Predstavljena knjiga o požeškoj katedrali i zbornik radova o Ivi Duliću

Knjiga o Katedrali
(FOTO: požeška biskupija)

14.10.2017. | Požeška biskupija
Pregleda: 2574

O dvadesetoj obljetnici uzdignuća župne crkve sv. Terezije Avilske u Požegi na dostojanstvo Katedrale požeški biskup Antun Škvorčević napisao je kulturno-povijesni prikaz o tom sakralnom zdanju na hrvatskom i engleskom jeziku pod naslovom »Katedrala Sv. Terezije u Požegi - The Cathedral of St. Theresa in Požega«. Knjiga je tiskana u izdanju serije "Ars sacra Dioecesis Poseganae" u većem i manjem formatu, prikladnom za kraću informaciju posjetitelja ove crkve.




Svečano predstavljanje knjige bilo je upriličeno 13. listopada u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi u sklopu programa priprave za ovogodišnju proslavu svetkovine sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale i grada Požege. Tom prigodom ujedno je predstavljena i knjiga »Ivo Dulčić - Zbornik radova s kolokvija u Požegi prigodom 100. obljetnice umjetnikova rođenja«, održan 18. lipnja 2016. godine.






Knjigu o Katedrali Sv. Terezije u Požegi predstavila je Mirjana Repanić-Braun, znanstvena savjetnica Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu služeći se u power pointom. Slijedeći šest njezinih poglavlja, progovorila je o izgradnji crkve sv. Terezije, pri čemu je veliku ulogu imala carica i kraljica Marija Terezija te zagrebački biskup Franjo Tahuszy, o njezinoj obnovi koncem XIX. stoljeća, uređenju za katedralna slavlja nakon utemeljenja Požeške biskupije, preuređenju katedralne kripte u kapelu sv. Ivana Pavla II. utemeljitelja Požeške biskupije, sakralnim predmetima u Katedrali te o njezinoj Riznici. Posebno se osvrnula na obnovu izvanredno vrijedne katedralne kasnobarokne arhitekture i njezine opreme koju je nakon osnutka Požeške biskupije vodio biskup Antun Škvorčević u suradnji s vrsnim poznavateljima baroka te suvremenim umjetnicima čija su djela našla svoje mjesto u ovom svetom zdanju, oplemenivši ga u njegovoj prikladnosti da bude stolnom crkvom.




Predstavljačica knjige je zahvalila biskupu Škvorčeviću za sve što je učinio u obnovi Katedrale, a posebno što je spomenutom knjigom na jednostavan a stručan način približio čitateljima to lijepo zdanje. O knjizi »Ivo Dulčić - Zbornik radova s kolokvija u Požegi prigodom 100. obljetnice umjetnikova rođenja« u izdanju Požeške biskupije govorio je Igor Zidić, povjesničar umjetnosti, likovni kritičar, pjesnik i esejist iz Zagreba, koji je bio moderator spomenutog Kolokvija. Izrazio je radost što je biskup Škvorčević uz monografiju o ivi Dulčiću pokrenuo prošle godine i kolokvij o Ivi Dulčiću u Požegi, povjerivši njemu da okupi deset vrhunskih stručnjaka kako starije, tako i mlađe generacije, te na taj način dadnemo što je moguće cjelovitiji prikaz života i djela iznimnoga hrvatskoga umjetnika kakav je bio Ivo Dulčić. To su, uz Zidića bili: Ivanka Reberski, Antun Karaman, Tonko Maroević, Sandra Križić Roban, Marito Mihovil Letica, Željka Čorak, Marin Ivanović, Igor Loinjak i Biserka Rauter Plančić. Potom je u kratkim crtama prikazao izlaganje svakog od spomenutih sudionika Kolokvija, preporučivši nazočnima da uzmu Zbornik u ruke i pročitaju ih. Potom se nazočnima obratio biskup Antun, zahvalivši ponajprije predstavljačima spomenutih knjiga.




Ispričao se nazočnima što se usudio pisati o požeškoj Katedrali, jer to pripada stručnijima od njega. No, podsjetio je na činjenicu da čovjek najprije nauči govoriti a onda pisati, istaknuvši da je tako i s obzirom na požešku Katedralu. Mnogo je onih koji o njoj pripovijedaju a manje onih koji o njoj pišu. Podsjetio je da je požeška crkva sv. Terezije Avilske postala katedralom prije dvadeset godina a da o njoj još nije napisana stručna monografija. Spomenuo je kako je postojao plan da se to učiniti 2013. prigodom 250. obljetnice posvete crkve sv. Terezije Avilske, potom 2015. o 500. obljetnici rođenja njezine zaštitnice sv. Terezije te ove godine prigodom 20. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije i uzdignuća crkve na čast katedrale.




No, po svemu sudeći to će se ostvariti sljedeće godine. Rekao je da se odlučio sâm napisati kratak prikaz ove crkve i predstaviti je slikom, ponajprije kao dar uzvanicima na slavlju 20. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije, kao i vjernicima Požeške biskupije čija je Katedrala majka crkva te drugim njezinim posjetiteljima, u iščekivanju stručno napisane monografije iduće godine. Zahvalio im je unaprijed za to djelo i još jednom se ispričao što se kao nevježa usudio pisati o tako snažnom objektu kao što je požeška Katedrala. Kad pogledate korice knjige, ustvrdio je biskup, i na njima rakurs koji je uhvaćen fotografijom Katedrale, odmah osjetite da je tim objektom ispričana neka velika priča kojoj ne možete lako doći na kraj, ustvrdio je biskup. Kadgod uđem u tu crkvu, osjetim da u njoj nisam stranac, jer postoji nešto što ja i taj crkveni prostor imamo zajedno, neke proporcije duha po kojima pripadam svijetu o kojem Katedrala svjedoči i u koji me želi uvesti, za razliku od nekih drugih prostora u koje, kad uđem, osjetim da tu nešto nedostaje i da mu ne pripadam. Volio bih i želio da kroz ovu slikovnicu svatko od vas osjeti snagu toga svetog zdanja, njegove arhitekture i opreme te osjetite i vi kamo i kome pripadate, rekao je biskup. Zahvalio je nazočnima za sudjelovanje na ovoj svečanosti i za iskustvo naše međusobne blizine u kojoj se uvijek događa i Božja blizina.




Blagoslovio je one koji su zborili i koji su slušali te im je svima čestitao svetkovinu svete Terezije Avilske. Predstavljanjem je moderirao Miroslav Paulić, profesor hrvatskog jezika i književnosti na Katoličkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Požegi, a program je s nekoliko višeglasnih skladbi obogatio Komorni sastav požeških gimnazijalaca pod ravnanjem Maria Večerića, katedralnog zborovođe i orguljaša. Predstavljene publikacije mogle su se nabaviti po promotivnim cijenama, a svim nazočnima darovano je na poklon malo izdanje knjižice o Katedrali.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI