariji bio Vinko Bilobrk (44 godine), a najmlađi Denis Resner (25), službu riječi je predvodio pakrački župnik Matija Juraković.

Obitelji, suborci, izaslanstva i ostali građani su položili vijence i zapalili svijeće i kod spomen ploče kod Brusničkog mosta, te u pakračkoj ulici Kalvarija.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI