2. Smotra dramskih pučkih igrokaza

KUD Požeška dolina
(FOTO: Privatna kolekcija)

31.10.2017. | KUD Požeška dolina
Pregleda: 3305

U Gradskom kazalištu Požega proteklog vikenda KUD Požeška dolina održao je 2. Smotru dramskih pučkih igrokaza. Nastupila je folklorna i dramska sekcija KUD-a, te gosti - Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, Mladi župe sv. Leopolda Mandića te Amatersko kazalište iz Belišća.



Smotra je bila prilika i da se prisjetimo dosadašnjeg rada KUD-a kojeg je predstavio predsjednik Mirko Stilinović koji je istaknuo da KUD uspješno djeluje već osam godina. "Naš KUD je osnovan krajem 2009. godine i djelujemo kroz folklornu sekciju uz mlade tamburaše i imamo dramsku sekciju po kojoj smo zaista prepoznatljivi i posebni. Napravili smo četiri video dramska uratka: Čijalo, Jamac, Brlja i Priše. Moram se pohvaliti kako su naša Županija i Grad po prvi put imali svog predstavnika u Pazinu, prošle godine, na Nacionalnoj smotri dramskih prikaza gdje smo izveli predstavu "Jamac" koju je napisao voditelj dramske sekcije Ivan Abibović. Mi smo izradili i monografiju-Naših prvih pet godina iz koje se može vidjeti što smo sve radili i gdje smo sve bili. Osim toga izdali smo video zapis "Umijeće izrade oglavlja Požeštine-tradicijske frizure. Prošle godine smo po prvi put u našem Gradu i Županiji organizirali Smotru dramskih pučkih igrokaza sve sa zajedničkim ciljem izvaditi iz bakine škrinje folklornu baštinu i sačuvati je od zaborava za naše tradicijske vrijednosti. "









Smotru je prigodnim riječima otvorio zamjenik gradonačelnika grada Požege Ferdinand Troha koji je tom prigodom istaknuo: "Osobito mi je zadovoljstvo biti u našem Gradskom kazalištu i svjedočiti drugi put specifičnom dramskom izričaju koji njeguje naš KUD ali i KUD iz Pleternice, Ramci. Vjerujem da ćemo uživati u našoj bogatoj kulturnoj baštini koja je uobličena u specifični dramski izričaj ."




Interes za ovom manifestacijom je bio veliki, a dokaz je popunjeno Kazalište, te pljesak publike koja je s osmijehom pratila kompletan program i nije štedjela dlanove da iskaže zadovoljstvo viđenim.







I ove godine su članovi KUD-a Požeška dolina sudjelovali u brojnim manifestacijama na području grada Požege i Županije,ali su u suradnji s Katoličkom osnovnom školom imali gostovanje u Austriji u Welsu s projektom ""Hrvatska u srcu". Plan je pozvati ljude iz Welsa na dolazak u Požegu i uzvraćanje gostoprimstva. Od nedavno KUD svoje probe održava u dvorani u Dervišagi gdje ih svi zainteresirani mogu potražiti i uključiti se u njihove aktivnosti.







I evo jedan citat za kraj, a citirao ga je i predsjednik KUD-a na otvorenju Smotre dramskih prikaza, a koji govori sve o važnosti djelovanja KUD-ova i ostalih društava koji njeguju našu tradiciju i običaje. Citat je dr. Radića iz 1897 godine : "Pomislite samo kako godi srcu kad kažeš-tako su i naši stari radili.Tu se sjetiš svoga djeda,oca,majke, prijatelja. Ne živiš od danas do sutra već radiš i gradiš za vjekove."







KUD Požeška dolina


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI