Od viška glava ne boli ili!?

Hrvatska zastava
(FOTO: M.M.)

07.01.2018. | Franjo Memedović
Pregleda: 2764

Državni proračun za 2017. godinu je u suficitu, i to prvi puta od uspostave samostalne države Hrvatske. Ovo bi trebalo značiti da smo uprihodovali, ne bi bilo korektno napisati zaradili, više nego što nam je državna blagajna uspjela potrošiti. Kako to samo lijepo i iznenađujuće zvuči za običnog građanina ove zemlje, što se baš ne bi moglo reći za političare, koji ne znaju što to znači zarađivati, i zato bi se prije moglo reći da je to za njih zbunjujuća činjenica, koja ih je natjerala na poteze koji bi morali i trebali jamčiti potpunu potrošnju planiranoga proračuna. I nisu puno razmišljali kako doskočiti rješenju i da suficita u proračunu ove godine ne bude. Jednostavno treba povećati stavke troška, ako ne više bar u veličini prošlogodišnjeg proračunskog suficita, jer na koji drugi način opravdati povećanje svakog novog proračuna.

Krenulo se od sebi najbližih. Dogovoreno je povećanja plaća i još nekih materijalni prava državnim službenicima i zaposlenicima. Raspisan je natječaj za zapošljavanje oko četiri stotine zaposlenika u državnim službama. Državnim službenicima kupuje se nekoliko tisuća novih mobitela. Plan je nabavka novih automobila za potrebe administracije i državnih institucija. Vraćaju se materijalna prava određenim društvenim skupinama. Donesen je zakon o subvencioniranju/potpomaganju fiskalno neodrživih jedinica lokalne samouprave i još niz drugih stavki troška koje na gospodarski i društveni razvoj ove države nikakvog utjecaja ne mogu imati, dapače.

Što se s viškom novca u državnoj blagajni nije napraviloili planiralo, a trebalo je kako bi višak na pravi način bio utrošen. Za građanstvo i gospodarstvo vrlo bitna mjera, nije smanjen PDV. Još uvijek gospodarstvu nisu značajnije smanjeni razni fiskalni i para fiskalni nameti i doprinosi, koji im otežavaju poslovanje i onemogućavaju razvoj i povećanje plaća svojim zaposlenicima, što bi za daljnju posljedici imalo povećanu potrošnju, a u konačnici i bolje punjenje državnog proračuna Poznato je da Hrvatsku dobar dio ljudi napušta upravo zbog malih plaća. Nisu primjetne značajne mjere i sredstva za demografiju. Nije poznato da država planira bilo koji veći zahvat na javnim radovima, osim onih s kojima se obično hvali, a to su projekti financirani sredstvima EU. Još uvijek niti u tragovima nema plana ni projekta reorganizacije i ustrojstva lokalne uprave i samouprave, tako da ona bude fiskalno i organizacijski samoodrživa i ako se zna da je ovaj sadašnji ustroj vrlo skup, a dobrim dijelom i neučinkovit i nefunkcionalan i da u pojedinim dijelovima služi sam svojoj svrsi.


Puno toga bi država trebala i mogla napraviti, da bi njenim građanima bilo bolje i lakše živjeli, ako stvarno u proračunu ima viška novca. To su i tako novci ubrani od građana. Nigdje na svijetu nije poznato da država u onom klasičnom smislu zarađuje. To nije njena zadaća. Smisao i zadaća države je da uprihoduje zakonima određena sredstva, pa da ih pravedno i po pravičnim kriterijima svojim građanima raspoređuje i vraća. Na žalost puno puta to bude i nepravedno, na što građani ne mogu utjecati i jedino im ostaje čekanje novih izbora, kada dobiju nova obećanja, novu pravednost i vjerodostojnost do kojih političari drže kao do lanjskog snijega i koja imaju kraći rok od roka trajanja jogurta.


Tekst: Franjo Memedović


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI