Obilježena 18. godišnjica smrti Franje Tuđmana

GODIŠNJICA SMRTI PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA
(FOTO: compas.com.hr)

09.12.2017. | M.M./compas.com.hr
Pregleda: 3342

Danas su u Lipiku na Trgu hrvatskih branitelja članovi Hrvatske demokratske zajednice paljenjem svijeća na spomenicima Dr. Franje Tuđmana i braniteljima Grada Lipika obilježili 18. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika.




Dan prije 18. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika, na Trgu hrvatskih branitelja u Lipiku se je okupilo uže vodstvo lipičkog HDZ-a uz nekoliko članova te su paljenjem svijeća na dvjema spomenicima, onom Dr. Franje Tuđmana te poginulim braniteljima Grada Lipika, odali počast jednom od utemeljitelja i prvom predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice.


Franjo Tuđman je rođen 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću. Godine 1942. postao je član Komunističke partije Jugoslavije, a iz Drugog svjetskog rata izišao je s činom bojnika. Od 1957. radi u Generalštabu JNA te se bavi poviješću. Međutim, nakon što je 1967. godine potpisao Deklaraciju o hrvatskom književnom jeziku, isključen je iz Saveza komunista, smijenjen je i umirovljen te mu je zabranjen rad na Sveučilištu. Tijekom komunizma još je bio i uhićivan, a u zatvoru u Lepoglavi bio je u dva navrata.





Godine 1989. osniva HDZ i postaje prvi predsjednik te stranke, a na prvim višestranačkim izborima 1990. godine postaje predsjednik Republike. Novi mandat osvojio je 1997. godine.

Temelji njegove politike bili su: ujedinjenje svih Hrvata neovisno o ideološkoj usmjerenosti, političko-nacionalni pokret čiji je cilj bio samostalna država, ponovni ulazak u srednjoeuropski civilizacijski krug i debalkanizacija Hrvatske, obnavljanje potiskivanih i stigmatiziranih hrvatskih tradicija, kulture, jezika i povijesti.

U njegovu čast, kao oblik jedne od najvećih počasti, zračna luka u Zagrebu nosi njegovo ime.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI