Liječnicima će subvencionirati specijalizaciju i kredite, a djeci plaćati vrtiće

Gradska bolnica Pakrac
(FOTO: compas.com.hr)

17.11.2017. | poslovni.hr
Pregleda: 3480

Od 1. siječnja pakračkim studentima medicine 1200 kuna stipendije, a doktorima gradski stan i dva posto kamate na stameni kreditNedostatak liječnika u zemljama EU uzrokovao je njihov velik odljev iz Hrvatske, odakle ih je u posljednjih nekoliko godina otišlo više od 500. Još dio ih to planira, a posebice će se na to odlučivati sadašnji studenti i specijalizanti, kojima je lakše unaprijed planirati, a i izloženi su "headhunting” agencijama koje ih učestalo oblijeću. Manja mjesta u Hrvatskoj imaju ozbiljan problem manjka liječnika, poput Pakraca. Taj bi problem trebali rješavati zajednički država i lokalna zajednica, no Pakrac je prvi koji je to ozbiljno shvatio.

Besplatno ljetovanje–Pakračkoj bolnici fali kirurga, internista, ginekologa, anesteziologa... Svih specijalista! Ima liječnika u godinama i trebat će mlađih.Zato smo u dogovoru s Gradskim vijećem pripremili niz pogodnosti kojima planiramo privući doktore u naš grad, da tu ostanu raditi ili da dođu – pojasnila nam je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, nakon što ga je predstavila na kongresu Zdravlje i zdravstvena zaštita Futur Z.

Na sjednicu Gradskog vijeća 11. prosinca ide gradska odluka o pogodnostima za liječnike, koja bi u primjenu krenula s Novom godinom. Predviđa stipendiranje studenata medicine s 1200 kuna mjesečno (trenutno ih je sedam), smještaj liječnika u gradske stanove blizu bolnice, u središtu grada, zatim subvenciju dva posto stambenih kredita, sufinanciranje troškova specijalizacije zbog troškova stanovanja i odvojenog života u visini od 800 kuna.


Stipendije svim studentimaOdluka predviđa i sufinanciranje stručnog usavršavanja (kongresi, neformalno usavršavanje, seminari), te 50-postotno sufinanciranje dječjeg vrtića i besplatno ljetovanje i zimovanje za djecu - u odmaralištu na Viru te u Slovačkoj kroz projekte razmjene učenika s prijateljskim gradovima iz Slovačke.


Gradonačelnica Pakraca dodaje kako su se kod ove odluke vodili prijedlozima Hrvatske udruge bolničkih liječnika.U ime HUBOL-a, dr. Ada Barić zahvalila je pakračkoj gradonačenici i istaknula Pakrac kao sjajan primjer brige o zajednici. Pakrac inače stipendira sve svoje studente s 400 kuna, one deficitarnih struka s 800, koliko iznosi i socijalna stipendija, a stipendiranje studenata medicine s 1200 kuna najnovija je gradska odluka.

izvor: www.poslovni.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI