Izjava V. Tadića povodom godišnje skupštine

Vinko Tadić
(FOTO: M.M.)

20.12.2017. | V. Tadić
Pregleda: 5497

"Ovom prilikom želio bih ukratko prikazati rad Povijesnog društva Požega tijekom 2017. godine.

U veljači smo uspješno realizirali dvodnevnu Zimsku školu arheologije na temu "Rim I" za učenike osnovnih i srednjih škola. Riječ je o zajedničkom projektu s Katoličkom gimnazijom. Treba spomenuti "Festival znanosti", petodnevni projekt na nacionalnoj razini s temom "Vrijeme". Projekt je realiziran nizom radionica i predavanja. U rujnu smo organizirali dvodnevnu "Ljetnu školu povijesti" za učenike osnovnih i srednjih škola na temu "Srednji vijek". I ovo je projekt Povijesnoga društva Požega i Katoličke gimnazije. U sklopu Ljetne škole povijesti realizirali smo i stručnu ekskurziju u Zagrebu. S navedenim projektima nastavljamo i tijekom 2018. godine. Imali smo čast surađivati i u projektu "Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja."

Tijekom cijele godine organizirali smo niz predavanja, promocija knjiga, javnih rasprava i radionica. Spomenuo bih radionicu "Ekofeminizam" koju su vodili kolege Karmen Ratković i Goran Đurđević. Početkom travnja bila je promocija knjige Mladena Gajera "Sudac". Tjedan dana kasnije organizirali smo predstavljanje memoara Vladimira Velebita "Moj život" o kojima su zajedno sa mnom govorili poznati hrvatski povjesničar, znanstvenik i sveučilišni profesor Tvrtko Jakovina i gospodin Seid Serdarević, urednik izdavačke kuće Fraktura. Promocija knjige profesora Zlatka Kramarića "Nostalgija: Kratka povijest zaborava" ostala je zapamćena po konstruktivnoj diskusiji o problemu nostalgije iz različitih perspektiva. Knjigu smo predstavili profesor Zlatko Kramarić, kolegica Mihaela Markovac i moja malenkost. U petak 15. prosinca održali smo predstavljanje zanimljive i vrijedne knjige poznate književnice, znanstvenice i sveučilišne profesorice Slavice Garonje "Povratak u Arkadiju." U nizu predavanja održanih tijekom 2017. godine spomenuo bih dva predavanja profesora Zlatka Uzelca "Povijest, arhitektura i obnova Trga svete Terezije" i "Crkva svetoga Lovre od dominikanaca do isusovaca", zatim predavanje povjesničara Igora Despota "Balkan u Prvom svjetskom ratu". Vrlo poticajno i zanimljivo predavanje održala je hrvatska povjesničarka i sveučilišna profesorica Zlata Živaković Kerže pod naslovom "Živjeti zajedno – sluge, služinčad i sluškinje u gradu Osijeku".


U pripremi je i drugi broj stručnog časopisa Povijesnoga društva Požega "Historia possegana novae themae" s vrlo vrijednim pisanim radovima o prošlosti požeškoga kraja. U planu je i objavljivanje dvije knjige u Biblioteci fragmenti prošlosti.


Zahvaljujem svim suradnicima Povijesnog društva Požega, a u prvom redu prof. dr. sc. Hrvoju Potrebici. Njemu smo dodijelili Godišnju nagradu Povijesnog društva Požega kao istaknutom članu savjeta našeg stručnog časopisa te predavaču i voditelju radionica Zimske škole arheologije.

Članovi Povijesnoga društva Požega i dalje će svojim marljivim radom razvijati kulturni život Slavonske Atene i cijele Zlatne doline. I dalje ćemo njegovati pisanu riječ i razgovor, kulturu dijaloga i tolerancije, bez predrasuda, a protiv svakog pokušaja nametanja nekakvih neupitnih i apsolutnih istina o prošlosti. Takve istine demokratsko društvo ne poznaje, one su relikt nekih prošlih vremena. Razvijat ćemo kritičko mišljenje i znanstveni pogled na prošlost bez nelagode, progovarati o kontroverzama i otvorenim pitanjima. Ponosni smo na svoj doprinos u nastojanjima da prošlost sagledavamo iz svih mogućih perspektiva. Naše rasprave uvijek su bile otvorene za različite stavove. Tako će i ostati. Povijesno društvo Požega okuplja ljude različitih uvjerenja. U toj različitosti je naša snaga. Naši članovi i suradnici vrsni su stručnjaci i vodeći intelektualci požeškoga kraja. Njihov rad iz dana u dan daje specifičan pečat našoj lokalnoj zajednici. Otvoreni smo za sve koji žele raditi s nama. Siguran sam da će se krugovi naše suradnje i dalje nezaustavljivo širiti. Povijesno društvo Požega polako se pretvara u jedan od prepoznatljivih kulturnih simbola našega grada. Proteklih godina uspjeli smo otvoriti mnoga vrata, a otvarat ćemo ih i narednih godina. Nikada se nećemo pristajati na sukobe nego uvijek uz lijepu riječ dijalogom pokušati uklanjati izvore napetosti. Mislim da je ovo dobra formula uspješnog djelovanja. Neka naša mala kap pomogne tkati veliki slap naše domovine.

Vinko Tadić, prof., predsjednik Povijesnog društva Požega"


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI