Učenica Ekonomske škole Požega Valentina Grbeš vodi cijeli razred u Europski parlament

Ekonomska škola Požega
(FOTO: M.M.)

11.01.2018. | M.M.
Pregleda: 6742

Učenici Ekonomske škole Požega sudjelovat će 25. siječnja na simulaciji plenarne sjednice u Europskom parlamentu u Strasbourgu kao državni pobjednici natječaja programa Euroscola.

Riječ je o redovitom školskom programu Europskog parlamenta za učenike srednjih škola 16-18 godina​ koji im omogućuje da na praktičan način uče o europskim pitanjima, postanu zastupnici Europskog parlamenta na jedan dan, susreću se s učenicima iz drugih država EU, vježbaju svoje vještine stranih jezika.

Od 2013. godine do danas u programu Euroscola sudjelovalo je preko 800 hrvatskih srednjoškolaca iz svih dijelova Hrvatske, iz više od 30 srednjih škola različitih usmjerenja. Ekonomska škola Požega se prijavila prvi put i odmah su osvojili prvo mjesto, u iznimno kvalitetnoj konkurenciji.


Natječaj je tražio izradu 90 sekundi dugačkog videa u kojem učenici prikazuju što je Europska unija donijela pozitivno mladima.


Video je snimila i montirala učenica Valentina Grbeš, učenica 3.b razreda, a jedini glumac u filmu njen je brat, Matej Grbeš iz 1.a Ekonomske škole, a učenicima je mentorica bila Lidia Gerstman.







Budući da je Valentina iznimno aktivna u Erasmus+ projektima, kako Ekonomske škole, tako i u svojoj osnovnoj školi, OŠ Mladost Jakšić, u pripremi videa usredotočili su se na njena iskustva.

"Osvojili smo prvo mjesto i putujemo u Strasbourg 23. siječnja, a tema natječaja je bila "Što je Europa dobroga donijela mladima u Hrvatskoj". Zato moja mentorica, brat i ja osmislili video u kojem je moj brat prepričao gdje sam ja sve bila i u kojim sam Erasmus+ projektima sudjelovala i koje učenike i učenice sam udomila iz drugih država.

Video je napravljen i osmišljen tako da je moj brat hodao po mom rodnom mjestu Srednjem selu, školi i po gradu Požegi te prepričao moja iskustva.

U Strasbourg putuje moj cijeli razred jer je moja želja da i oni vide kako je to, pošto mnogi nisu imali prilike sudjelovati na takvim projektima i posjetiti druge države, te moj brat kao nagrada što je sudjelovao u samom videu.

Ova dva projekta su mi donijela lijepa iskustva jer sam bila u Španjolskoj, Bugarskoj, Poljskoj i mnogim drugim država gdje sam upoznala razne kulture, ljude i stekla mnoga nova prijateljstva." - rekla nam je Valentina Grbeš




"Danas smo došli u školu da se pripremimo za Strasbourg gdje imamo šest tema koje ćemo morati obraditi kada dođemo tamo.

Teme su 1. Okoliš i obnovljivi izvori energije, 2. Sigurnost i ljudska prava, 3. Europska godina kulturne baštine, 4. Budućnost Europe, 5. Migracije i integracije i 6. Zapošljavanje mladih.

Profesorica nas je podijelila u grupe te smo obradili svako svoju temu i kada dođemo u parlament podijelit će nas s drugim državama te ćemo s njima pričati o svemu i razmijeniti iskustva što je nama Europa dobroga donijela." rekla je učenica Sara Kudrić







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI