Autoprijevoznici se udružili u ucjenjivanju Općina i roditelja poskupljenjem učeničkih mjesečnih karata…

Autobusni kolodvor Sl. Brod
(FOTO: sbonline.net)

02.11.2017. | sboblne.net
Pregleda: 8538

Prema neslužbenim informacija do kojih je došao SBonline, autoprijevoznici koji prevoze učenike iz ruralnih dijelova Brodsko-posavske županije prema srednjim školama u Slavonskom Brodu udružili su se u sramotan čin povećanja cijena mjesečnih karata a za koje traže da troškove snose općine ili roditelji, očigledno im nije dovoljna cijena koju je do sada u cijelosti plaćalo Ministarstvo odgoja i obrazovanja.

Naime, Općinama Velika Kopanica, Sikirevci, Gundinci i Slavonski Šamac stigla je obavijest u kojem su Općine dužne obavijestiti mještane u svezi informacija koje se izašle u javnost a tiču se prijevoza učenika srednjih škola. Sve četiri Općine se u protekla dva tjedna dobili obavijesti od autoprijevoznika (Slavonija Bus, APP-prometa, Panturist) u kojem traže od Općine, roditelja ili županije da sufinanciraju 25% od cijene učeničke karte, dok ostalih 75% sufinancira Ministarstvo odgoja i obrazovanja.

Do sada, dakle do 10. mjeseca 2017. navedeni autoprijevoznici su se uklapali u cijenu koju je financiralo Ministarstvo. Dakle, primjer za Općinu Slavonski Šamac računica glasi (prema novom ponuđenom cjeniku): cijena učeničke mjesečne karte iznosi 1300 kn, gdje 975 kn sufinancira Ministarstvo odgoja i obrazovanja, dok je ostalih 325 kn zatraženo da sufinancira Općina, roditelji ili Županija, očigledno autoprijevoznici žele na cijenu koju im plaća Ministarstvo dodati još 25% a trošak da snose, Općine, roditelji ili Županija.


Bitno je naglasiti da do sada niti jedna Općina nije sudjelovala u sufinanciranju prijevoza, stoga nije ništa ni ukinula, već je sada dovedena, zajedno s roditeljima pred gotov čin, bez prijašnje konzultacije i dogovora i to na kraju kalendarske i financijske godine.


Prema informacijama mještana, radnička mjesečna karta u Općini Slavonski Šamac iznosi 825 kn, a povratna dnevna karta 45 kn, s pravom se pitamo po kojoj računici i proračunu učenička karta naše djece iznosi 1300 kn. Ako usporedimo dnevne povratne karte autoprijevoznika koji prometuju u našim Općinama, te broj nastavnih/radnih dana, vidljiv je nesrazmjer cijene učeničkih mjesečnih karata uspoređeno s cijenom dnevne karte.

Naglašavamo kako Općine stoje na raspolaganju i iskazuju spremnost na konstruktivan razgovor jer je cilj postići dogovor na zadovoljstvo svih sudionika u procesu prijevoza učenika. Načelnici Općina su zatražili hitan sastanak s predstavnicima autoprijevoznika i Županije koji bi se prema dostupnim informacijama trebao uskoro održati. Ovim putem molimo sve naše mještane na razumijevanje i strpljenje do okončanja pregovora.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI