Djevojčica velikog srca iz Kutjeva: `Zadnja tri bombona dala sam učiteljici`

Obitelj iz Hrnjevca
(FOTO: Foto: Ivica Galovic)

19.12.2017. | 24sata.hr/M.M.
Pregleda: 13641

Matea (12) je oduševila, ali ujedno i rasplakala, omiljenu učiteljicu Sanju, koja joj predaje u šestom razredu Osnovne škole "Zdenko Turković” u Kutjevu piše 24sata.hr

Poklonila sam joj tri bombona i čokoladicu da joj Božić bude ljepši. Dala bih ja njoj i više jer je dobra, ali nemam, rekla je Matea (12) iz naselja Hrnjevac u Kutjevu.Oduševila je tako, ali ujedno i rasplakala, omiljenu učiteljicu Sanju, koja joj predaje u šestom razredu Osnovne škole "Zdenko Turković” u Kutjevu.


Foto: Ivica Galovic/PIXSELL



- Suze mi same krenu kad pomislim na to. Matein dar mi je samo potvrdio da sam odabrala pravi poziv, biti učiteljica – rekla je Sanja, koja je svoju priču odlučila podijeliti sa slušateljima Otvorenog radija i čitateljima 24sata. Priznala je kako bi htjela pomoći Matei i njenoj obitelji.


– Voljela bih im pomoći, posebno Matei, koja je unatoč svom vedrom duhu izolirana u razredu jer s njom želi sjediti samo jedna djevojčica. To su neke stvari koje bole jer su, nažalost, djeca ponekad neosjetljiva za druge. Nerijetko se formiraju socijalne grupe u školi tako da neki ostanu po strani. Grozno je to sve, već tri dana lijem suze – rekla je učiteljica Sanja za 24sata.hr


Foto: Ivica Galovic/PIXSELL


Mateina obitelj ima 11 djece, tata Juro i majka Ivana nigdje ne rade, svi žive od dječjeg doplatka i onoga što im netko pruži, ali to je rijetko. Od dječjeg doplatka svakog mjeseca odvajaju 2500 kuna za otplatu kuće.

- Zahvalni smo ljudima koji su nam prodali kuću jer su nam dali mogućnost da je na rate otplatimo. To nam je trenutačno najveći teret i treba nam još dvije godine da je isplatimo - kaže Juro (36). Obitelj živi u maloj kući, u kuhinji i dvije sobe. U jednoj sobi spava sedmero braće i sestara, a četvero najmlađih spava s roditeljima.


Foto: Ivica Galovic/PIXSELL


- Moramo tako jer nemamo kamo. Najmlađe dijete je Katarina (1), a potom dolaze Stipo (3), Dalibor (4), Dragana (7), Antonia (8), Pero (10), Marko (11), Matea (12), Ivan (13), Anita (14), Anamaria (15) – predstavila je svoju brojnu ali veselu obitelj mama Ivana.

- Treba nam puno toga, ali navikli smo se da nemamo, pa nam nije ni teško. Mnogi su bili i obećali pomoći, ali sve je ostalo na riječima. I župan Alojz Tomašević bio je kod nas i obećao nam puno toga, ali ništa nije ostvario. Općina Kutjevo pomaže koliko može, platili su nam priključak vode, iskopali smo sve i iz vodovoda nam stalno obećavaju da će doći. Voljeli bismo da se djeca za Božić okupaju u našoj kupaonici – rekao je Juro za 24sata.hr

Majka Ivana ovih dana djeci rublje pere na ruke jer im se pokvarila perilica.

- Jako nam je teško plaćati režije, rata struje nam je više od 600 kuna, a uglavnom je to zbog hidropaka, koji neprestano radi – kaže Juro dok u krilu miluje jedno od najmlađih. Ostali su se okupili oko njih, oni stariji se malo srame, kažu da ne žele da ih druga djeca u školi zadirkuju te da nisu oni krivi što nemaju.

Učiteljica Sanja kaže da djeci nedostaje školski pribor.

- Oni nemaju, posuđuju od drugih. Trebaju im mape, pribor za tehničko crtanje, boje i kistovi, ravnala, sve osim knjiga i bilježnica - rekla je Sanja i dodala da ima djece koja dolaze gladna u školu.

- Oni jedva dočekaju užinu. Neki od njih mi kažu da su posljednji put jeli dan ranije. Pojedu svoj obrok pa onda čekaju ako nešto ostane da i to pojedu - tvrdi učiteljica novinarima 24sata.hr
Treba im još jedna soba

Mama Ivana (35) sve bi dala da njihova trošna kućica ima još jednu sobu, pa da djevojčice i dječaci ne moraju zajedno spavati. Naime, trenutačno ih u jednoj sobi spava sedam, a ostali spavaju s roditeljima.


Foto: Ivica Galovic/PIXSELL





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI