Izgubio 10 krava: Pozdravljam akciju, želim zdravo stado

Tihomir Strapač, vlasnik farme simentalskog goveda u Lukaču
(FOTO: Mario Nakić)

17.12.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 13550

"Ovakve pošasti su nešto na što ne možemo utjecati. Nadam se samo da se bolest neće proširiti i na ostatak stada", rekao je Tihomir Strapač, uzgajivač simentalskog goveda iz Lukača kod Kutjeva nakon što je poslao pet krava oboljelih od ELG-a na klanje, a drugih pet grla će tek poslati jer su pozitivne.

Enzootska leukoza goveda (ELG) virusna je bolest koja napada mliječne krave. Protiv nje nema liječenja, nego se u cijeloj Europi zaražene krave šalju na klanje kako bi EU bila slobodna od tog virusa. Bolest se ne može prenijeti na čovjeka, ali se prenosi s goveda na govedo. U našoj županiji zasad je zaraženo 20-ak krava od kojih je čak polovina na Strapačevoj farmi.

- Imali smo stotinjak krava, sada ih imamo 90 na farmi. Gubitkom ovih 10 gubimo 200-tinjak litara mlijeka dnevno, odnosno oko 20.000 kuna mjesečno - objašnjava Strapač. U njegovom obiteljskom gospodarstvu osim supruge, sina i njega rade još dvojica djelatnika, a preko ljeta po potrebi zapošljavaju i honorarce. Obitelj Strapač proteklih je godina uložila oko dva milijuna kuna u farmu krava i zadužili su se, a prava bi katastrofa za njih tek nastala kada bi se zarazio veći dio stada.


- Pozdravljam akciju čišćenja Hrvatske od ELG-a. I ja želim da moje stado bude zdravo i slobodno od virusa. Ali problem je što će nagodinu od 31. ožujka krenuti razdoblje za upis kvota. Tada će nam svima gledati koliko mlijeka proizvedemo i po toj količini ćemo imati prava na poticaje Europske unije. Volio bih kada bi nama, koji smo uslijed ove bolesti izgubili dosta, priznali i one količine koje bismo imali da su nam ove krave ostale. To bi bilo pravedno jer mi na to nismo mogli utjecati - objašnjava Strapač.


Uzgajivačima je obećana naknada koja će iznositi oko sedam do devet tisuća kuna po izgubljenom grlu.

- To nije dovoljna naknada jer te krave same po sebi vrijede više. Ja sam ih uvozio iz Austrije i stajale su 11.000 kuna plus PDV. No puno je veća šteta ona indirektna jer sada neću moći prodati junice za uzgoj dok dva testa zaredom ne pokažu sva grla negativno na ELG. Testovi se provode svaka četiri mjeseca, što znači da minimalno osam mjeseci neću moći prodati junice za uzgoj.

Naknada koja će vjerojatno biti isplaćena skoro je dovoljna da nadoknadi direktnu štetu gubitka goveda na gospodarstvu, no indirektna i dugoročna šteta je puno veća i mogla bi trajati dugo. Zato Strapač apelira na sve koji odlučuju i koji mogu utjecati, da se založe za njihova gospodarstva kako bi seljaci bolje i pravednije prošli pri upisivanju kvota za EU.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI